MAGYAR VÖRÖSKERESZT BUDAPEST FŐVÁROSI SZERVEZET

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete legfőbb karácsonyi programja a MikulásGyár volt, amelynek keretén belül munkatársaink és önkénteseink 2021. december 1. és 21. között várták az adományokat a főváros számos pontján. A kerületi szervezetek december folyamán legalább két alkalommal szerveztek lakossági élelmiszerosztást, az egyik időpont mindenhol december 20 vagy 21 volt. A szociális intézmények a hagyományoknak megfelelően szerveztek ünnepi, karácsonyi hangulatú ajándékozásokat, ebédet vagy vacsorát az ellátottak számára, amihez számos kisebb együttműködő partner is hozzájárult. Az idei év karácsonyán is, a fokozott járványügyi intézkedések betartása miatt, csak gyárilag előre csomagolt élelmiszereket vehettek át az intézmények, ennek szigorú betartása mellett szervezték az ünnepeket.


MAGYAR VÖRÖSKERESZT BÁCS-KISKUN MEGYEI SZERVEZET

412 db cipős doboz gyűlt össze a Csillagszóró akcióban, amit még karácsony előtt célba juttatott a megyei szervezet. Az akcióhoz csatlakozott a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság is, akik 100 dobozt gyűjtöttek össze.

Továbbá a megyei szervezet részt vett a Szeretetcsoki programban a Kiskőrösi Területen a TESCO-val közösen. A megyei szervezet sikeres gyűjtéseket és osztásokat bonyolítottak az egész megyében, összedolgoztak önkormányzatokkal, és civil szerveződésekkel.

MAGYAR VÖRÖSKERESZT BARANYA MEGYEI SZERVEZET

Pécsen, a Pákolitz Közösségi Házban 40 család részére osztott adományt szervezetünk, a  program során a „Nem vagy Egyedül Alapítvány Méhecske Bábcsoportja” az ünnephez kapcsolódó evangéliumi üzenetet nyújtott át. A rendezvény sikeresnek volt, a felnőttek a bábelőadást nagyon élvezték. Jelen volt a rendezvényen Vincze Tamás a Délvidéki Motorkerékpáros Kísérő és Polgárőr Egyesület vezetője, aki szintén adományt adott át 5 család részére.

A Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezete a Bajor Vöröskereszt Altöttingi Szervezetével 31 éve jó kapcsolatot ápol. Ennek keretében minden évben a karácsonyi időszakban adományozó körútra érkezik a Bajor Vöröskereszt delegációja.

Baranya megye több településén, intézményekben ajándékot, adomány csomagokat osztottak a megyei szervezet munkatársai, önkéntesei. 2021-ben 1300 db gyermek csomagot és 150 családi csomagot osztottak ki.

MAGYAR VÖRÖSKERESZT BÉKÉS MEGYEI SZERVEZET

Közel egy évtizede annak, hogy megyei szervezetünk elindította a „Hozz egy labdát egy mosolyért!” elnevezésű jótékonysági kezdeményezést a BRSE Békéscsaba női röplabda csapatával, amely során nehéz körülmények között élő gyermekek részére juttattunk el labdákat. 2021-ben mintegy 700 labdát vehettek át munkatársaink, ami azt jelenti, hogy közel 700 kisgyermek arcára tudtunk mosolyt csalni ebben az évben.

Az Orosházi Női Kézilabda klub ONKC is már több éve segíti az Orosházi Területi Szervezet karácsonyi Szeretetakcióját, tartós élelmiszerrel és játékokkal.

A Békéscsaba 1912 Előre Futballcsapata 250 kg tartós élelmiszerrel és mesekönnyvel segítette a Békés megyei rászorulókat.

MAGYAR VÖRÖSKERESZT BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI SZERVEZET

APRÓCSKA KARÁCSONY HATALMAS SZERETETTEL

Rekordösszegű bevétel gyűlt össze idén karácsonykor a hagyományos, miskolci jótékonysági programon. Egy év kihagyás után, új köntösben tért vissza a korábban Szeretet Sütigyár néven futó jótékonysági program.  A járványhelyzet miatt ezúttal nem mézeskalácsok, hanem illatos gyertyák készültek a  miskolci Szent István téren felállított ideiglenes műhelyben. Katonák, tűzoltók, diákok, hivatali dolgozók és önkéntes közösségek csatlakoztak ezúttal is a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének karácsonyi programjához. December 3. és 23. között minden délután, több mint háromszáz ember öntötte a gyertyákat a miskolci Szent István téren felállított ideiglenes műhelyben. Az önkéntes gyertyaöntők által készített ajándéktárgyakat a helyszínen meg is lehetett vásárolni. A program olyan sikeres volt, hogy az egy millió forintot is meghaladta a bevétel, amelyből a szervezet rászoruló családokat támogat majd.

EZER CIPŐSDOBOZ A KORMÁNYHIVATALTÓL

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal mintegy háromezer dolgozója csatlakozott idén a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének cipősdoboz akciójához. A hivatal munkatársai összesen 968 darab adomány csomagot gyűjtöttek össze. Az ünnepi díszbe öltöztetett cipősdobozokat a megyei szervezet Borsod-Abaúj-Zemplén megye leghátrányosabb helyzetű, főként az encsi, valamint az ózdi járás településeire juttatta el.

MINDENKI KARÁCSONYA

Idén is megtartották a Magyar Vöröskereszt miskolci ünnepét, a Mindenki karácsonyát a Hajléktalanokat Gondozó Központban. A karácsony az egyik legszebb és legmeghittebb ünnep, a hajléktalanszálló és a szociális otthon lakói ilyenkor vágyódnak leginkább a szerető és biztonságot nyújtó család után. A Mindenki karácsonya ezt a hiányt próbálja számukra enyhíteni. A népkonyhán ünnepi menü, többek között 200 adag töltött káposzta készül, a vöröskeresztes munkatársak és a hajléktalanszálló lakói pedig közös előadással készülnek. Sokéves hagyomány, hogy karácsony előtt jótékony vállalkozók adománycsomagokat állítanak össze az intézmény lakói számára. Idén ezerötszáz konzervet ajánlottak fel, összesen fél millió forint értékben.

RABOK GYŰJTÖTTEK HALÉKTALANOKNAK

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai több mint 4 és fél ezer konzervet gyűjtöttek össze a miskolci hajléktalanok számára. A rabok nem először segítik a központ lakóit. Legutóbb hatan azt vállalták önkéntesen, hogy saját szabadidejükből a központ lakói számára ételt készítenek, egyikük fel is szolgálta a 100 tál paprikás krumplit a rászorulók asztalainál.

ÁLMOK KARÁCSONYA

Idén is megrendezték a Jabil Circuit Magyarország Kft. dolgozói az Álmok Karácsonyát. A vállalat a Vöröskereszt segítségével 31 tiszaújvárosi és környékbeli, nehéz sorsú családban nevelkedő óvodást és iskolást keresett meg, akik rajzokon és levélben mondták el, mit szeretnének a karácsonyfa alá. A dolgozók saját fizetésükből maguk vásárolták meg a nagyértékű ajándékokat, és személyesen adták át a gyermekeknek.

JÓTÉKONYKODÓ DIÁKOK

Már hagyomány, hogy a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnázium diákjai és pedagógusai az ünnepek közeledtével a Zemplénben élő nehéz sorsú gyerekeknek, családoknak, játékokat és tartós élelmiszereket ajánlanak fel. Minden évben összefognak a rászorulókért a miskolci MSZC Bláthy Ottó Villamosipari Technikum tanárai és diákjai is.  Az adventi időszakban szegény családok számára gyűjtenek adományokat, amiket a megyei szervezet munkatársai visznek el oda, ahol arra a leginkább szükség van.

MAGYAR VÖRÖSKERESZT CSONGRÁD MEGYEI SZERVEZET

„Legyen mindenki szép karácsonykor!” –A Rádió 88 ünnepi jótékonysági akciója

A program jegyében 88 rászoruló embert szépítettek meg kívül-belül december 18-19-én, szombaton és vasárnap a Szent Gellért Fórum Sportcsarnokában. A szegediek kedvenc rádiója minden évben arra törekszik, hogy szebbé varázsolja mások karácsonyát, ezért idén a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezetével és a Szeged-Csanádi Egyházmegyével összefogva a két intézmény által meghívott rászorulókat szépítették meg az ünnepekre. A látogatók egy körtúrán vettek részt. Az egészségi állapot felmérését követően pedig indulhatott a varázslat: a résztvevőket a programhoz önkéntesként csatlakozó kozmetikusok és fodrászok vették kezelésbe, ami után mindenki teljesen megújulva, trendi külsővel várhatta a karácsonyt. Az új frizurához és arckezeléshez pedig új ruha is dukál, ezért a Kiss Csillag Alapítvány és a Rádió 88 dolgozói közös gyűjtésének köszönhetően számtalan ruhából választhattak maguknak a meghívott családok. Sőt, a szervezők a látogatók lelki felfrissülésére is gondoltak: valamennyien választhattak maguknak a hosszú téli estékre egy-egy könyvet. Mivel ebben a járványidőszakban különösen fontos a helyes táplálkozás és a vitaminok bevitele, ezért egy-egy vitamin- és élelmiszercsomaggal is kedveskedtek a rászoruló családoknak. Végezetül pedig a 88-asok bejglit, halászlevet, szaloncukrot tartalmazó ajándékcsomagjával lett teljes az ünnep. A Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezetétől pedig karácsonyi csomagot vehettek át. A szépítő hétvégéről mindenki vihetett haza egy kis kedves emléket is: a felállított, különböző ünnepi dekorációkkal berendezett fal előtt készítettek a résztvevőkről egy jól megkomponált karácsonyi képet.

 

MAGYAR VÖRÖSKERESZT FEJÉR MEGYEI SZERVEZET

Egy székesfehérvári cég dolgozói tartós élelmiszert és tisztasági csomagokat gyűjtöttek a szervezet számára, amiket karácsonyi programjuk részeként Székesfehérváron és környékén élő rászorulóknak osztottak ki. A járványhelyzet miatt november-december hónapokban a karácsonyi programok mellett segédkeztek az oltópontokon és ellátmányt biztosítottak a helyi Red Zone mentőállomás dolgozóinak is, akik az ünnepek alatt is számíthattak a vöröskeresztes csomagokra. A országos adománygyűjtések során felajánlott csomagok kiosztása is folyamatos volt.


MAGYAR VÖRÖSKERESZT HAJDÚ-BIHAR MEGYEI SZERVEZET

„Tudom, milyen nélkülözni, ezért adtam”- félkosár adományt tett a Vöröskereszt gyűjtőhelyére egy úr a debreceni Pennyben december 10-én e szavakkal, s elmondta, hogy egy alkalommal önhibáján kívül kis híján hajléktalanná vált. Felajánlásával tíz családnak elegendő tartós élelmiszert adott. Nehéz élethelyzetű, határontúli magyar hölgy jött a gyűjtőponthoz még aznap, egy tésztát és két csokit hozott; „Ennyit tudok adni, de ezzel szeretnék segíteni” – mondta. Egy alkalommal az Auchan-gyűjtésen mentette meg sok család ünnepét egy hölgy: ő is félkosár adományt hozott, hogy segítsen. Megható élmények is társultak a 2021-es év gyűjtéseihez. Egy-egy ilyen gesztus emlékezetes és feledteti a nehézségeket. Az önkéntesek évében, nem sokkal az önkéntesek napja (december 5.) után a megyei szervezet szeretné kiemelni ezt az áldozatos munkát. E szívmelengető élmények mellett emberpróbáló szituációkkal kell megbirkózniuk, legyenek önkéntesek, vagy a szolgálatra szabad idejüket áldozó munkatársak. Áldozatos munkájuk, s a gyűjtések szervezése, előkészítése hozzájárult ahhoz, hogy az idei lakossághoz forduló akciókban a tavalyihoz hasonló mennyiségű adomány gyűlt össze.

Számíthattunk támogatóinkra is, azokra, akik minden évben gondolnak a nehéz élethelyzetű emberekre. Nincs értékesebb, mint a rendszeres vagy folyamatos segítség, hiszen tulajdonképpen lét peremén élő embereket mentenek meg az év legkritikusabb időszakában.

Azokért, akiknek a legnehezebb…, „Önökkel és Önökért is” – gyűjtések

Nagyjából ugyanannyian szerepeltek az ünnep alkalmából megsegítendők listáján 2021-ben megyénkben, mint az előző években; közel 2000 hátrányos helyzetű család, kisjövedelmű nyugdíjas és egyedülálló – sokszor beteg – nélkülöző ember. Ezt a csoportot a közvetlenül jelentkezők mellett a területi szervezeteink frissített szociális térképein szereplő (a felkutatott, illetve társszervezetek; családsegítő szolgálatok, önkormányzatok révén megismert) rászorulók alkotják.

2021-ben zömmel a már hagyományos gyűjtéseket tartottuk meg Hajdú-Bihar Megyében. Egy részük a Magyar Vöröskereszt országos akcióinak láncolatában valósult meg (Penny-, Auchan-akciók), másik részük megyei hagyomány (Reál-gyűjtés). Büszkék vagyunk arra, hogy idén is megvalósultak helyi kezdeményezések (Görbeházán, Debrecenben).

Összesen három hétvégén gyűjtött a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete 2021-ben. A legtöbb gyűjtés eredménye megközelítette vagy meghaladta a tavalyi eredményét. Összesen 12 üzletben gyűjtöttünk 2021. december 3-tól különböző akcióinkban. Különösen nagy meglepetést okozott a lakosság a Penny Marketben.

Majdnem háromszoros siker: Penny

Három Penny nyitotta meg kapuját megyénkben annak a gyűjtésnek, amelyet az egész országban megszervezett a Magyar Vöröskereszt és az üzletlánc. Balmazújvárosban, Debrecenben és Hajdúnánáson összesen 1061,125 kg, 856.522 ft. értékű zömmel tartós élelmiszer, és azon kívül tisztító és tisztálkodási szer gyűlt össze. Tavaly indult a Penny-akció, s megyénkben a 2020-as mennyiségnek kis híján a háromszorosa gyűlt össze 2021-ben. 670,725 kg-mal több, és a felajánlások értéke is nagyobb volt. Üzletenként is nagy a siker; önkénteseink és munkatársaink Balmazújvároson 200 kg-mal, Debrecenben 336,6 kg-mal és Hajdúnánáson 134,125 kg-mal gyűjtöttek több felajánlást célcsoportjaiknak. Az eredmények részben az országos és megyei kommunikációnak, részben a jelenlévők aktivitásának, kitartásának és – ahogy a fentebb jelzett debreceni példa is mutatja – részben a vásárlók lelkesedésének köszönhetőek. Végül, de nem utolsó sorban pedig annak, hogy ezeken a viszonylag új gyűjtőhelyeken is megismerték szervezetünket a vásárlók, és már nem idegenkedtek az adományozástól.

Reál: ahol az alkalmazottak is szurkolnak

Reál-gyűjtésünk – az Alaszka Kft. hálózatához tartozó boltokkal – 2015-től beépült mind a megyei Vöröskereszt, mind a nagyobb Reál-üzletek életébe. Az üzletvezetők, alkalmazottak is régi ismerősként fogadták a vöröskereszteseket helyenként, és örültek, ha a vásárlóik a gyűjtőkosárba raktak egy-egy terméket. A jó eredmények nem maradtak el: 7 üzletben összesen 2250 kg felajánlás gyűlt össze, mely több a tavalyi mennyiségnél (164 kg-mal és 111 197 ft.-tal).

Hajdúszoboszló Területi Szervezetünknek a gyűjtőhelyszínek dolgában évek óta nehéz helyzetben van, mert nincs ’Reálja’, ’Pennyje’. Ám erőssége a területi vezető kitartása: akár csak tavaly, idén is megpályázta az ÉlelmiszerBank gyűjtőlehetőséget a helyi Tesco Áruházban. Állhatatosság kellett idén a helyszín megnyeréséhez, és ez bevált, a terület 910 kg adományt gyűjtött össze december első napjaiban.

Az Auchan Áruházban látványosabb gyűjtőpontot állíthatott fel a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezete. Két hétvégén 641 kg adomány gyűlt össze. Érdekes módon az egy nap alatt összegyűlt érték, több, mint kétszerese a tavalyinak.

A megye üzleteibe kitelepült, a lakossághoz forduló akcióinkban összesen 4862,1 kg felajánlást gyűjtöttünk. Sikerült felülmúlni a 2020-as gyűjtések mennyiségét. Akkor táblázatunk ugyanezen rubrikájában 398,6 kg-mal kevesebb adomány szerepelt.

Sok család megmentői: támogatók

Az Agráripari Kamara Magyarok Kenyere című programjára idén is számíthattak rászorulóink. Az ősz végén összesen 3 tonna 295 740 forint értékű lisztet szállíthatott el megyei szervezetünk, a Hajdú Gabona Zrt.-től. A liszt, az egyik legalapvetőbb tartós élelmiszer ezzel az adománnyal, valamint a gyűjtésekkel kiegészítve szinte minden csomagba belekerülhetett.

A Magyar Vöröskereszt 500 darab 5 kg-os élelmiszercsomagot juttatott el megyei szervezetünkhöz a Mészáros Csoport felajánlásából decemberben. A dobozok többek között tojást, pulykakolbászt, tésztát, mézet tartalmaztak. A csomagokat szinte azonos arányban kapták meg a területek.

Útjára indul egy új, országos szintű akció: a Big George Property adományából 50 csomaghoz elegendő tartós élelmiszert vehet megyei szervezetünk a Metro Áruházból a Magyar Vöröskereszt központi akciójának köszönhetően. A vásárolható termékek listája könnyen melegétellé alakítható tartós élelmiszerekből, például, zöldségkonzervekből áll.

2021-ben is támogatta a Vöröskeresztet az országos Tűzmegelőzési Bizottság készülékekkel. Megyei szervezetünk 7 füstérzékelő kapott, amelyből minden terület eggyel rendelkezhet. Olyan rászorulóknak adják, akiknek körülményeik miatt a tűzveszély nem kizárható sajnos, és nagy szükségük lehet rá.

A nagyobb, központi és megyei szintű gyűjtések, valamint a nagyobb tételű felajánlásokból beérkezett adomány mennyisége mindösszesen 10662,1 kg, és értéke 5 911 477 Ft volt 2021-ben.

Fiatalok és helyi közösségek a rászorulókért

Megbízható, átlátható, nagymúltú: e jellemzők miatt a Vöröskeresztet több szervezet, több csoport is szívesen választja, amikor adományaikat, felajánlásaikat el kívánják juttatni a választott célcsoporthoz.

Görbeházán 8 vállalkozó – az Angyalok csoport – kezdeményezett gyűjtést a Vöröskereszttel. A decemberi akció célcsoportja a község daganatos betegei voltak. Kilenc betegnek karácsony előtt gyümölcsöt és tartós élelmiszert adtak a gyűjtésnek köszönhetően.

Ebben az évben is gyűjtött a Rock Suli debreceni családoknak. A szervezet szokásához híven megkérdezte, mire van szüksége, és határozottan azokra a termékekre koncentrált. December 15-én több, mint 50 kg tartós élelmiszerrel és ép, jó minőségű játékokkal jött a szervezet irodájába.

Csokoládégyűjtést hirdetett decemberben a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Egészségügyi Bizottsága. December 20-án közel 100 tábla csokoládét adott át a területi Vöröskereszt-szervezetnek, hogy kisgyermekes családoknak adja át.

Önkormányzatnál kérelmezett, vagy annak civileknek szóló kiírására pályázott és nyert három területünk; Hajdúböszörmény, Balmazújváros és Hajdúnánás (utóbbi Hajdúdorognak). Általában gyermekek, idősek karácsonyára nyertek 100-300 ezer forint közötti összeget, melyekből tartós élelmiszereket, édességeket vásároltak.

Területi szervezeteink a felsoroltakon kívül az év közben tartalékolt adományokkal, például a konzervekkel, is kiegészítették a csomagokat.

Cél: minél több gyermeknek, családnak, embernek segíteni

A gyűjtéseket szinte azonnal követték az osztások. 2021-ben a járvány elleni védekezés része volt, hogy szervezeteink eltekintettek a hagyományos programoktól; gyermekek, idősek, nagycsaládosok karácsonyától. Ám mégis: minden célcsoport adományt kapott szükségletei szerint, csak nem nyilvános programon, hanem előre egyeztetetten a területi irodákban. Esetenként – mozgáskorlátozottaknak, illetve azoknak, akik az utazást nem engedhették meg maguknak – munkatársaink kiszállították a csomagokat. 2021-ben a kiosztott csomagok közelítenek a kérelmezők számához. Mivel minden évben nagy fájdalmunk, hogy a jelentkezők száma jóval több, mint azoké, akiknek segíteni tudunk, idén nagy örömmel fogadjuk, hogy eddig a karácsonyi segélyben részesülő hátrányos helyzetű sokgyermekes családok, kisnyugdíjasok, egyedülálló betegek és nélkülözők száma több, mint 1534, azaz közelít a jelentkezők számához; és még nem ért véget az adományosztás.

Néhány szó a területi osztásokról: 

Balmazújvároson 155 csomagot készítettünk a gyűjtött adományokból, hátrányos helyzetű nagycsaládosok és idős egyedülállók vehették át.

Ezen kívül 50 csomagot készíthetett a terület 50 gyermeknek az önkormányzat Civil Alap kiírásán nyert közel 500.000 forint nagy részéből (erre a célra és eszközbeszerzésre fordíthatta az összeget a szervezet, és vett egy kerékpárt is a területi szervezet munkájához). A csomagokat december 20-23. között osztották ki az irodában.

Összesen 205 családot és magánszemélyt segített meg tehát a terület.

Berettyóújfalu területén munkatársaink 230 csomagot tudtak összeállítani az összegyűjtött adományokból. December 15-én 45 nagycsaládosnak, 90 idős embernek és 95 egyedülálló, kevés jövedelmű vagy jövedelem nélküli embernek adták át.

Debrecen területe több, mint 200 csomagot készített az adományokból. December 20-21-én az iroda udvarán adták át nagycsaládosoknak, beteg gyermeküket egyedül nevelő szülőknek, kisnyugdíjasoknak és rászoruló egyedülállóknak.

Hajdúböszörmény a következők szerint osztotta eddig összeállított csomagjait: 2021. december 13-14-én 100 rászoruló gyermek, december 15-16-án 100 idős ember kapott segélycsomagot az irodában. Majd december 20-21-én a lakosság hátrányos helyzetű rétegeinek; nagycsaládosoknak és szociálisan hátrányos helyzetű családoknak, nagyjából 250 főnek adtak karácsonyi csomagokat munkatársaink, önkénteseink.

A fent említett önkormányzati támogatást, 300 000 forintot, az idősek és gyermekek csomagjaira fordította a szervezet: tartós élelmiszert, édességet vásárolt belőle.

Az említetteken kívül az ünnep előtti napokban 50 csomag zömmel konzervekből álló adományt is kioszt a terület – a szintén említett – Big George Property felajánlásából.

Összesen 500 rászorulón segít a terület 2021-i ünnepi akciójában.

Hajdúnánás területén munkatársunk és az önkéntesek településekre is kiutaztak, hogy kivigyék a legjobban rászorulóknak csomagjaikat. Gazdára talált 10-10 tartós élelmiszercsomag és 38 Mészáros-adomány Polgáron, Folyáson, Görbeházán, Újtikoson, Tiszagyulaházán, Hajdúnánáson és Hajdúdorogon december közepén.

December 17-én Hajdúdorogon a civil pályázatos támogatásból 40.000 ft. értékben tartós élelmiszert és tisztítószert vásárolt a terület, mely összegből 20 élelmiszercsomagot állított össze (természetesen kiegészítve a Magyarok Kenyere-lisztadománnyal és a Mészáros Csoport csomagjával).

A területen összesen 128 csomag jutott el a célcsoporthoz.

Hajdúszoboszló területén december 21-én osztják ki az adományokat, összesen 110 karácsonyi csomagot. Ezen kívül 14 hajléktalan embernek készítenek speciális csomagot, sőt 10 hátrányos helyzetű kollégistának is. A területnek jutó 37 Mészáros-csomag nagyobbrészt egyedülálló kisnyugdíjasoknak adták át. Összesen 171 csomaggal segítette a területen élő rászorulókat az illetékes Vöröskereszt az ünnep előtt.

Püspökladány területén összesen 100 csomagot állítottak össze a gyűjtésekből és a beérkező adományokból; 50 nagycsaládos és 50 idős, egyedülálló, fogyatékkal élő ember vehette át a csomagokat december 16-án az irodában. A mozgásukban korlátozott embereknek elvitték a segélycsomagot.

MAGYAR VÖRÖSKERESZT HEVES MEGYEI SZERVEZET

A Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezete idén is sok karácsonyi programot és adománygyűjtést szervezett, december 10-én és 17-én Egerben tartott meleg egytálételosztást rászoruló családok részére, december 20. és 22. között pedig szintén Egerben valósult meg ajándékosztás hátrányos helyzetű gyermekek számára. December 20. és 22. között tartós-élelmiszercsomagok osztása valósult meg Egerben, Gyöngyösön, Hatvanban, Hevesen és Füzesabonyban is. A csomagok nehéz helyzetben lévő kisnyugdíjasok, egyedülállók, munkanélküliek és családok részére kerültek kiosztásra. December 23-án hajléktalanok részére tartott karácsonyi csomagosztást a szervezet Egerben.

MAGYAR VÖRÖSKERESZT JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI SZERVEZET

Az országos Auchan és Penny áruházi adománygyűjtő napokat megelőzően megrendezésre került Szolnokon a II. Adománygyűjtő BBQ és Hamburgersütő Ramazuri, a Beer & Burgers Fast Food kezdeményezése nyomán. Az összegyűlt természetbeni és pénzbeli adományok tették lehetővé, hogy a Magyar Vöröskereszt Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezeténél is elkészülhessenek a rászorulóknak juttatott csomagok.

A Beer & Burgers felajánlásainak és a gyűjtési akcióknak köszönhetően 178 családnak, és 4 egyesületnek adott át tartós élelmiszert és játékokat az ünnepek előtt a Vöröskereszt Szolnok Területi Szervezete.

Az adományok egy része karácsonyi ünnepség keretében került kiosztásra a Roma Esély Kulturális, Oktatási és Szociális Egyesület Közösségi Házában, hátrányos helyzetű családok és gyermekek számára.

A Kamasz Tanya Gyermek és Ifjúsági Egyesület ünnepségén tartós élelmiszer csomagokat és a Mészáros Csoport adományát vehették át a sajátos nevelést igénylő, valamint középsúlyos, súlyos és halmozottan fogyatékos gyermekek és fiatalok a Vöröskereszt megyei igazgatójától.

A Magyar Vöröskereszt Kenderes Alapszervezete perselyes gyűjtésekből 130 Mikulás csomagot készített, amelynek egy részét hátrányos helyzetű családok gyermekeinek osztotta szét a Kenderes Város Önkormányzata által szervezett Mindenki Karácsonya rendezvényen.

A Ford Sándor Service Kft. 30 kg szaloncukrot adományozott a Vöröskereszt Karcag Területi Szervezetének, melyet kisújszállási rászorulók karácsonyfája alá juttattak el a munkatársak a Református Egyházközösséggel együttműködve.

MAGYAR VÖRÖSKERESZT PEST MEGYEI SZERVEZET

A szervezet Letkési Alapszervezete december 3-án Mikuláscsomagokat osztott a helyi óvodákban és általános iskolákban. December 4-én Mikulásfutást tartottak Cegléden, melyen a „Gondoskodás” Hajléktalanokat Ellátó Intézmény ellátottjai, munkatársai és a megyei igazgatóság munkatársai is részt vettek.

December 17-én rendeztek karácsonyi ünnepséget a Családok Átmeneti Otthona I., II. intézményeiben Százhalombattán. Szintén december 17-én, Szentendrén valósult meg adományosztás a térség nehéz helyzetben élőinek számára a Castrum Centerben. Az országos gyűjtésekből, illetve egyéb adománygyűjtésekből Pest megye területén juttatták el az adományokat a rászorulók részére. December 22-én tartották a Gondoskodás Hajléktalanokat Ellátó Intézmény karácsonyi ünnepségét és a Hajléktalanokat Ellátó Integrált Intézmény (Százhalombatta) karácsonyi ünnepségét is.

MAGYAR VÖRÖSKERESZT SOMOGY MEGYEI SZERVEZET

Területi munkatársaink karácsonyi vacsorát szerveztek azoknak az önkénteseknek, akik évek óta aktívan segítik a szervezet tevékenységét. Intézményeinkben a hagyományos programok megtartásra kerültek a vírushelyzetre vonatkozó előírások, szabályok figyelembevételével. A Családok Átmeneti Otthonában Nagyatádon a Nagyatádi Motoros Egyesület ruhaadományt vitt az ellátottak részére december 4-én. Az egyesület rendszeresen támogatja az intézményt, a lakók, főleg a gyerekek nagy örömmel várták a szebbnél szebb motorral érkező adományozókat. December 6-án a Mikulás ünnepség az intézmény gyermekei számára rendhagyó módon történt, a vírushelyzet miatt a Mikulás a szobákban látogatta meg a gyermekeket, és nyújtotta át számukra az édességcsomagot. A lakóknak december 17-én adtak át karácsonyi ajándékot. Tabon a Fogyatékkal Élők Nappali Intézményében Mikulás ünnepséget és Karácsonyi ünnepséget is tartottak, az adventi időszakban vasárnaponként az intézmény munkatársai és gondozottjai közül néhányan részt vettek a hagyományos tabi adventi vásáron is. A kaposvári “Nyitott Kapu” Hajléktalan Gondozási Központ kliensei számára is emlékezetes marad az adventi időszak, hiszen számos zenés táncos rendezvény szórakoztatta őket decemberben. December 18-án a Balatonlellei Alapszervezet a városi adventi gyertyagyújtáson teát és forralt bort osztott a lakosoknak. December 22-én hagyományosan a BL YachtClub felajánlásának köszönhetően 100 adag meleg étel jutott el szervezetükhöz, amelyet területi munkatársak és a helyi önkéntesek osztottak ki a rászorulók körében. Kaposváron december 20-án tartottak karácsony ünnepséget Bárczi Gusztáv Módszertani Központtal közösen, ezen a napon a kollégiumi diákok, nevelők, pedagógusok, (ebben az évben meghívott vendégek nélkül) együtt ünnepeltek. Nagyatádon hagyományosan megrendezésre került a Szeretet véradás, december 16-án, majd december 21-én várták a véradókat, az előző évek tapasztalatai alapján naponta 100 fő feletti a megjelent véradók száma.

MAGYAR VÖRÖSKERESZT SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI SZERVEZET

A megyei szervezet karácsony közeledtével is törekszik arra, hogy minél több rászoruló személynek tudjon segítséget nyújtani. A megye oktatási intézményeiben gyűjtési akciót hirdettek „Csak egy kis apróság” elnevezéssel, amelynek keretében a diákok is bekapcsolódtak a gyűjtéseikbe felajánlásaikkal. Decemberben zajlott az iskolákban összegyűlt adományok elszállítása szervezethez, amelyekből tartalmas csomagokat készítve juttatnak el a nélkülöző családokhoz. A hónapban valamennyi területi szervezetük bekapcsolódott az országosan zajló PENNY gyűjtésbe, az elkészített csomagokat december 15.-től kezdték átadni, eljuttatni a rászoruló személyek, családok részére.

MAGYAR VÖRÖSKERESZT VESZPRÉM MEGYEI SZERVEZET

Az idei év mindannyiunk számára nehézségekkel telinek bizonyult, azonban feltett szándékuk volt, hogy mosolyt csaljanak a gyermekek arcára. Bár a járványhelyzet miatt nem találkozhattak személyesen, igyekezték megidézni a Mikulásünnepségek szellemét. Az ajándékot pedig a települések, intézmények Mikulásai adták át – biztonságos körülmények között – a gyerekek nagy örömére. Ily módon több mint 2400 gyermeket sikerült megajándékozni, a legnagyobb örömükre olyan családokhoz is jutott ajándék, akiknek máskülönben nem igazán lett volna lehetősége csokoládéval és könyvvel ünnepelni. Az akció nem jöhetett volna létre rendszeres támogatójuk, a Babilon Kiadó nélkül, nekik köszönhetően 2400 vadonatúj mesekönyvet ajándékozhattak a gyermekeknek. A Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezete is hozzájárult, hogy a Somló környéki nevelési intézményekbe járó mindegy 1500 gyermek kapjon mikulás ajándékot. Köszönjük minden vöröskeresztes önkéntesnek, akik szorgos manóként segítettek a csomagok összeállításában és szállításában. Hálásak vagyunk a támogatóknak és mindenkinek, aki egy kicsit is hozzájárult ahhoz, hogy a gyermekek arcára mosolyt tudtak varázsolni az idei évben is!