A humanitárius szervezet 93 millió dollár összegyűjtését tűzte ki célul, mely mintegy hétszázezer embernek nyújthat azonnali segítséget 24 hónapon keresztül. A Magyar Vöröskereszt továbbra is várja az adományokat a 1359-es vonalán és bankszámlaszámán.

Egy hónappal ezelőtt (április 25.) súlyos, 7.8-es erősségű földrengés sújtotta a Katmandu és Pokhara közötti területet. A katasztrófa Nepál 75 kerületéből 39-et érintett. Ezt követően, a május 12-én bekövetkezett, 7.3-as utórengés főleg Dolakha területén és Sindhupalchok járásban okozott újabb tragédiát, ahol több ezren haltak meg és az épületek mintegy kilencven százaléka vált a földdel egyenlővé. Az újabb csapás 32 kerületet érintett és tovább növelte azoknak a területeknek a sebezhetőségét, melyeket az első földrengés is sújtott.

A két katasztrófa az eddigi adatok szerint 5,6 millió embert érintettek, közülük 8.604 veszítették életüket és közel 18 ezren sérültek meg. A két földrengés együttes hatása komoly károkat okozott az infrastruktúrában, 542.864 ház dőlt romba és 308.787 ház rongálódott meg. 985 egészségügyi létesítmény semmisült vagy rongálódott meg.

Több tízezer ember maradhat védtelen a közelgő monszun idején, ha a támogatók adományainak hiányában nem készülnek idejében átmeneti menedékek a földrengés túlélői számára – hívja fel a figyelmet a Nemzetközi Vöröskereszt.

“Naponta hozunk be az országba segélycikkeket, sátrakat és sátorponyvát, amelyekkel a leginkább sújtott területeket látjuk el, de ez egyszerűen nem elég” – mondta Martin Faller, a Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) Nepálba delegált vezető tisztviselője.

“Minél tovább kénytelenek az emberek szegénységben, korábbi otthonaik romjai között, egészségtelen körülményekben élni, annál nagyobb a járványok kitörésének kockázata. A kolera potenciális veszélyt jelent az ilyen esetekben, ezért fokozott erőfeszítéseket teszünk a megelőzés érdekében”- tette hozzá.

A második rengést követően a Nemzetközi Vöröskereszt fokozta sürgősségi műveleteit, segélyfelhívását pedig 93 millió dollárra emeli, amelynek összegyűjtésével mintegy hétszázezer ember azonnali igényeit kívánja kiszolgálni, elsősorban menedékek létesítésével, az egészségügyi ellátás, a tiszta víz és a higiéniai körülmények megteremtésével, valamint gyorssegélyek biztosításával.

Közel 225.000 ember él jelenleg a Vöröskereszt által biztosított sátrak és ponyvák menedéke alatt, és több tízezer emberhez juttatnak el segítséget az elkövetkező napokban és hetekben is. Biztonságosabb építési technikákat megismertető képzéseket, szerszámokat, építési anyagokat és készpénztámogatást nyújtanak a családoknak az újjáépítéshez.

A Vöröskereszt Vörösfélhold által telepített hat gyors reagálású egészségügyi egység működik jelenleg az országban, többek között a Norvég Vöröskereszt Sindhupalchok járásban, Choutarában létesített, nagy felszereltségű 60 ágyas tábori kórháza. A Vöröskereszt csapatai több tízezer liter biztonságos ivóvízzel szolgálják ki az emberek tízezreit nap, mint nap.

A legnagyobb kihívást a segélyek eljuttatása jelenti a távoli, elszigetelt és hegyvidéki területekre, ahova a második földrengés óta még lehetetlenebb az eljutás, de a Vöröskereszt partner intézményei révén már serpák ezreit toborozta és képezte ki, akik képesek arra, hogy a legnehezebben elérhető területekre is elszállítsák a segélycsomagokat.

A Nepáli Vöröskereszt a tizennégy legsúlyosabban érintett járásban tevékenykedik, speciális csapatokat működtet az ország távoli, elszigetelt területein és több mint 6500 önkéntese vesz részt a segítségnyújtásban.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) szintén a földrengés sújtotta területeken dolgozik, a katasztrófa során egymástól elszakadt több ezer hozzátartozó felkutatását, a családok újraegyesítését végzik, pszichoszociális támogatást nyújtanak a földrengés túlélőinek és együttműködnek a nepáli hatóságokkal a holttestek azonosításában ás a halottak méltóságteljes nyugalomra helyezésében.

A Magyar Vöröskereszt továbbra is gyűjti az adományokat 1359-es adományvonalán és bankszámlaszámán, ezzel segítve a Nemzetközi Vöröskereszt humanitárius munkáját Nepálban.

Segítse Ön is Nemzetközi Vöröskereszt katasztrófa-válaszadási munkáját!

A Magyar Vöröskereszt 1359-es adományvonalának felhívásával vagy az ’ADOMANY’ szó SMS-ben való elküldésével, 250 forinttal járul hozzá, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, a leghatékonyabb segítséget tudja nyújtani a Vöröskereszt a katasztrófa által érintett lakosságnak.

Belföldi átutalás esetén

K&H Bank 10405004-00026548-00000009 (Közlemény”NEPÁL”)

Nemzetközi átutalás (Magyarországon kívülről érkező adomány) esetén

Nemzetközi számlaszám (IBAN): K&H Bank Zrt. HU32 1040 5004 0002 6548 0000 0009
SWIFT kód: OKHBHUHB (Közlemény”NEPÁL”)

További információ a Nemzetközi Vöröskereszt Nepálban folytatott humanitárius akciójáról:

Tények és számok: http://localhost:8888/redx/hirek/egy-honappal-a-nepali-foldrenges-utan/

Kulcsüzenetek: http://localhost:8888/redx/hirek/nepal-fo-uzenetek-es-qa/

A Kanadai Vöröskereszt munkatársának blogbejegyzése „A munka nehéz és veszélyes Nepálban, de a helytállás kötelező” címmel: http://localhost:8888/redx/hirek/a-munka-nehez-es-veszelyes-nepalban-de-a-helytallas-kotelezo

Vágóképek: http://www.ifrcnewsroom.org/content/open.asp?ID=98q3922.h9866437gng67s86.38

Fotók: http://ifrc.org/nepal-earthquake/gallery;