A háromnapos gyakorlat fókuszában az elsősegélynyújtás és a pszichoszociális segítségnyújtás áll.

A képzelt szituáció szerint ad Fest-Ex nevű zenei fesztiválra hatalmas vihar csap le, melynek során a színpadi építményekben, épületekben keletkezik kár, több fa is kidől, valamint egy – a gyakorlatról légi felvételt készítő – kis repülőgép is lezuhan. A vöröskeresztes csapatoknak a bajbajutottak felkutatása, kiszabadítása és a sérüléseik ellátása valamint a sérültek pszichoszociális gondozása lesz a feladata. A Devecser külterületén, Meggyeserdőn bekövetkező katasztrófahelyzetekben a csapatok feladatai között lesz a mentőkutyás személykeresés, az alpin –és búvártechnikával történő keresés, de árvízi védekezési sorversenyen is helyt kell állniuk, ahol egy új, magyar fejlesztésű sátorgátat is kipróbálnak majd. A gyakorlat résztvevőinek a Telenor által biztosított eszközök és technikai háttér is segítségükre lesz.

A gyakorlat nem titkolt célja, hogy az Elsősegélynyújtás Világnapjához (szeptember 12.) közeledvén, felhívja a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára, mely katasztrófahelyzetekben különösen fontos. Egy-egy katasztrófa idején ugyanis a szakszerű segítség megérkezéséig elengedhetetlen, hogy a laikus segítők felkészültek legyenek és merjenek segíteni. A gyakorlat éppen ezért a Magyar Vöröskereszt önkéntesei és munkatársainak felkészítése mellett, nagy hangsúlyt fektet a helyi lakosság felkészítésére és bevonásra is.

A háromnapos katasztrófavédelmi gyakorlaton mintegy 200 fő lesz jelen Devecserben, ahová külföldi vöröskeresztes egységek is érkeznek.