Március elseje a Polgári Védelem Nemzetközi Világnapja, ennek tiszteletére tartottak koszorúzást és ünnepséget a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságán, a járványhelyzetre való tekintettel csak virtuálisan. Mivel a katasztrófák elleni védekezésben kiemelt szerepük van a civil szervezeteknek és az önkéntes támogatóknak, több katasztrófavédelemmel kapcsolatos feladatot ellátó önkéntest is elismerésben részesítettek kiemelkedő teljesítményükért.

A kitüntetettek között szerepel Orvos Anetta Csilla, a Magyar Vöröskereszt Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének Karcagi Területi vezetője is, aki nem csak katasztrófavédelmi gyakorlatok rendszeres és aktív szervezője és résztvevője, de a járvány elleni védekezésben is fáradhatatlan, eredményes munkát végez. Anetta 2016-ban csatlakozott hivatalosan is a Magyar Vöröskereszthez. Szakmai vezetőként a megyei szociális ellátás koordinálása a fő feladata, területi vezetőként pedig Karcag térségét is felügyeli. Anetta azonban már előtte is odaadó vöröskeresztes volt: 2005 óta tagja Kenderes Város Alapszervezetének. Mint mondja: „Mérhetetlen nagy büszkeséggel tölt el engem, hogy ennek a humanitárius szervezetnek a tagja lehetek.”

Anetta területi vezetőként minden hagyományos alaptevékenység lebonyolításában részt vesz; véradást, elsősegélynyújtó-vizsgákat, gyakorlatokat szervez, kapcsolatot tart társszervekkel, hivatalokkal, emellett személyesen gondoz 11 pszichiátriai beteget is. A járványhelyzetben pedig nagyobb elővigyázatossággal ugyan, de töretlen lelkesedéssel folytatta munkáját, mint előtte.

A segíteni akarás és az önkéntesség mellett Anettát mindig is vonzotta a katasztrófa-válaszadás területe, már fiatalon elkezdte őt érdekelni, hogy milyen okok vezethetnek egy katasztrófa bekövetkezéséhez, és egy ilyen esemény miképpen hat az emberek viselkedésére. Így nem meglepő, hogy vöröskeresztesként is elszántan vetette bele magát a Katasztrófavédelemmel való együttműködésbe, hiszen ezek a feladatok szervezetünk számára is kiemelt jelentőségűek.

Nagyon komoly feladat ez, mely nagy fegyelmet és összpontosítást követel a szakemberektől és az önkéntesektől is. Tetszik benne az összefogás, ahogy segítő kezet nyújtanak a társszervek egymásnak belföldi és akár nemzetközi szinten is. Igazi csapatmunka, együttműködés jellemzi az egész folyamatot.”– meséli Anetta.

A Karcagi Katasztrófavédelmi Kirendeltséggel fennálló együttműködés kezdetén Anettának fontos szerepe volt abban, hogy a két szervezet együtt rendezzen Elsősegélynyújtó versenyt és Katasztrófavédelmi versenyt. A közös munka pedig azóta sem állt meg, több rangos szakmai vetélkedőn is az a csoport képviseli az elsősegélynyújtó állomást, amelyet Anetta vezet.

„Nagyon örültem a felkérésüknek, hogy lépjen be Szervezetünk a Tisza mentőcsoportba. Így sikerült megvalósítani, hogy 8 fővel felvegyenek bennünket a csoport egészségügyi, elsősegélynyújtó részeként 2019-ben. Az első minősítő vizsgán nagyon jól teljesített a csapatunk, megdicsértek bennünket a magas szakmai színvonalért, amit ott mutattunk.” – teszi hozzá Anetta. 

A Katasztrófavédelemmel közös együttműködés elmélyítése egyre nagyobb hangsúlyt kapott munkájában, ezáltal az általa vezetett csoport egészségügyi felkészültsége még a sokat látott beavatkozó állomány csodálatát is rendszeresen kivívja. Mégis meglepetésként érte, amikor arról értesült, hogy a Karcagi Katasztrófavédelmi Kirendeltség a Polgári Védelem Napja alkalmából kitüntetésre jelölte, a katasztrófavédelem területén nyújtott kiemelkedő teljesítményéért.

„Csodálatosan jó érzés az, hogy a társszervek értékelik és megbecsülik az általunk befektetett energiát.” – mondja a kitüntetésről Anetta, amit az átvétel után már meg is mutatott munkatársainak.