A Hétcsoda Élménytábor egy önkéntesek által létrehozott és működtetett élményterápiás tábor, mely önmaguk és egymás elfogadásában segíti a gyerekeket.

Idén immár hatodik alkalommal szervezte meg a Hétcsoda elnevezésű, különleges élményterápiás-táborát a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt. A hatvanegy sajátos nevelési igényű gyerkőc augusztus 17. és 22. között, Balatongyörökön keresi a csodát magában és társaiban. A különleges közösségi táborban az egészségesek, fogyatékkal élők, kisebbségi, gyermekvédelmi gondoskodásban részesülő és hátrányos helyzetben élő gyermekek ismerhetik meg egymást. A gyerekek olyan interaktív élményterápiás foglalkozásokon, programokon vehetnek részt, mint hajókázás, kirándulás a Szigligeti Várba és a Tapolcai-tavasbarlangba. A kis táborozókkal 25 önkéntes foglalkozik, végzett szakemberek és diákok egyaránt: óvodapedagógusok, pedagógusok, szociális munkások, szociálpedagógusok, gyógypedagógusok, ápolók és laikus önkéntesek – gimnáziumi tanulók.

Pénteken a tábor olimpiai lázban égett: a Pöttyös olimpiai kártyagyűjtő akciójának keretében a gyerekek Kőváry Barna, rally versenyző és Horváth Lajos, motorversenyző közreműködésével elvégezhették az olimpiai „három próbát”, szurkolói kártyákat készíthettek kártyagyűjtő albumukba és természetesen Túró Rudiból sem volt hiány. A Pöttyös szerette volna, ha a hátrányos helyzetű és beteg gyerekek sem maradnak ki a nagy közös olimpiai szurkolásból, így az ötkarikás játékok teljes ideje alatt 6 gyermekotthonba juttatott el többezer albumot, olimpiai kártyát és Pöttyös terméket, emellett három budapesti és öt vidéki gyerekkórház kis betegei kaptak albumot kedvenc sportolóik fotóival.

A Magyar Vöröskereszt esetében a Hétcsoda mellett a Heves és Szabolcs megyei gyermektáborok is részesülnek a Pöttyös támogatásából.

A Hétcsoda Élménytábor idén is főtámogatóinak, a Cargill Magyarország Zrt-nek és az Amerikai Nagykövetségnek köszönheti megvalósulását. A Cargill idén már ötödik alkalommal állt a program mellé, évente növekvő támogatással, melyet idén a Cargill Takarmány Zrt is kiegészített. Emellett munkatársai több mint harmincan önkéntesként is segítik a sajátos nevelési igényű és hátrányos helyzetű gyermekeket. Az Amerikai Nagykövetség pedig negyedik éve járul hozzá a Magyar Vöröskereszt élménytáborának megvalósításához.

A Hétcsoda Élménytábor idén új logóval is gazdagodott, melyet Bartos Erika írónő, a Bogyó és Babóca megteremtője készített és ajándékozta a gyerekeknek.

A Hétcsoda további támogatói: A Nestlé Hungária Magyarország Kft., a Zalai Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány, az ISUZU, Kőváry Barna autóversenyző, Horváth Lajos motorversenyző, Félelem Nélkül Autó és motorsport magazin, Kalandstrand Gyenesdiás, Szigliget és Gyenesdiás Önkormányzata, Balatoni Hajózási Zrt., ÉNYKK Közlekedési Központ Zrt. és a Tapolcai Tavasbarlang Látogatóközpont.