Kaposváron gyűlnek össze szombaton az ország legjobb elsősegélynyújtói, hogy összemérjék tudásukat. A Magyar Vöröskereszt, a 46. Országos Elsősegélynyújtó Verseny keretében újra a lakosság közé viszi az elsősegélynyújtás fontosságának üzenetét. Az elsősegélynyújtás világnapján 300 elsősegélynyújtó (20 gyermek, 20 ifjúsági és 17 felnőtt, 2 vendégcsapat) ad számot elméleti és gyakorlati elsősegélynyújtó-ismereteiről a 20 állomásos körpályán, Kaposvár belvárosában, szeptember 9-én. A fiataloknak élethű baleseti szituációkban kell helytállniuk. Az esemény a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával valósul meg. „Alapítványunk egyik kiemelt célja a gyógyítási és mentési tevékenység támogatása, az idei évben pedig tevékenységünk fókuszában az elsősegélynyújtás területén történő ismeretterjesztés elősegítése áll a lakosság és a fiatalok körében. A rendezvény támogatása mellett ezt a célt segíti az oktatási intézmények, civil szervezetek, önkormányzatok számára elsősegélynyújtó tanfolyam igénylésére kiírt pályázatunk, valamint az ingyenesen letölthető az Elsősegély – Mit kell tennem? applikáció is. ” –tette hozzá Olt Boglárka, a Generali a Biztonságért Alapítvány képviselője.

 

Az idei verseny mottója, a „Merj segíteni! Legyél Te is életmentő”. A Magyar Vöröskereszt tapasztalatai szerint az elmúlt időszakban egyre többen használják megszerzett tudásukat és egy éles helyzetben is próbálnak segíteni, legyen szó egy otthoni háztartási balesetről vagy egy komolyabb esetről. Egyre többen válnak egyszerű szemtanúból igazi hőssé. Az idei évben számos laikusok által megkezdett sikeres újraélesztésről hallgattunk a médiában, köztük egy esetben a Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatának önkéntesei mentették meg egy fürdőző életét.

A Magyar Vöröskereszt az elsősegélynyújtás világnapjának apropóján mutatta be a társadalmi elsősegélynyújtást népszerűsítő új plakátjait, melyek a gyermek és felnőtt korcsoport szólítják meg a „Merj segíteni! Legyél szemtanúból hős!” üzeneteket közvetítve.

A Vöröskereszt világszerte élenjár az elsősegélynyújtás oktatásában és népszerűsítésében. A Magyar Vöröskereszt célcsoport specifikus képzései és programja révén évente mintegy 100 ezer ember sajátíthatja el, és alkalmazhatja a mindennapokban az elsősegélynyújtás főbb lépéseit.

A hazai legnagyobb humanitárius szervezet már egészen kisgyermekkortól fontosnak tartja a baleset-megelőzés és elsősegélynyújtó ismeretek oktatását. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt bázis óvoda és bázis iskola programjai révén évente közel 40 ezer gyermek és iskolás ismerkedik meg az elsősegélynyújtás fontosságával, míg az „elsősegélynyújtás gyermekeinknek elnevezésű” tanfolyam, a gyermekekkel foglalkozó pedagógusoknak és családoknak kínál hasznos ismeretanyagot.

A Vöröskereszt több olyan programot is elindított a fiatalok számára, ahol a megszerzett elsősegélynyújtó tudást hasznosíthatják, ezt a célt szolgálja a nyaranta megszervezett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat vagy a most megrendezett 46. Országos Elsősegélynyújtó Verseny is.

A 46.OEV TÁMOGATÓI:

A verseny főtámogatója a Generali a Biztonságért Alapítvány.  Kaposvár Megyei Jogú Város minden segítséget megadott a verseny sikeres lebonyolítása érdekében. A dobogóra került csapatok részére ajándékokat ajánlott fel az EMOS HU Kft, a Tourinform Kaposvár, a VIDEOTON Elektro-PLAST Kft., az OTP Bank Nyrt. Kaposvári Fiókja, a Yamuna Kft., a Mega-Papír 2004 Kft., a Nagyhegyesi Cukrászat Kft. és a Medicina Könyvkiadó. Az OTP Bank Kaposvári fiókjának munkatársai önkéntesként is szolgálatot teljesítenek egy versenyállomáson. Pénzadománnyal támogatta a rendezvényt a kaposvári Speeding Kft. és SEFAG Zrt. A versenyzők kedvezményes közlekedését a Kaposvári Közlekedési Zrt. biztosította. A résztvevők folyadékpótlásáról a Coca-Cola Magyarország és a kaposvári Színarany Ívek Kft. gondoskodott, étkezésüket a Kométa Zrt., a Maspex Olympos Kft. és a Nógrádi Pékség támogatta. A verseny megszervezésében és a versenyállomások működtetésében nyújtott segítséget az Országos Mentőszolgálat, az Országos Vérellátó Szolgálat, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, a Kaposvári Rendőrkapitányság, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és Kaposvári Kirendeltsége, a Kaposvári Kistérségi Polgárőr Egyesület, a KÖTÉL Egyesület, az SMKH Népegészségügyi Főosztálya, a Magyar Honvédség 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezrede és az Erzsébet Sörház.