Az „Apró segítség, hatalmas öröm” elnevezésű program célja a mélyszegénységben élő gyermekek és családjaik lakhatási körülményeinek javítása volt. A program két célcsoportra koncentrált. A támogatás nagyobb részét (6,5 millió forint) olyan családok segítésére fordítottuk, akik kiskorú gyermekeket nevelnek, és lakhatási körülményeik miatt kilátásba került, hogy egy vagy több gyermekük kikerül a családból, vagy a szülők nem képesek megfelelően ellátni gyermekeiket. A szociálisan hátrányos helyzetű családok háztartásaiban szigetelést, nyílászárócserét, tetőcserét, vagy fűtés-korszerűsítést kellett végrehajtani ahhoz, hogy a kiskorú gyermekek együtt maradhassanak szüleikkel, testvéreikkel. A kedvezményezettek másik csoportjába azok a családok tartoztak, ahol valamilyen egészségügyi ok is nehezíti a boldogulást. A támogatásnak köszönhetően több esetben lehetőség nyílt steril szoba kialakítására vagy a fürdőszoba olyan átalakítására, ami lehetővé tette, hogy a szülő fizikai teherbírása ne szabjon gátat a mozgáskorlátozott gyermek gondozásának. Egyik alkalommal például egy speciálisan kialakított kerekesszékkel segíthettünk annak a kislánynak, aki maga is a Magyar Vöröskereszt adományozója: véradók számára készített több tucat kis ajándéktárgyat, melyekkel köszönetünket fejezhettük ki. Önzetlen segítségét így lehetőségünk volt viszonozni.

A tíz megvalósult projektből kiemelendő annak a Közép-magyarországi családnak az esete, ahol négy kiskorú gyermeket neveltek a szüleik egy igen rossz állapotú házban. Az otthonnak mindössze egy szobájában volt fűtés, télen ebben az egy szobában lakott a család. A szülők alkalmi munkákból éltek, így alacsony jövedelmükből nagy nehézségek árán tudták finanszírozni kiadásaikat. A család példáján is szemléltethető, hogy miként tette jobbá a kedvezményezettek életkörülményeit a program.

A több szempontból is felújításra szoruló lakóház is a program keretein belül újult meg – 2019 decembere

Az előzetes felmérések alapján nyilvánvalóvá vált, hogy az épületen le kell cserélni a tetőgerendát, palákat valamint a nyílászárókat, korszerűsíteni kell a fűtési rendszert, fürdőszobát kell kialakítani, valamint tisztasági festést kell végezni a méltó viszonyok megteremtéséhez. A munkálatokat több tényező is nehezítette: a kivitelezés végig munkaerőhiánnyal küzdött, az önkormányzat által az utcában végzett csatornázás pedig több rejtett műszaki problémára is rávilágított. Az akadályokat végül a Procter&Gamble 1,8 milliós adományának, valamint a kivitelező pro bono végzett munkájának segítségével sikerült áthidalni, így az időközben a nagymamával is kiegészült család egy olyan komfortos házban folytathatja életét, ahol a gyerekeknek is jut külön szoba.

A ház felújítása közben – 2019 decembere

Az adományforrás hátralévő részéből iskolakezdési tanszercsomagokat vásárolt a Magyar Vöröskereszt: országszerte 1000 gyerek és fiatal részesült olyan csomagokból, amelyek összeállításánál nagy hangsúly helyeződött a praktikumra és a minőségre is. A cél az volt, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek is olyan minőségi tanszerekkel kezdhessék az évet, amelyekkel nem csak a feladatok megoldása könnyebb, de társaikkal szemben sem szenvednek hátrányt a hiányzó vagy rossz minőségű eszközeik miatt.

Fotók: Neményi Márton/Magyar Vöröskereszt