A szervezet egy zöldszámot is indított a Telenor segítségével, ahol többek között önkéntesek jelentkezését várja.

A Magyar Vöröskereszt az elmúlt egy hétben, hat megyében (Somogy, Baranya, Győr-Moson-Sopron, Csongrád, Vas, Zala), 9 helyszínen segítette a hazánkba érkező menekültek ellátását. Az elmúlt 48 órában kiemelten Gyékényes, Beremend, Szentgotthárd és Hegyeshalom településeken látott el feladatokat. A legtöbben a hegyeshalmi határátkelőnél kérték a Vöröskereszt segítségét. Az elmúlt egy hétben közel 350 vöröskeresztes önkéntes és munkatárs vett részt a Magyarországra érkező menekültek ellátásában. A szervezet munkatársai és önkéntesei az elmúlt egy hétben 53 ezer menekültnek nyújtottak segítséget élelmiszeradomány, víz, higiénés csomagok, takaró, ruházat és pszichoszociális ellátás formájában. Ezenfelül, kiemelt feladatként elsősegélynyújtó ügyeletet is ellát a Vöröskereszt az említett helyszíneken. Az elsősegélynyújtóknak elsősorban a hosszú út miatt keletkezett sérüléseket kell orvosolni, valamint megfázás, láz miatt fordulnak leggyakrabban a vöröskeresztes segítőkhöz.

Az elmúlt hetekben több nagyobb hazai és nemzetközi háttérrel rendelkező vállalat ajánlott segítséget a Magyar Vöröskereszt számára saját termékei, szolgáltatásai felajánlásával, ezzel is segítve a szervezet menekülteket segítő humanitárius munkáját.

A Magyar Vöröskereszt a Telenor segítségével elindította a 06 80 620 520-as zöldszámot is (a telefonszám hétköznapokon 9 és 19 óra között hívható), melyen a Magyar Vöröskereszt menekültügyi tevékenységéről lehet bővebb tájékoztatást kapni, ezen a számon lehet érdeklődni az aktuális önkéntes lehetőségekről. A telekommunikációs cég egyébként már a kezdetektől informatikai eszközökkel és szolgáltatásaival segíti a humanitárius szervezet menekültügyi tevékenységét.

A Magyar Vöröskereszt 66,5 millió forint állami támogatást kapott a Magyarországot érintő migrációs helyzet kezelésére. Az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Belügyminisztériummal egyeztetett, közös szakmai program indult szeptemberben. Az összegből a migránsok számára különböző egységcsomagokat állít össze a Vöröskereszt valamint elsősegélynyújtó és pszichoszociális feladatokat lát el az érintett területeken.

A Magyar Vöröskereszt megkezdte a felkészülést a tél időszakban történő feladatellátásra is. A Vöröskereszt a hideg idő beállta előtt mobilkonténereket szerez be, újabb az elsősegélynyújtáshoz szükséges felszereléseket vesz, további higiénés csomagokat állít össze, takarókat és melegen tartó izolációs fóliákat vásárol.

A Magyar Vöröskereszt továbbra is várja az adományokat 1359-es adományvonalán. Mindenki, aki felhívja a 1359-es adományvonalat vagy elküldi SMS-ben az ADOMANY szót 250 forinttal járul hozzá a Magyar Vöröskereszt menekültügyi tevékenységéhez. A 1359-es adományvonal felhívása mellett az alábbi számlaszámon várja a pénzadományokat a Magyar Vöröskereszt: K&H Bank 10405004-00026548-00000009 számlaszámra (KÖZLEMÉNY: Menekült).