A Pécsi Tudományegyetem (PTE) hallgatói hagyományosan jól szerepelnek az Országos Felsőoktatási Véradóversenyen, elég, ha csak arra emlékezünk, hogy a 2015/16-os tanévben megnyerték a legnagyobb egyetemek kategóriáját. Emellett rendre segítenek a bajba jutottaknak, így például a 2013-as árvízhullám idején egy busznyi hallgató szerveződött össze néhány nap alatt, és építették a gátat, több száz méter hosszan. A külföldi hallgatók a nemzetközi est teljes bevételét minden évben jótékony célra fordítják, a napokban pedig az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) juttat majd el egy nagyobb ajándékcsomagot a leukémiás gyermekek számára.

A fentiekből jól látszik, hogy a pécsi egyetemi polgárokra lehet számítani szükség esetén, ugyanakkor fontos, hogy mindez szervezett körülmények között, profi háttértámogatással működjön. Ebben tud és akar segíteni a Magyar Vöröskereszt, mint civil szervezet.

Az együttműködés értelmében a Magyar Vöröskereszt a PTE polgárai számára az egészséges életmóddal, egészségmegóvással, mentálhigiéniával, szenvedélybetegségekkel – különösen drog-, alkoholprevencióval – kapcsolatban felvilágosító előadásokat, tájékoztatókat és tanácsadásokat rendez. Emellett a Baranya megyei Vöröskereszt elsősegély, baleseti- és katasztrófaelhárítási szimulációs gyakorlatokat is szervez a jövőben a PTE-n. A kontraktus szerint az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat vállalja, hogy a Magyar Vöröskereszttel egyeztetve az EHÖK által szervezett rendezvényeken, programokon helyszín biztosításával meghirdeti és népszerűsíti a hallgatók körében a véradást, továbbá megjeleníti azt a hallgatói önkormányzatok Facebook felületén és a hirdető táblákon, valamint a hallgatói rendezvényeken hirdeti a programot.