A segélyszállítmány egy része a Tesco Magyarország által felajánlott adományokból valósulhatott meg.

A Magyar Vöröskereszt saját katasztrófakészletéből maszkokat, gumicsizmákat, védőruházatot és gumikesztyűket küldött az Ukrajnában élők – többek között a kárpátaljai magyarok – számára. A vöröskeresztes segélyszállítmány ezenfelül – a Tesco segítségével összeállított – tartós élelmiszereket, tisztító-és tisztálkodási szereket és gyermektápszert is tartalmazott. Az adományok értéke megközelíti a 8,3 millió forintot.

A Magyar Vöröskereszt az ukrán válság kitörésekor azonnali segítségként elsősegélynyújtó felszereléseket küldött Kijevbe, az Ukrán Vöröskereszt központjába, a Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyei szervezetei pedig határ menti együttműködés keretében pedig az adományozóik által felajánlott összegekből helyben vásárolták meg a Beregszászi Vöröskereszt részére a szükségletfelméréseik alapján azonosított legfontosabb cikkeket, így azonnali és valós segítséget tudtak nyújtani a Kárpátaljai lakosoknak. A Kárpáton-túli területekre amelyek közvetlenebbül érintettek a válságban, már a Külügyminisztérium segítségével is juttattunk el adományt.

A Magyar Vöröskereszt mostani adománya a nyolckamionnyi, 132 ezer euró, vagyis körülbelül negyvenmillió forint értékű, 126 tonna segélyszállítmány részeként érkezett meg kedden Ukrajnába. A Karitatív Tanács öt tagszervezete (a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány), valamint az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Johannita Segítő Szolgálat és a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat által gyűjtött adományok Kárpátaljára és a Kárpátokon túli területekre jutnak el.

(MVK/MTI)