Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a véradás, mennyire nagy szükség van a vérkészítményekre. A Magyarországi Légimentésért Alapítvány, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft., a Magyar Vöröskereszt, és annak szakmai partnere, az Országos Vérellátó Szolgálat véradásokat szerveztek 2022. szeptember 23-án, pénteken 11 és 18 óra között 7 helyszínen: Budaörsön, Balatonfüreden, Keszthelyen, Szekszárdon, Szentesen, Miskolcon és Debrecenben.

A különleges közösségi esemény célja, hogy minél több emberhez eljusson nemcsak a véradás üzenetének fontossága, de a lehetősége is, felhívja a figyelmet az önkéntesség és a segítségnyújtás jelentőségére, és a légimentők nem mindennapi munkájára.

A közös véradást 2021. évben hagyományteremtő céllal hívtuk életre és eltökélt szándékunk, hogy 2022. évet követően is minden évben megszervezzük, támogatva ezzel azt, hogy mindig rendelkezésre álljon a megfelelő mennyiségű vér a mentőhelikoptereken és az egészségügyi intézményekben is.

A 2021-ben szervezett első véradókampány során

Pécsett: 35 véradó/5 első véradó,

Sármellék/Keszthelyen: 67 véradó/15 első véradó,

Balatonfüreden: 67 véradó/18 első véradó,

Miskolcon: 64 véradó/9 első véradó,

Szentesen: 81 véradó/15 első véradó,

Debrecenben: 60 véradó/35 első véradó,

Budaörsön: 107 véradó/22 első véradó,

Összesen: 481, ebből 119 első véradó jelent meg a helyszíneken!

2021-től már mind a hét mentőhelikopter fedélzetén megtalálható a két egység nulla negatív vér, melyet szükség esetén a betegek ellátására alkalmaznak. Bevezetése óta már számos alkalommal került erre sor, amivel minden esetben növelhető a túlélési esély.

2021-ben légimentőbázisonként az alábbi mennyiségben került felhasználásra vér:

Pécs: 3 transzfúzió/5 egység,

Sármellék: 10 transzfúzió/17 egység,

Balatonfüred: 9 transzfúzió/14 egység,

Miskolc: 9 transzfúzió/12 egység,

Szentes: 6 transzfúzió/11 egység,

Debrecen: 2 transzfúzió/4 egység,

Budaörs: 10 transzfúzió/17 egység,

Összesen: 85 transzfúzió/149 egység vér.

A kampány helyszínein a véradás mellett különböző programokon várták önkénteseink és munkatársaink a kilátogató családokat, illetve biztosították a gyermekek felügyeletét, amíg a szülők vért adtak. Minden érdeklődő találkozhatott például a véradás helyszínén ügyeletet biztosító mentőhelikopterrel, ami az adott helyszínről indult, ha éppen riasztást kapott, de gyakorolhatták az újra élesztés helyes technikáját is.