A Nemzetközi Vöröskereszt idén a humanitárius szervezet hét alapelvének 50. évfordulójára hívja fel a figyelmet.

Két napra Zala megyébe teszi át székhelyét a Magyar Vöröskereszt. Pénteken a Humanitárius Települések Országos Találkozóját szervezik meg Zalaapátiban.

A Magyar Vöröskereszt központi világnapi ünnepségének Alsópáhok ad otthont, ahol mintegy hatvan elismerést adnak át szombaton. Az eseményen olyan önkéntesek, támogatók és vöröskeresztes munkatársak vehetnek át kitüntetéseket, elismeréseket, akik segítik a Vöröskereszt humanitárius tevékenységét.

A Nemzetközi Vöröskereszt a Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom világnapja alkalmából ezúttal a humanitárius szervezet hét alapelvére – emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség – hívja fel a közvélemény figyelmét. Az apropót az adja, hogy a mozgalom idén ünnepli a hét alapelv létrejöttének 50. évfordulóját.

A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom legfontosabb küldetése a katasztrófák, konfliktusok vagy válságok által sújtott közösségek segítése pártatlan és semleges módon világszerte.

„Minden alkalommal, amikor megjelenik a Magyar Vöröskereszt neve, tudhatjuk, hogy a szervezet a mozgalom ezen alapelvei szerint jár el,” – nyilatkozta Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. „Ezek az elvek teszik lehetővé, hogy a sebezhető közösségekért dolgozzunk, és közösségi programok sorával segítsünk több százezer embert.

Mozgalmunk döntéseit és a munkáját az alapelvek irányítják mindenhol a világon, bármilyen humanitárius kihívással is állunk szemben. Ezeket az elveket a világ 189 országában működő Vöröskereszt és Vörösfélhold nemzeti társaság 17 millió lelkes önkéntese vallja magáénak, akik naponta dolgoznak saját közösségeikben a sérülékeny emberekért.

Ötven év telt el ezeknek az elveknek az elfogadása óta, mialatt a globális humanitárius környezet jóval bonyolultabbá vált és amelyet még komplexebb, súlyos konfliktusok, valamint az éghajlatváltozás kíméletlen hatásai tesznek komplikáltabbá. Ezek a kihívások sokszor próbára teszik a Vöröskereszt és Vörösfélhold munkáját.

„A alapelveket erősítjük meg minden jelentős humanitárius műveletünkkel több mint egy évszázada. Ezek biztosítják a közösségek bizalmát és elfogadását számunkra, amely végső soron lehetővé teszi, hogy a Mozgalom szolgáltatásai behálózzák a Földet még a legszélsőségesebb körülmények között is”- jellemezte az elvek jelentőségét Yves Daccord, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) főigazgatója. Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC). „Ahhoz, hogy segíteni tudjunk a fegyveres konfliktusok közepette szenvedő embereken, a semlegesség és pártatlanság az egyetlen pajzs.”

„Ha újra és újra megerősítjük alapelveinket, a mai összetett humanitárius környezetben ezek életet menthetnek”, mondta Elhadj As Sy, a Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) főtitkára. „Függetlenül attól, hogy ez azt jelenti, hogy segítünk az érintett közösségeknek megbirkózni az Ebola-járvánnyal, vagy menekülttáborokban látjuk el az erőszak elől menekülő embereket, netán nyomornegyedekben gondoskodunk az oktatásról vagy segélyek osztunk a konfliktus zónákban, bizalmat kell kiépítenünk az emberekben, és ebben a mi érthető, mindenkor tiszteletben tartott a elveink minden alkalommal segítenek „.

Az ötven évet ünneplő alapelveknek a Nemzetközi Vöröskereszt külön honlapot szentelt az idén, melyett itt látogathatnak a humanitárius munka iránt érdeklődők: www.fundamentalprinciples.today