A vöröskeresztes alapszervezetek közül többen is pályáztak a támogatásra, melyből végül 12-en részesülhetek. Tizenegy alapszervezet nyert anyagi hozzájárulást az általuk szervezett családi napok programjainak finanszírozásához, egy pedig a mellrák elleni figyelemfelhívó rendezvényéhez kapott támogatást. Ezt az eseményt Gyulán szervezték meg, ahol a betegség megelőzéséről szóló előadások után egy városi sétára is sor került, ahol a résztvevők léggömböket engedtek a magasba a gyilkos kór elleni küzdelemről szóló üzenetekkel.

A különböző helyszíneken megtartott családi napokon szintén szó esett a különböző betegségek megelőzéséről, a legtöbb esetben nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is, hiszen bárki részt vehetett a különböző szűrővizsgálatokon, úgy mint a vércukor- vagy vérnyomásmérés – hogy csak a legnépszerűbbeket említsük. Természetesen mindenütt sor került a Vöröskereszt tevékenységének bemutatására, illetve a szervezet által alapított Családi Lap magazint is népszerűsítették. Több helyen szerveztek véradásokat és szinte mindenütt tartottak elsősegély-nyújtó bemutatót. A közönség soraiból a vállalkozó kedvűek maguk is kipróbálhatták az újraélesztés fogásait egy-egy ambu-babán, vagy megkísérelhették elsajátítani a különböző sebkötözési technikákat. A legkisebbekről sem feledkeztek el: velük játékos vetélkedők segítségével ismertették meg a Vöröskereszt által ellátott legfontosabb feladatokat. A rendezvényeket szórakoztató műsorok, színielőadások vagy koncertek is színesítették. Ezúttal is kiemelt jelentőséget kapott a szervezet egyik legfontosabb alapelve, az önkéntesség, melyet mi sem demonstrálhatott volna jobban, mint a 12 rendezvényen tevékenykedő összesen több mint 200 önkéntesünk jelenléte. A Magyar Vöröskereszt a Családi Lappal közösen előfizetői és egyéb közösségi akciók megvalósítására pénzügyi alapot hozott létre, mely alap pénzügyi forrásaiból pályázati úton lehet támogatást nyújtani. A KÖFE-2014/1 felhívásban két kategóriában volt lehetőség pályázni: A komponens Családi Nap, B komponens Közösségeket Támogató Konferencia.

A támogatási keretösszeg: 1 500 000 Ft

A pályázatok beérkezési határideje: 2014. március 31. volt.

Felhívásunkra összesen 22 pályázat érkezett, melyből 20-an az A komponens, 2-en B komponensre nyújtottak be pályázatot (összesen 3 527 000 Ft-ot igényeltek). A bíráló bizottság igyekezett a rendelkezésre álló keretösszeg és az egyes pályázók egyéb lehetőségeit is figyelembe véve meghozni döntését. Összesen 12 pályázat nyert, ebből 1 B komponens – Közösségeket támogató Konferencia

KÖFE-2014/1/1 Ostoros

Immáron 6. alkalommal rendezte meg a Magyar Vöröskereszt Ostorosi Alapszervezete az Egészségnapját a Falunapi rendezvénnyel egybekötve, mely reggel 10.00 órától várta az érdeklődőket szűrésekkel, előadásokkal és a kiemelten fontos helyi véradással, ahol 59 fő segített embertársain. A rendezvényt kellően érdekessé akartuk tenni annak érdekében, hogy több korcsoportot is mozgósítani lehessen. Főként, hogy egy keddi munkanapról volt szó. A Családbarát Egészségnap már a nevével is hirdette, hogy olyan programokkal vártuk az érdeklődőket, amelyek kicsiket és nagyokat is lekötöttek: Ügyességi verseny, népi játékok, Környezetvédelmi Road Show, kerékpáros kresz pálya színesítette a hagyományos egészségnapot.

A Falunapi és egészségnapi rendezvénnyel szerettük volna azt erősíteni Ostoros lakosságában, hogy szükséges a saját testi-lelki egészségünk érdekében figyelmet szentelni saját magunkra. Az egészséges élet nem drágább, mint az egészségtelen, hanem tudatosabb. Az új lakóparkjaink családjait is be tudtuk kapcsolni a falu vérkeringésébe programjainkkal, ezzel erősítve a közösséget, az összetartozást. A tervezés alatt megfogalmazott célok megvalósításával nem csak a jobb közösség kialakítása, hanem az emberek hangulata, a hangulatváltozáson keresztül a lakosság testi-lelki egészségi állapotára való figyelemfelhívás valósult meg. A családbarát programok lehetőséget biztosítottak arra, hogy a családok hasznosan, együtt töltsenek el egy érdekes napot, mely később is ösztönzi őket arra, hogy több időt szánjanak a jövőben gyermekeikre, fiataljaink tudatos és hosszú távú tervekben gondolkodjanak majd, megkapva a megfelelő morális és erkölcsi megerősítést. Projektünkben nem feladatorientáltak voltunk, hanem az egyént, a családot vettük figyelembe, hogy egy új szemléletű és életminőségben jobb életvezetés felé irányítsuk a felnőttet és gyermeket. Célunk az volt, hogy megérezzék ennek pozitív hatásait a saját kicsiny kis közösségükben, mely kihat a falu egészére is.

KÖFE-2014/1/4 Szigetszentmiklós

A Magyar Vöröskereszt Szigetszentmiklós Városi Alapszervezete immár 4. alkalommal vett részt a Városi Szabadidő Parkban megrendezésre kerülő Családi Napon. 2014. augusztus 30-án a Családi Lap, a KÖVE (Közösen Városunkért Egyesület) és a SZÖSZI (Szövetség Szigetszentmiklósért) közreműködésével valósulhatott meg a rendezvény.

A csodálatosan szép időben 22 gyermek 3-5 fős csapatokban versenyzett azért, hogy ki főzi a legjobb paprikás krumplit. Volt nagyon sok ügyességi vetélkedő játék, kreatív foglalkozás, arcfestés kicsiknek és nagyoknak, ének-tánc műsor a felnőtteknek.

Nagyon fontos esemény volt, hogy a vöröskereszt önkéntesei elsősegélynyújtó bemutatót tartottak a nagyszínpadon. Az eseményt követően nagyon sokan keresték fel a vöröskeresztes sátor melletti zöld területet, hogy maguk is kipróbálhassák a és gyakorolhassák a CPR AMBU babán az újraélesztés és stabil oldalfektetést. A gyermekek részére elsősegélynyújtó témakörben totóval készültünk (külön az alsó-és felső osztályosoknak) és a legjobb eredményt elérőket könyvekkel és más adományokkal jutalmaztuk.

A rendezvényen lehetőségünk nyílt tájékoztatást adni a gyerekeknek és szüleiknek az egészséges életmód kialakításáról. Ezen túlmenően környezetvédelmi tudnivalókkal is segítettük a résztvevők ismereteit. A programot kutyabemutató is színesítette.

Külön öröm volt a szervezőknek, hogy a nyári balatonlellei vöröskeresztes tábor önkéntesei és táborlakói is részt vettek a családi napon. A támogatásból megvalósult rendezvényen méltón népszerűsítettük a Magyar Vöröskereszt legfontosabb feladatait, a látogatók és szervezésben résztvevők közül igazi kis csapat látszik kovácsolódni, mely remélhetőleg sok éven keresztül aktív segítője lesz a Magyar Vöröskereszt helyi szervezetének.

KÖFE-2014/1/5 GYULA

A”GYULAI HÍDI SÉTA”elnevezésű rendezvény INGYENES ismeretterjesztő, szórakoztató előadásokkal, és színes műsorokkal, és egészségügyi szűrésekkel és egy sétával történő családi program volt. Ebben az évben már harmadik alkalommal került megrendezésre, 2014. október 4-én.

Felhívásunkra, a program által elért lakosság száma elérte a 200 főt, a séta a rendezvény koronája, összefogás jelképe, több mint 300 fővel zárult. Napközben a rendezvé
ny helyszíne a Vigadó, egy patinás épület volt.

A Konferencia célja volt, a középpontba állítani a mellrák, és egyéb daganatos betegségek megelőzésének és korai felismerésének szükségességét, a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát, és az időben feltárt betegség eredményes gyógyíthatóságát hangsúlyozta. A rendezvény szervezésében, illetve lebonyolításában bevontunk 25fő önkéntest, és 11fő munkatársat.

Programjaink alapján minden korosztály megszólításra került. Családok, közösségek, barátok jöttek el a rendezvényre. Valamennyi vendégünk étkeztetésben, és ajándékban részesült.

FE-2014/1/6 Sáska

A Magyar Vöröskereszt Sáskai Alapszervezete családi napot szervezett 2014. június 28-án, szombaton. Az esemény a Magyar Vöröskereszt Közösségfejlesztési Alaprész és a Családi Lap támogatásával valósult meg. A program célja ahelyi közösség erősítése, a Vöröskereszt eszmeiségének, alapelveinek, valamint a családi életre nevelés és egészségmegőrzés terjesztése volt.

A vöröskeresztes alapszervezet színes programokkal várt minden érdeklődőt. Lehetőség nyílt véradásra és egészségügyi szűrésre. Érdekes és tanulságos előadásokat hallgathattak az egészséges táplálkozásról és életmódról, a drogok használatának veszélyeiről, függőségi problémákról, a társas befolyásolás tudatos kezeléséről, segítségkérés-segítségnyújtás lehetőségeiről. A programokat tréfás vetélkedők, táncelőadások, tűzoltó bemutató, ügyességi versenyek, táncház tette színesebbé. A gyerekeknek egész délután kézműves foglalkozást, csillámtetoválást és arcfestést biztosítottunk. A lufi bohóc megnevettetett gyerekeket és felnőtteket egyaránt, levezetésnek mindenki együtt mókázott és táncolt vele.

1. A véradás népszerűsítése:A véradást, szakmailag megalapozott szóróanyag szétosztásával népszerűsítettük. Összesen 200 db szórólapot készítettünk abból a célból, hogy minél többen jelenjenek meg a véradáson. Ezzel az is cél volt, hogy az első véradók számát növeljük, hiszen a következő időszak törzsdonorai közülük kerülnek ki. Ezen a napon 28 donor jelent meg a véradáson, kik közül 2 fő első véradót köszönthettünk.

2. Egészségügyi szűrés:Az egészségfejlesztési iroda munkatársainak közreműködésével lehetőség nyílott kockázatbecslésre, arteriográfos érállapot mérésre. A résztvevőket életmódváltási tanáccsal látták el és mindenki hozzájutott ennek segítése érdekében egy ingyenes bérlethez, mellyel a neki legmegfelelőbb mozgásprogramokat látogathatja.

3.Dietetikus tanácsadás: Az előadó az elhízás egészségügyi és mentális következményeiről tartott részletes tájékoztatót, beszélt az egészséges táplálkozásról majd egy kóstoló keretében be is mutatott pár egészséges ételt, köztük olyant is, melyet cukorbetegek is fogyaszthatnak.

4.Drog prevenciós előadás:Dr. Jerkovits Gergely a drogfogyasztás hátteréről, kialakulásában szerepet játszó tényezőkről, a szerhasználat veszélyeiről, függőségi problémákról,a társas befolyásolás tudatos kezeléséről,az egészséges életvitelre ösztönző személyes változások támogatásáról, a segítségkérés-segítségnyújtás lehetőségeiről, a társadalmi megítélésről tartott hasznos és tanulságos előadást.

5.Elsősegélynyújtás:Az elsősegélynyújtás célja a segítség adása addig, amíg a szakszerű segítség meg nem érkezik. A laikus elsősegély nyújtónak nem gyógyítania kell, hanem csökkentenie kell a baleset, vagy rosszullét következményeit, lehetőleg megelőzni a további állapotromlást.

Szigeti Péter mentőtiszt gyerekeken szemléltette a leggyakoribb balesetek során alkalmazott elsősegély nyújtási módszereket.

6.Ki? Mit? Tud? Táplálkozás, fogászat, allergia, lázcsillapítás, asztma, kullancs és dohányzás témakörben próbálhatta ki tudását minden érdeklődő. A legtöbb jó tesztet kitöltőt jutalmaztuk.

7.Tréfás vetélkedő:A nap folyamán kicsik és nagyok kipróbálhatták magukat egy vidám, de egyben maximális koncentrációt igénylő ügyességi feladatsor teljesítésével.

8. Rajzverseny: „Kedvenc családi időtöltésem” címmel rajzversenyt hirdettünk, melyre nagy számban jelentkeztek a gyermekek. A nap végén lelkes munkájukat apró jutalmakkal díjaztuk.

9.Tűzoltó bemutató:Sáskán nagy hagyománya van az önkéntes tűzoltóságnak. A település fiataljai már kicsi koruk óta aktív részesei eme közösségnek. Ezt hivatott szemléltetni az ifjú tűzoltók nagyszerű bemutatója, melynek során az életszerűséget szimulálva egy szirénázó tűzoltóautó és porral oltók segítségével megfékeztek egy mesterségesen kialakított tüzet.

10.Néptánc:A Zalahalápi Csontváry Általános Iskola tehetséges fiataljai színvonalas néptánc előadással szórakoztatták a jelenlévőket.

11.Tűzoltó zumba:Lelkes önkéntesek tréfás zumba bemutatóval készültek a családi napon résztvevők részére.

12.Lufi bohóc:A lufi bohóc megnevettetett gyerekeket és felnőtteket egyaránt, levezetésnek mindenki együtt mókázott és táncolt vele.

13.Táncház:A Badacsonytördemici Néptáncegyüttes egyik kiváló táncosa segítségével fergeteges táncház részesei lehettünk, amely méltó lezárása volt a családi napnak.

A rendezvény egész időtartama alatt hideg frissítőt szolgáltunk fel a vendégeknek, ezen kívül frissen sült lángossal és gulyáslevessel kedveskedtünk.

KÖFE-2014/1/7 Magyar Ifjúsági Vöröskereszt – Debrecen

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt 2014. augusztus 22. és 26. között Hajdúböszörményben szervezte meg Országos Nyári Ifjúsági Önkéntes Táborát, melynek keretében az önkéntesek vidám családi napot tartottak Hajdúböszörmény főterén vasárnap délután.

A Mokka Rally névre keresztelt rendezvényre nagyon készültek az ország sok-sok részéből érkezett fiatalok, hiszen a hajdúböszörményi fiataloknak és a gyerekeknek különleges akadálymentesített játékokkal kedveskedtek, amelyeket a táborban saját kezűleg készítettek el.

A kellemesnek ígérkező programot egy kicsit megzavarta ugyan az esős időjárás, de mint ahogy Buknicz Ivett a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt elnöke megnyitó beszédében elmondta, ez egy vérbeli önkéntest csak még elszántabbá tesz. A közös játék a Sillye Gábor művelődési központban és a Főtéren is több helyszínen zajlott, ahol nem csak a városi fiatalok pillanthattak bele a Magyar Vöröskereszt segítő és közösségszervező tevékenységeibe, hanem az ide látogató önkéntesek is megismerkedhettek a város büszkeségeivel és hagyományaival.

A rendezvényt este a Meteor együttes koncertje zárta a Széchényi Kollégium éttermében.

KÖFE-2014/1/8 István Király Baptista Általános Iskola – Kótaj

2014. május 31-én az István Király Baptista Általános Iskola (Kótaj) a pályázatban leírtak alapján Családi napot szervezett. A zord szél, a hideg idő ellenére nagyon sok szülő, gyermek, nagyszülő és rokon látogatott el az István Király Baptista Általános Iskola Családi napjára.

A szabadtéri színpadon bemutatkoztak az iskola szárnypróbálgató színjátszó csoportjai, akik nagysikerű előadásukkal már egy kisújszállási seregszemlén is szerepeltek. Az első osztályosok számára legemlékezetesebb pillanatok következtek, amikor is az apródavatás szertartása közben 8. osztályos társaik igazi „Istvánosokká” fogadták őket. A máskor oly mozgékony apróságok megilletődötten és komolyan tet
tek fogadalmat szüleik és nevelőik előtt. Az ünnepi műsor részeként az iskola nép- és moderntáncos tanulói mutatkoztak be. Ők a Harmónia Alapfokú Művészeti Iskola növendékei is egyben.

A nap folyamán változatos programkínálat volt gyermeknek, felnőttnek egyaránt: íjászat, kézműves foglalkozások, arcfestés, tetoválás, öko játékok az ügyes kezűeknek. Kosárra dobás, futball, lovaglás, kerékpáros akadálypálya a sportolni vágyóknak, karate bemutató a harcművészetek kedvelőinek.

A Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete elméleti és gyakorlati elsősegélynyújtó bemutatót, egészséges ételekről rajzversenyt szervezett a gyerekeknek, szűrővizsgálatokat és véradást pedig az embertársaik egészsége érdekében tenni akaró felnőtteknek.

A „Hozz magaddal +1 főt” szlogenünk eredményesnek bizonyult, a tervezett 40 fő helyett 70 sikeres véradás volt. Az osztályok között meghirdetett „Melyik osztályból lesz legtöbb hozzátartozó véradáson”, 1. helyezettjét, 20 szeletes csoki tortával díjaztuk (3. b. osztály).

Közben a bográcsokban elkészültek az ínycsiklandozó ételkülönlegességek, melyeknek elfogyasztása után kötetlen, jó hangulatú beszélgetésekkel zártuk a programot. Az egészséges életmód jegyében a rendezvény ideje alatt, salátakóstolásra volt minden résztvevőnek lehetősége, valamint receptek megismerésére, cserélésére biztosítottunk lehetőséget „Az önkiszolgáló receptgyűjtemény” táblával.

Az osztályközösségek számára meghirdetett „Plakátkészítés egészséges ételekről, alapanyagokról” és „Vöröskeresztes ismeretek TOTÓ” kitöltése verseny, gyermek helyezettjeit, ajándékcsomagokkal jutalmaztuk. Szülők, felnőttek számára szűrést szerveztünk, melyen összesen 400 fő jelent meg. A szűrésről készített összesítő, pályázati beszámolónk mellékletét képezi.

Nagy sikert aratott az újraélesztés bemutatása és gyakorlásának lehetősége, mentőtiszt irányításával.

Kiemelt célunk volt, hogy a vöröskereszt ifjúsági alapszervezet taglétszámát is növeljük. A látványos megjelenés, érdekes feladatok, az elsősegélynyújtó bemutató hatására, 80 gyermek lett az ifjúsági alapszervezet tagja és 22 fő felnőtt is belépett. A családi naphoz kapcsolódó meghívót és sajtóközleményt a helyi médiáknak elküldtük, sajnos nem tiszteltek meg bennünket megjelenésükkel.

KÖFE-2014/1/9 Nagykanizsa

A Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai szervezete a pályázatban vállalt rendezvényét, további források hiánya miatt, csak 2015-ben tudja megrendezni.

KÖFE-2014/1/11 Kazár Gyöngyei (Nógrád megye)

A „Kazár Gyöngyei” vöröskeresztes alapszervezet, Kazár Önkormányzata, a szociális és egészségügyi bizottsága, valamint a település több civil szervezete összefogásával 2014. április 26-án „Egészségnapot” szerveztünk. A rendezvény előkészítse során rajzpályázatot hirdettünk az általános iskolásoknak, melynek témája a Vöröskereszt volt. A rendezvényt megelőzően különböző tevékenységekkel (túra, kerékpározás) egészségpontokat lehetett gyűjteni, melyért jutalom járt.

A nap folyamán a lakosság sokféle szűrővizsgálaton vehetett részt: vérnyomás-, vércukorszint mérés, bőrgyógyászati és nőgyógyászati szűrővizsgálatok is voltak. Azok, akik egészségesnek érezték magukat és segíteni akartak, véradásra invitáltuk. A vöröskeresztes fiatalok elsősegély bemutatót tartottak, a kézműves ház udvarán aerobicra volt lehetőség. Nagy sikere volt az egészséges táplálkozást népszerűsítő étkeknek is. A Családi Lap népszerűsítésére jó lehetőséget nyújtott a rendezvény, a résztvevőket elláttuk mintapéldányokkal, valamint a benne található témákra villám kérdésekkel is felhívtuk a figyelmet, melyet szintén jutalmaztunk. A rajzpályázat eredményeként a helyszínen csodálatos kiállítás nyílt, a legtöbb pályázatot benyújtó osztályt és a felkészítő tanárt a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete is elismerésben részesítette.

Tekintettel arra, hogy 2014. a szájhigiénia éve, totót, tesztlapokat tölthettek az érdeklődők a témával kapcsolatban. A fogyatékkal élő gyerekeket nevelő család támogatására kihelyeztük a gömb perselyt, sajnos ez nem járt túl nagy sikerrel.

Összességében egy jól sikerült rendezvényt valósítottunk meg, az érdeklődés nagy volt, több mint 500-an vettek részt az eseményen.

KÖFE-2014/1/12 Fábiánsebestyén

Iskolánk a Fábiánsebestyéni Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, vöröskeresztes bázisiskolája 2014. június 8-án Családi Napot tartott. A megvalósítást elősegítette a Magyar Vöröskereszt és a Családi Lap.

Ezen a napon kerékpár túrára invitáltuk az iskolánk tanulóit és kedves családjukat. A Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatósága és a Családi Lap által kiírt pályázaton nyert összeget eszközök vásárlására és a kedves résztvevők megvendégelésére fordítottuk. Reményeinken felüli jelentkező lett erre a napra, közel 200 fő jelent meg a rendezvénynkön.

Ez a nap lehetőséget adott számunkra, hogy a gyermekek a családtagjaikkal egy olyan élményben és „egészségben” dús nappal gazdagodjanak, mely nap közösségformáló szerepén túl, szól az egészség védelméről, a lelki egészségről, a mozgás öröméről, a családi élet meghittségéről, empátiáról, a családi életre nevelésről egyaránt. Elsősorban az alsó tagozatos (6-11 év) gyermekeket céloztuk meg programunkkal, hiszen ez a korosztály, melynél kiemelten fontos az egészséges életmód szemléletének, a családi életre nevelés lehetőségeinek megismertetése, ismereteik rögzítése. Olyan fejlesztő, de mégis játékos programokat állítottunk össze, melynek során a mozgás örömteli tevékenységét kihasználva gyermek és szülő felhőtlen közös játékban vehet részt. Ezek a mozgásformák, játékok segítenek azoknak a gyerekeknek is, akiknek tanulási problémáik vannak, szülővel együtt tanulhatja meg azt a mozgást, amely segítségére lesz akár az olvasás, akár az írás területén, vagy segítségükre lesz, ha például tartásproblémájuk van.

Reggel, rendőri felügyelettel, kerékpárral indultunk útnak a fábiánsebestyéni iskola elől, a 13 km-re levő Árpádhalom községbe. Az árpádhalmi iskola nagytermében és udvarán rendeztük meg a családi napot, melyre meghívtuk a szegvári Kurca TV stábját is. A nagyteremben fejlesztő tornára invitáltuk a résztvevőket, míg az udvaron jógafoglalkozást tartott önkéntesünk. A lelkes szülők bográcsgulyással, és tarhonyás csirkével kínálták a résztvevőket.

Az eseményre készítettünk meghívókat, plakátokat, és a község különböző pontjain, valamint az interneten is hirdettük az eseményt.

Önkéntesek száma 30, résztvevők száma 168 fő.

KÖFE-2014/1/18 Rábakecöl

2014. szeptember 13-án ötödik alkalommal került megrendezésre nagysikerrel a Rábakecöli egészségnap, az ÁNTSZ, a Családi Lap, a Vöröskereszt és a Községi Önkormányzat közös szervezésében, melyen a községből és a környező településekről több mint 200 fő vett részt. A helyszínt a rábakecöli Soós Imre Kulturális Központ biztosította.

Egy minden korosztályt megszólító, az egészséges életmód különböző formáit népszerűsítő, de egyben kikapcsolódást, szórakozást nyújtó, tartalmas szombat délutánon vehettek részt az érdeklődők Tuba Erik polgármester köszöntője után. Elmondta,
hogy évről-évre népszerűbb a rendezvényük, és minden korosztályt megmozgat. Köszönetet mondott a szervezőknek, akik minden évben új, érdekes programot tudnak összeállítani.

A délután folyamán előadást hallhattak a Vöröskeresztről, önkéntességről, méhnyakrák kialakulásáról, fogamzásgátlásról, tartáshibákról. Ifjúsági vöröskeresztesek közreműködésével elsősegélynyújtás gyakorlati bemutatására is sor került, melyet még a legkisebbek is kipróbáltak.

A rendezvény ideje alatt folyamatosan ingyenesszűréseket vehettek igénybe az idelátogatók, szakemberek segítségével: Vérnyomás, vércukor, koleszterin, szív-stressz, testzsír mérés, hallásvizsgálat, zöldhályog szűrés, bőrgyógyászati szűrővizsgálat, prosztata betegségek szűrése, allergiaszűrés, légzésfunkció vizsgálat, szájhigiéniás tanácsadás –ezeket szinte mindenki igénybe vette. Lehetőség volt gerinc-állapot felmérésére, kineziológus és grafológus szakember segítségével személyre szóló konzultáció és teszt-elemzésre is. Három gyógymasszőr kéz, nyak, hát-masszázsban részesítette a vendégeket. Gyerekek részére játszóház volt, de ők is kipróbáltak élvezettel néhány vizsgálatot.

A szervezők az egészséges életmód elősegítése érdekében gondot fordítottak az egészséges táplálkozásra is: saját készítésű, szemet-szájat gyönyörködtető, ehető zöldség-gyümölcs szobrokkal, kompozíciókkal, házi szörpökkel, ételekkel kínálták a rendezvényre látogatókat.

A szaktanácsokon túl egy kellemes, családias délutánt-estét töltöttek el a résztvevők a Családi Lap és a Magyar Vöröskereszt támogatásával.

KÖFE-2014/1/19 Budapest

2014. szeptember 27-én a Kertvárosi Vigasságok programsorozat keretein belül került megrendezésre a Magyar Vöröskereszt XVI. kerületi Szervezetének Mátyásföldi Mentőállomás alapszervezete által benyújtott és megnyert KÖFE 2014/1 Családi nap pályázat megvalósítása a Családi Lap támogatásának köszönhetően.

Az egész napos rendezvényen számos lehetőség közül választhatott a kerületi lakosság. Többek között: preventív jellegű egészségügyi szűrésen és táplálkozási szaktanácsadáson mérhették fel az érdeklődők általános egészségi állapotukat, valamint kaphattak tanácsot arról is, hogy miként tudnak egészségesebben élni a hétköznapokban. Ezekkel a lehetőségekkel 116 fő élt is. Emellett a gyakorlatban elsajátíthatták az elsősegélynyújtás alapjait, például az újraélesztés és stabil oldalfektetést, de a félautomata defibrillátor működését is bemutattuk az érdeklődő lakosságnak.

Az ifjúsági önkéntesek a legkisebbeknek arcfestéssel kedveskedtek. A gyermekek körében játszóház is nagyon népszerű volt, ahol a feladatlapok, tesztek, totók kitöltése után zsákbamacska várta őket. Így a gyermekek játékos formában szerezhettek új ismereteket a személyi higiénéről, az egészséges életmódról, az elsősegély fontosságáról, a környezetvédelemről és, hogy mit kell tenni katasztrófahelyzetekben.

Az egész napos rendezvény sikeresnek mondható, bár voltak nehezítő körülmények, melyeket igyekeztünk elhárítani, illetve alkalmazkodni az új helyzetekhez. Tény, hogy az idei évben kevesebben látogattak ki a rendezvényre, mint az ezt megelőző években. Viszont pozitívumként tudjuk elkönyvelni, hogy a mérsékelt érdeklődésnek köszönhetően, akik hozzánk eljutottak, azok valódi tartalmú, hasznos ismeretekkel lettek gazdagabbak. Alaposabban át tudtuk adni azt a fajta tudásanyagot, ami elengedhetetlen az elsősegélynyújtásban vagy a tudatos egészséges életmód hosszú távon való fenntartásában.

A párhuzamosan futó másik pályázatunk utolsó alkalmán, a rendezvényen szerzett tapasztalatainkat megbeszéltük és a tanulságokat levontuk, aminek a jövőben tartandó rendezvényeinken fel tudunk használni és ez által még változatosabb, sokoldalúbb, figyelemfelhívóbbak tudunk lenni.

Számunkra nagyon jó lehetőségek rejlenek a pályázatokban, ez kiemelten igaz a belső pályázatokra. Nagyon örülünk, hogy sikeres volt a pályázatunk és ez által olyan eszközökkel gazdagodtunk, amelyeket más rendezvényen is hasznosítani tudunk. Szervezetünk a jövőben is élni kíván a pályázat adta lehetőségekkel.

KÖFE-2014/1/21 Deákvári Alapszervezet

A Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének Vác Terület Deákvári Szervezete a KÖFE 2014 pályázat ‘A’ komponensén támogatást nyert családi napok megvalósítására. Egyrészt egy gyermekeknek szóló elsősegély bemutató és villámtanfolyam tartására, másrészt szüretelők számára balesetmegelőzési tájékoztatóval egybekötött családi napra.

A pályázat másik programeleme egy szabadtéri programként lett meghirdetve. A térségben rengeteg szőlős van, ahol ősz közeledtével igen nagy esélye van a baleseteknek, és így a program hiánypótló tevékenység lett volna. A programot 2014. szeptember 13-ra hirdettük meg, melyről a város több pontján plakátokon értesítettük a lakosságot, és Törökhegy területén lévő szőlőtulajdonosokat.

A programra több mint 10 önkéntessel készültünk nemcsak Vácról, hanem Budapestről is. A program előtt a Deákvári Alapszervezet tagjait, és az új önkénteseinket is felkészítettük alapvető elsősegélynyújtói ismeretekből. A pályázatban kiírt forrásokból beszerzésre került egy elsősegélynyújtó hátizsák, az étkezéshez műanyag poharak, tányérok és szalvéták. Az Alapszervezet vállalta, hogy önköltségen megoldja a főzéshez szükséges alapanyagok beszerzését. A programot megelőző napokban szokatlanul esős idő volt, ami kockázatossá tette a program megvalósíthatóságát, kültéri rendezvényről lévén szó. Az időjárás előrejelzés és a várható rossz, csapadékos idő miatt viszont a programot le kellett mondanunk. A következő napok további esős időjárása azt eredményezte, hogy a szüretelés az adott területen lehetetlenné vált, még termés sem lett a gazdák elmondása alapján. Az ekkor elmaradt program helyett az alapszervezet végül más program megszervezésére kényszerült.

A Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének Vác Terület Deákvári Alapszervezete nagy lelkesedéssel készült szüret helyett megrendezett Mikulás ünnepség megvalósítására.

A programon az alapszervezet tagjai közül nyolcan vettek részt. Fontos szerep jutott a Deákvári Alapszervezetnek, hisz a véradóünnepség és a véradás mellett ránk hárult a feladat, hogy a véradók családtagjainak, főleg a kisebbeknek mikulás alkalmából szórakoztató programot biztosítsunk.

A rendezvényen 40-50 fő meghívott többszörös véradó volt, a véradáson 63 fő jelent meg, akik nagyrészt családtagjaikkal érkeztek. A rendezvény a Váci Művelődési Központban került megrendezésre, ahol más, Mikulással kapcsolatos rendezvényeket is tartottak a mi rendezvényünk mellett. Így nemcsak a véradás lett a délutáni órákban sikeres, de az általunk biztosított programokra, sok más látogató is érkezett.

A Mikulásnapi rendezvény 2014. december 6-án került megrendezésre Vácott, a váci Művelődési központban délután három órától este hatig. A program előzetesen plakátokon került meghirdetésre és a helyi televízió híradójában is volt egy 8-10 perces beszélgetés.

Több mint 55 plakátot helyeztek ki a vöröskeresztes kollégák. Ezen kívül még egy hangosbemondós autó pénteken és szombaton is körbejárta a várost. A véradásról fb-on és a Váci Naplóban számoltunk be.

A rendezvényen alapszervezetünk a Mikulás látogatása után elsősegélynyújtó b
emutatót tartott kortársainak és a felnőtt érdeklődőknek is bizonyítva azt, hogy “Az elsősegélynyújtást megtanulni gyerekjáték!” A felnőttek meglepődve figyelték, hogy alapszervezetünk fiatal tagjai is képesek a helyes újraélesztési technikák alkalmazására. Az eseményről megjelent egy sajtóhír is a Váci Naplóban, ami a véradóünnepségről és az azt követő véradásról valamint a programról számolt be.

A program sikeresen zárult, és aktivitásunknak köszönhetően már két új tagunk is van, illetve ketten jövőre fognak csatlakozni Alapszervezetünkhöz. A tapasztalataink alapján az elnyert támogatás nagy segítséget jelent egy most alakuló közösségnek, hogy láthatóságukkal felhívják a helyiek figyelmét a vöröskereszt munkájára.

ÖSSZEGZÉS

A támogatást mindenhol nagy szeretettel fogadták és igazán nagy segítséget jelentett az alapszervezeteknek. Ahogy az korábban már a pályázati anyagokból kiderült, az alapszervezetek jellemzően már hagyományosnak mondható eseményekhez kértek támogatást.

A Közösségfejlesztési Alaprész esetében két fontos elem, hogy a megítélt támogatási összegek egy részéből minden alapszervezet az igényeinek megfelelő vöröskeresztes láthatósági elemet kapott, ezzel elősegítve a Magyar Vöröskereszt egységes láthatóságát országos szinten. Ezen kívül külön igény volt a pályázókkal szemben, hogy rendezvényeiknek igyekezzenek minél nagyobb médiavisszhangot is biztosítani. Ezt összességében sikeresen teljesítették a szervezetek.

Az elutalt támogatási összegeket a pályázók fel tudták használni. Két esetben kérelmeztek halasztást a leadott programjaik későbbi megszervezéséhez. Az egyik ilyen a Pest megyei Deákvári Alapszervezet volt, ahol az előzetes tervezéssel ellentétben a nem tudták a tervezett időpontban megvalósítani rendezvényeiket. Ők kérelmeztek halasztást, így a nyáron elmaradt programokat egy iskolai Mikulás rendezvény keretében valósították meg.

Mellettük a Nagykanizsai szervezet jelezte, hogy további források hiányában rendezvényüket csak 2015-ben tudják megtartani. A pályázati kiírásnak megfelelően a 2014-ben költött összegekről megküldték az elszámolást.

Összességében elmondható, hogy a pályázati forrás igazán hiánypótló, az alapszervezeteknek nagy szüksége van az ilyen jellegű támogatásokra. A támogatást, majd a rendezvényt mindenhol, nagy örömmel fogadták és valósították meg. Többe számítanak arra, hogy 2015-ben is megvalósul a pályázati kiírás.