A vöröskeresztes tevékenységek jelentős részét önkéntesek segítik, így fontos az önkéntes koordinátorok folyamatos szakmai támogatása a szervezet fejlesztése érdekében. Az Országos Igazgatóság által szervezett két napos értekezleten a résztvevőknek lehetőségük nyílt a személyes kapcsolódásra, amely az önkéntesfoglalkoztatás kapcsán felmerülő tapasztalatok, jó gyakorlatok megosztását teszi lehetővé és elősegíti a hatékonyabb közös munkát.

A hagyományos önkéntes koordinátori értekezletet követően Horváth Péter Zsolt főigazgató-helyettes emblémavédelmi előadását hallgathatták meg a résztvevők, amely kapcsán különféle vöröskeresztes szemléltető kisfilmet is megismertek a koordinátorok. Az első nap egy pszichoszociális segítségnyújtással kapcsolatos előadással zárult, ahol az elméleti tudáson túl játékos feladatokat is tanultak a résztvevők, mely a fiatalokkal való munkájukat nagyban segíti a későbbiekben.

Az értekezlet második napján a keresőszolgálat és a nemzetközi terület munkatársai tartottak felkészítést az ICRC és az IFRC munkatársainak bevonásával. Az önkéntes koordinátorok megismerkedtek a keresőszolgálat múltbeli és jelenlegi feladataival, illetve részt vettek egy „safer access” felkészítésen, ahol gyakorlati feladatok kapcsán sajátították el alapelveink szem előtt tartásának fontosságát különböző szituációkban.

(Fotók: Dr. Ipolyi Dóra, Gálik Renáta)