24 órán belül a helyszínen

Május 7-én éjjel hirtelen nagy mennyiségű eső zúdult a déli határszakasz mellett fekvő Kalamajka településre. A mintegy 800 fős Baranya megyei falut teljesen elzárta a külvilágtól a medréből kilépő, közben sebes sodrású folyóvá duzzadó Cinege patak. A hirtelen lezúduló eső teljesen leborotválta a falut körül ölelő hegyek egyikét. A hömpölygő sárfolyam házakat öntött el, embereket sodort el vagy ejtett foglyul házaikban.
A Magyar Vöröskereszt 80 fős katasztrófavédelmi csapata valamint a H-HERO elnevezésű egészségügyi gyorsbeavatkozó egysége 24 órán belül a katasztrófa helyszínére utazott és megkezdte a segítségnyújtást Kalamajkán.

Adománygyűjtés, gyorssegély csomagok

Szervezetünk május 8-án adománygyűjtést indított 1359-es adományvonalán és honlapján keresztül. Egy hónap alatt 31.456.750 forint gyűlt össze a Magyar Vöröskereszt felhívása és a Nemzetközi Vöröskereszt sürgősségi katasztrófa alapjából lehívott 32.958 svájci frank nyomán.
A befolyt összegből a segítségnyújtás első szakaszámban 4000 adag meleg ételt osztottunk ki a károsult családok és a mentésben résztvevők számára, valamint 141 élelmiszer és tisztítószer és 421 higiéniai csomagot és takarót adtunk a károsultaknak. H-HERO elnevezésű egészségügyi gyorsbeavatkozó egységünk 67 kisebb sérülést látott el és egy megindult szülésnél segédkezett a katasztrófát követően és 48 fő számára nyújtott pszichoszociális támogatást.

Helyreállítás

A segítségnyújtás második szakaszában az ingatlanok renoválásában és az ingóságok pótlásában vettünk részt.
A katasztrófában 141 lakóépület rongálódott meg, ebből 24 ingatlan nagymértékben. A Magyar Vöröskeresztnél a hosszú távú segítségnyújtásban hiszünk, ezért szervezetünk ki vette a részét a megrongálódott ingatlanok helyreállításából és az ingóságok pótlásából is. Összesen 20 ingatlan renoválását segítettük eszközökkel, alapanyagokkal és 57 család számára tűzhelyet, mosógépet, hűtőszekrényt vásároltunk.
Most, hogy lezárult a helyreállítási szakasz, terveink szerint egy három előadássorozatból álló katasztrófa-készenléti foglalkozást tartunk Kalamajka lakói számára, ezzel is hozzájárulva a teleülésen élők rezilienciájának növelése érdekében.