Ezen a napon hirdetik ki a 8. Országos Felsőoktatási Véradóverseny győzteseit is a Budapesti Corvinus Egyetemen. A statisztikai adatok szerint a versenynek köszönhetően nőtt a 18 évesen vért adók száma.

Példaképek, köztük a helyed! – ezzel a jelmondattal hirdette meg a 2013/14-es tanévre a 8. Országos Felsőoktatási Véradóversenyét a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat, melyre ezúttal 38 egyetem és főiskola nevezett. A verseny célja, hogy minél több fiatal váljon véradóvá, hiszen a véradói átlagéletkor 6 évvel öregedett az elmúlt 26 évben. Azonban a verseny statisztikai adatai szerint nőtt a 18 évesen vért adók száma, hiszen míg 2005-ben 6016-an, addig 2013-ban már 8464-en adtak vért nagykorúvá válásuk évében.

A verseny, a nappalis hallgatói létszám alapján három kategóriában zajlott (1000 fő alatti, 1000 és 10 ezer közötti és 10 ezer feletti). A véres küzdelmet kategóriánként az az intézmény nyerte, amelyik a nappalis hallgatói létszámához képest a legtöbb véradót mozgósította a tanév során. Az ünnepélyes eredményhirdetés immár hagyományosan, a Véradók Világnapján lesz, a verseny idei házigazda intézményénél, a Budapesti Corvinus Egyetemen.

A három kategória első helyezett – legnagyobb véradói aktivitást mutató – intézményeinek Dr. Jákó Kinga az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója adja át a Vérellátó Szolgálat által felajánlott 500-500 ezer forintos díjakat. A második és harmadik helyezett intézményeknek pedig a verseny főtámogatója, a Media Markt ajánlott fel értékes, az oktatásban hasznos elektronikai cikkeket.

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat ezen a napon (június 14.) országszerte 15 véradóhelyszínen szervez véradásokat. A fővárosban a Budapesti Corvinus Egyetemen 11 és 16 óra között lesz lehetőség véradásra. További véradóhelyszínek és időpontok a www.veradas.hu valamint az www.ovsz.hu oldalon érhetőek el. A véradáshoz szükséges a TAJ-kártya, lakcímkártya és a személyi igazolvány is. Minden véradó, aki a Véradók Világnapján vért ad, a Heineken Hungária jóvoltából egy doboz sört kap ajándékba.

A Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) és az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) idén az “Adj vért annak, aki életet ad!” szlogent fogalmazta meg a Véradók Világnapjának üzenetéül. A két világszervezet a terhességgel és a szüléssel kapcsolatos szövődmények általi elhalálozásokra hívja fel a figyelmet. Közleményük szerint naponta mintegy 800 nő hal meg a terhességgel vagy a szüléssel kapcsolatos szövődményekben világszerte. Szinte minden ilyen haláleset a fejlődő országokban történik. Az esetek több mint fele a szubszaharai Afrikában fordul elő, csaknem egyharmada pedig Dél-Ázsiában. A gyermekágyi halál kockázata a 15 év alatti serdülő lányok között a legmagasabb.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta június 14-e a Véradók Világnapja. Ezen a napon köszönetet mondanak a rendszeres véradóknak, felhívják a figyelmet a véradás fontosságára és minden embert arra bátorítanak, hogy rendszeresen adjon vért. A nap, melyen az egész világ köszönti a véradókat, Karl Landsteiner, az ABO vércsoport rendszer felfedezőjének születésnapja.

A Véradók Világnapját négy nagy szervezet közösen támogatja: a WHO, a Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC), a Nemzetközi Véradó Szövetség (IFDBO) és a Nemzetközi Vértranszfúziós Társaság (ISBT).