A Magyar Vöröskereszt a Budapest Bank és a Hübner-H Kft. támogatásával a 43. Országos Elsősegélynyújtó Verseny keretében újra az utcára, az emberek közé viszi az elsősegélynyújtás fontosságának üzenetét.

A Magyar Vöröskereszt immáron 43. éve szervezi meg felmenő rendszerű (területi, megyei, országos döntő) országos elsősegélynyújtó versenyét. Szombaton 315 elsősegélynyújtó (20 gyermek, 20 ifjúsági és 18 felnőtt és 5 vendégcsapat) ad számot elméleti és gyakorlati elsősegélynyújtó-ismereteiről a 21 állomásos körpályán, Nyíregyháza belvárosában. A fiatalok gyakorlati és elméleti elsősegélynyújtó tudását is teszteli majd a Magyar Vöröskereszt. A humanitárius szervezet imitátorainak segítségével élethű baleseti szituációkban kell helyt állniuk a versenyzőknek. A versenyben résztvevő csapatokat az Országos Mentőszolgálat szakemberei értékelik, a lebonyolítást 220 fő vöröskeresztes munkatárs és önkéntes segíti, míg a baleseti szituációk 60 képzett imitátor segítségével elevenednek meg.

„A Magyar Vöröskereszt egyik legismertebb tevékenysége – a véradás mellett- az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése, oktatása. Különösen fontos szerepet játszik ebben Országos Elsősegélynyújtó Versenyünk, ahol minden évben több száz gyermek és fiatal felnőtt bizonyítja be az elsősegélynyújtást megtanulni gyerekjáték” – mondta Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

A Magyar Vöröskereszt alapfeladatai közé tartozik az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése, oktatása. A Vöröskeresztnek országosan mintegy 10 ezer elsősegélynyújtó önkéntese van, csak tavaly 70 ezren tettek sikeres közúti elsősegélynyújtó vizsgát a hazai legnagyobb humanitárius szervezetnél.

A szervezet egyik legnépszerűbb programja Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat, ahol képzett vöröskeresztes önkéntesek 2007 óta 23 664 ezer strandoló sérülését látták el szakszerűen. Sőt, a szolgálat indulása óta négy esetben életet is mentettek.

A versenyt már harmadik éve támogatja a Budapest Bank. „A verseny kiváló lehetőséget teremt arra, hogy felhívjuk a figyelmet az önzetlen segítségnyújtás fontosságára. Mindenki kerülhet olyan élethelyzetbe, amikor mások segítségére szorul, és a jó szándék akár életmentő is lehet. A Budapest Bank ehhez kíván hozzájárulni a rendezvény támogatásával, hiszen felelős vállalatként fontosnak tartjuk, hogy aktív szerepet vállaljunk a társadalmi, környezeti problémák megoldásában” – mondta Tilistyák Péter, a Budapest Bank nyíregyházi fiókvezetője.

„Idén először a Hübner-H Kft. is az elsősegélynyújtás ügye mellé állt. „Cégünk négy kontinens több országában rendelkezik leányvállalatokkal, s a mai napig a tulajdonos által vezetett cégcsoportnál az egyik legfontosabb irányelv az összetartás” – mondta el Séber Erna cégvezetői asszisztens. „Véleményünk szerint az elsősegélynyújtás a biztonságos munkavégzéshez elengedhetetlen, azt valljuk az elsősegélyt már kisgyermekkortól oktatni szükséges, ez a rendezvény pontosan ezeket az elveket képviseli” – tette hozzá a vezető.

Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere az esemény fővédnöke. A megyei jogú város minden segítséget megadott a verseny sikeres lebonyolításához.

A KIM Kancellária Sport Egyesület is már harmadik alkalommal támogatja a versenyt. A győztes csapatoknak a LEGO Manufacturing Kft. és a Media Markt nyíregyházi üzlete ajánlott fel értékes ajándékokat. A Magyar Vöröskereszt stratégiai partnere a Coca-Cola gondoskodik a versenyzők és a résztvevők folyadékpótlásáról.

A verseny további támogatói: Szabolcs Takarékszövetkezet, Atlantic Press Kiadó, Beregdaróc település, AIM-Medical, Speeding Kft., Clearwater Kft., Dispomedicor, LEGO Kockapalota Nyíregyháza, Korzó Bevásárlóközpont Nyíregyháza, Kálmánháza Polgármesteri Hivatal, Nyírség Hasso Kft.,Sárkány Fürdő Nyírbátor, Nyíregyházi Állatpark, Kossuth Kiadó, C&A Nyíregyháza, Michelin, Tesco Nyíregyháza, Retro Rádió, Kisvárda Város Önkormányzata, Rotary Club Kisvárda, Caroflex Fékbetétgyár Kft., Nyíregyházi Polgárőrszövetség.