Ugyan a Magyar Vöröskereszt idén nem folytatott országos iskolakezdési kampányt, ugyanakkor több helyi kezdeményezés is megvalósult Baranya, Győr-Moson-Sopron, Pest és Tolna megyei, illetve fővárosi szervezeteink irányításával. Ezek többsége lakossági adománygyűjtés volt, melyek keretében irodáinkban és áruházakban kihelyezett pontokon adhatták le a segíteni vágyók iskolakezdési hozzájárulásaikat. Több esetben a helyi önkormányzattal együttműködve, vagy egy helyi támogató jóvoltából segíthettük a nélkülöző családokat, mely a tanszeradomány mellett lehetett akár használt ruha, vagy hajvágás biztosítása is.

Az alábbi áttekintésünkben az egyes szervezetink iskolakezdési akciót ismertetjük:

A Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezete összesen öt Tesco Áruházban szervezett gyűjtési akciót. Három pécsi áruházon felül Szigetváron és Siklóson volt jelen a szervezet. A befolyt adományokból tanszercsomagokat állítottak össze, amelyeket összesen 88 pécsi gyermek kapott meg az iskolakezdés előtt.

A Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete idén hatodik alkalommal segítette a nélkülöző családokat a gyermekek iskolakezdési költségeinek részleges átvállalásával. A Kenedi Alap és a Papírdeák Kft. segítségével iskolaszereket szereztek be, valamint négy győri fodrászüzlet felajánlásaként ingyenes hajvágásban részesülhettek a gyerekek.

A Magyar Vöröskereszt Tolna Megyei Szervezete Szekszárdon és Tamásiban szervezett használtruha gyűjtést. Az adományokból a helyi fiatalok részesülhettek.

A Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete gyűjtési akciója a lakosságot szólította meg: jó állapotban lévő használt iskolatáskákat, tanszereket vártak helyi irodáikban. A tanszerekből 50 fiatal részesülhetett, amelyeket Szigetszentmiklóson, valamint a szervezett által fenntartott százhalombattai Családok Átmeneti Otthonaiban osztottak ki.

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete több különböző forrást fordított a gyermekek és a családok megsegítésére: a szervezet sajátján kívül rendszeres önkormányzati és szociális alapon elnyert támogatásokat is fordítottak a tanszergyűjtő akcióra, a XXI. kerületben pedig a Nebuló Kft. tárgyi eszköztámogatását is felhasználták. Valamennyi érintett kerületben mintegy 285 fiatal kapta meg a főleg tanszerekből és a tanulást segítő eszközökből álló tanszercsomagokat.

Az iskolakezdés előtt országszerte mintegy 500 gyermek és fiatal részesült az adományokból. A gyűjtés célja volt, hogy a hátrányos helyzetű iskolások a lehető legjobb feltételekkel kezdjék meg az idei tanévet.

Fotó: Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezete