Több százezer embernek veszett nyoma a világ számos helyén fegyveres konfliktusok, természeti katasztrófák, vagy a migráció következtében. Az eltűntek aggódókat hagynak maguk után, családokat, akik attól szenvednek, hogy nem tudják, mi történt hozzátartozóikkal.

“Az emberek eltűnésének áldozatai nem csupán az eltűnt személyek maguk, hanem azok családjai is annak tekinthetők, akik a kétségbeesés és a remény között ingadozva, azzal a bizonytalansággal és fájdalommal élnek, hogy várják a híreket, néha évtizedekig,” nyilatkozta Marianne Pecassou, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága eltűnt személyekkel és családjaikkal foglalkozó osztályának vezetője.

„Bár a családok mindennél jobban vágynak arra, hogy megtudják, mi történt hozzátartozóikkal, szükségük van arra is, hogy megfelelő módon emlékezzenek eltűnt szeretteikre. Küzdenek a felejtés ellen. A megemlékezések lehetővé teszik, hogy a külvilág is megismerje fájdalmukat és hangot adva nekik kihozza őket az elszigeteltségből,” mondta Marianne Pecassou.

Egyes helyeken megdöbbentő az eltűntek száma. Kolumbiában például az eredetileg eltűntként számon tartott több mint 90.000 emberből 68.000 ember felől még mindig nem tudnak. Srí Lankán, több mint 16.000 ember sorsa, holléte ismeretlen. Peruban 13-16.000 között van az eltűntek száma, akiknek a családja még mindig várja a híreket. Az ICRC-nál a balkáni konfliktusok következtében eltűntként jelentett 35.000 emberből több mint 11.000 emberről nem tudnak ma sem.

“Az államok nemzetközi humanitárius jog szerinti kötelezettsége, hogy minden lehetséges intézkedést megtegyenek azért, hogy tisztázzák az eltűnt emberek sorsát és hollétét, és megfelelően tájékoztassák családjaikat”, – hívta fel a figyelmet Christine Beerli, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának alelnöke, az ICRC központjának megemlékező rendezvényén, amelyen kormányképviselők, valamint a genfi humanitárius és diplomáciai közösségek tagjai is részt vettek.

Az eltűnt emberek sorsát és családjaik szenvedését sokszor nem méltatják figyelemre – fejezi ki aggodalmát a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága. A szervezet jelenleg több mint 52.000 ember sorsára és hollétére próbál fényt deríteni. “Ez a szám csak a jéghegy csúcsa, mivel ezek csak azok esetek, amelyeket a hozzátartozók az ICRC tudomására juttattak. Tudjuk, hogy sokkal több embernek vész nyoma világszerte,” mondta az ICRC munkatársa.

Az eltűnt személyekkel és családjaikkal folytatott közvetlen munkáján kívül a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága fontos szerepet játszik abban is, hogy a közvélemény figyelmét felhívja a problémára. Arra hívja fel a hatóságokat, hogy tegyenek lépéseket a családok érdekében és segítsék őket abban, hogy felkutassák eltűnt szeretteiket.

Az Eltűntek Világnapján a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága új kiadványt jelentetett meg “Living with Absence: Helping the Families of the Missing” címmel, mely feltárja az elveszett emberek megpróbáltatásait, a családok fokozott igényét a segítségre és ismerteti az ICRC által nyújtott személyre szabott segítségnyújtás módjait, valamint az eltűnt személyek hozzátartozóinak történeteit is.