Hazánkban a Magyar Vöröskereszt 1939 óta foglalkozik az önkéntes és térítésmentes véradók toborzásával. Ez a feladat a szervezet egy rendkívül fontos tevékenysége, hiszen a tudomány mai állása szerint a vér csak véradással pótolható, tehát a véradók pótolhatatlan segítséget jelentenek az egészségügyi ellátásban.

A véradás Magyarországon 18 és 65 év között lehetséges, az első véradásra 60 éves korig lehet jelentkezni. Nagyon fontos az, hogy nem szabad összetéveszteni a vérvétellel, hiszen vért adni akkor érdemes menni, amikor minden szempontból jól vagyunk.

Mit jelent ez? Ugyanúgy étkezünk, mint máskor, kipihentük magunkat, nem vagyunk náthásak, nem aktív az allergiánk és alapvetően jól érezzük magunkat. Nagyon fontos viszont, hogy a bővebb folyadékbevitelről gondoskodnia kell annak, aki elszánja magát, hogy elmegy vért adni. Ez mindenkinek hasznos, hiszen a szakemberek számára is könnyebb a megfelelő véna megtalálása és telített érből gyorsabban levehető a szükséges – 450 milliliter – vér. Ez általában 7-12 perc alatt megtörténik. A 450 milliliter vér mellé vérrel átvihető fertőző betegségek ellenanyagainak vizsgálatára még néhány milliliter mintavétel is történik. A levett vér mennyisége összességében nem több, mint a testünkben keringő összes vér 10 százaléka. Ennek a mennyiségnek a hiánya a szervezetünkben nem okoz problémát, és ügyelni kell arra is, hogy véradás után pótoljuk vissza a kalóriát és a folyadékot is, ne végezzünk megerőltető fizikai munkát, ne menjünk edzeni és uszodába. Érdemes pihenni és a nap végén egy nagyot aludni. A testünk véradás után sokkal gyorsabban regenerálódik, mint alaphelyzetben, hiszen 56 nap múlva már újra alkalmassá válhat véradásra. Új, fiatal sejtek termelődnek, amik az oxigén szállításában is fontos szerepet játszanak, tehát a vérháztartás 10 százaléka megújul. Aki hajlamos vérszegénységre, annak érdemes az étrendbe olyan zöldségféléket beépíteni, mint például sóska, spenót, cékla, és vörös húst vagy májat fogyasztani. De akár esténként egy deciliter vörösbor elfogyasztása is segíthet. Nőknél gyakrabban fordulhat ez elő, náluk a ciklus középső időszakát javasoljuk a véradáshoz. Menopauzában ez nem befolyásoló tényező. Az utolsó véradás napjától számított 365 napon belül a nők négy, a férfiak öt alkalommal adhatnak teljes vért.

A teljes vérből háromféle vérkészítmény készül, innen ered a szlogen: 1 véradás 3 emberen való segítség. Hiszen lehet, hogy a három vérkészítményt három különböző beteg kapja meg.

Hazánkban a szolidaritás elvén működő véradások esetén a vért adó és a vért kapó nem ismerik egymást. Van úgynevezett támogató irányított  véradás, amelynél a kedvezményezett (beteg) számára adományozhatnak vért – családtagok, munkahelyi közösségek stb.-, bármilyen vércsoporttal, és van a direkt irányított véradás, amikor a beteg vércsoportjával megegyező donorok rendelkezhetnek arról, hogy kinek szánják véradományukat. Minden Magyarországon történő véradáson lehet irányítottan vért adni.

Hová kell menni? A voroskereszt.hu, a vereadas.hu és az ovsz.hu oldalakon megtalálható minden nyilvánosan látogatható helyszín és véradási időpont.

Mit kell magunkkal vinni? Az azonosításhoz személyi igazolványt vagy jogosítványt vagy útlevelet, lakcímigazoló kártyát és TAJ kártyát.

A véradás ideje az előzetes vizsgálattal és adminisztrációval együtt nem több, mint egy-másfél óra.

Az év 365 napján szükség van a betegellátásban vérkészítményre, hiszen a betegek gyógyítása folyamatos, ők hétvégén is, az ünnepek alatt is és a nyári szabadságok idején is bíznak abban, hogy az egészséges nők és férfiak segítségével esélyt kapnak a gyógyulásra.

Aki egészségesnek érzi magát és szeretne segíteni másokon, a véradás erre nagyszerű lehetőség.

A cikk teljes terjedelmében a Családi Lap 2023. januári lapszámában olvasható.