A két szervezet kapcsolata jelenleg diplomáciai szintű, formális kapcsolat, mely a földrajzi közelség és az azonos feladatok révén a projekt segítségével szorosabb és hatékonyabb lehet. Jelenleg ebben még tapasztalhatók hiányosságok, annak ellenére, hogy a kapcsolat megfelelő a két ország szervezete között. Változtatást sürget az is, hogy az Európai Unió Duna régióra vonatkozó stratégiájában megfogalmazott kockázatok között szerepel, hogy túlzottan gyakoriak a nagy áradások, aszályok, illetve ipari szennyeződések. A megelőzéshez, készültséghez és a hatékony fellépéshez gördülékeny együttműködésre és gyors információáramlásra van szükség.

Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója és Kun Szilvia, a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének igazgatója a projektindító rendezvényen

Mindkét ország nemzeti Vöröskereszt társasága folyamatosan ellátja a maga katasztrófavédelmi felkészítését, az állam adta lehetőségeihez mérten. Ezt a felkészítő szerepet államilag nem támogatják, eddig mindenki csupán saját erőforrásaihoz mérten volt képes végrehajtani. Veszélyhelyzet fellépéskor pedig a földrajzi közelség és a hasonló feladatkör ellenére külön-külön beavatkozásokra került sor. A közös felkészülés és gyakorlatok nemcsak költséghatékonyak lesznek, hanem létrejön egy ütőképes, együttműködésre maximálisan kész csapat is, a két állam önkénteseiből. Győrben jelenleg 9 fő minősített egészségügyi és pszichoszociális beavatkozó elérhető, szlovák oldalon 3 fő áll rendelkezésre. A projekt ezt a számot is bővíteni kívánja, további elméleti, gyakorlati képzésekkel és katasztrófa-készenléti eszközökkel. Győr-Moson-Sopron megyében a Magyar Vöröskereszt és a megyei katasztrófavédelem már folytat olyan közös munkát, amelyen keresztül kiválóan bemutatható az együttműködésen alapuló, magyar-szlovák projekt.

A projektindító rendezvényen lehetőség nyílt arra, hogy mindent pontosítsanak a részvevő felek, és elindulhasson egy közös gondolkozás a partnerszervezetekkel együtt is. A Magyarországon megrendezett 30 órás képzésen a nemzetközi protokoll alapján felépített elsősegélynyújtás, pszichoszociális segítségnyújtás, és operatív törzs által végzett munka témákban összesen 45 főt képeznek a határ mindkét oldaláról, ebből megközelítőleg 20 fő nő kapja meg a kiemelkedő oktatást. Ugyanezen résztvevők 2021 nyarán a szlovákiai Bősön egy, a katasztrófavédelem segítségével szervezett árvízvédelmi gyakorlaton vesznek majd részt. A tervek között szerepel egy konferencia szervezése is 2021 augusztusába , ahol megtervezik a további közös munkát, és azt a következő gyakorlatot, amely a későbbiekben rendszeresen megszervezhető lesz további önkéntesek bevonásával. Mindemellett a projekt a lakosságot szolgálja majd leginkább egy esetleges katasztrófahelyzet esetén, s ezzel együtt a közös együttműködés fenntarthatósága is garantálható.

A projekt megvalósítására a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete összesen 30 106,19 Euro támogatást nyert, a munka 2021. augusztus 31-éig tart.

További információ ide kattintva érhető el.