Szintén Eurostat adatok támasztják alá, hogy 2014 és 2017 között ugyan csökkent a súlyos anyagi depriváció által érintett gyerekek százaléka Magyarországon, de a 2017-es érték így is 19,2%, a harmadik legnagyobb az EU-ban.

A Magyar Vöröskereszt az Amerikai Ház Alapítvánnyal közösen 2010-ben indította el Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Gyermekszáj programot, amelyet később további négy megyére (Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád) és Budapestre is kiterjesztettek. A program keretén belül élelmiszerek osztása történik az öt megyében rászoruló gyermekes családok, illetve budapesti iskolák, hajléktalanellátó szervezetek számára az anyagi depriváció, a gyermekszegénység enyhítése céljából. A 2018-as év során az öt megyében összesen 54 vidéki helyszínen 1451 család részesült heti kétszer kenyér- és tejadományban. Lelkes önkénteseink bevonásával mintegy 12.400 liter tej, illetve 6.200 kg kenyér került kiosztásra a családoknak hetente.

Budapest nyolc kerületében havi, illetve kétheti gyakorisággal történt tartós élelmiszerek szállítása a Vöröskereszt területi irodáiba, amelyek rászoruló családoknak kerültek kiosztásra. Továbbá, heti három alkalommal szendvicsalapanyagok szállítása történt iskolákba, illetve hajléktalanellátó intézményekbe.

Az évek óta tartó közös tevékenységünket 2019-ben is folytatjuk, a támogatottak aránya, illetve a támogatás mértéke változatlan marad.