A menstruációs szegénység okozta problémák hazánkban és a nagyvilágban is jelentősek. Magyarországon is gyakori eset, hogy menstruáció idején a tanulók azért hiányoznak a tanítási órákról, mert sajnos nem engedhetik meg maguknak az alapvető női intimhigiénés termékek megvásárlását. A hiányzások kialakulásához hozzájárulhat a felvilágosítás és az edukáció hiánya, így a Lányból nővé program folytatásában erre is kiemelt hangsúlyt fektetett a szervezet egy oktatófilm elkészítésével. Emellett, idén már 500 iskolában vált elérhetővé a #RedCrossBox, amelynek segítségével több 10 ezer csomag prémium kategóriás intimbetétet juttat el a Magyar Vöröskereszt az érintettekhez az egész országban, a Procter & Gamble támogatásának köszönhetően.

A program pilot fázisában – főleg hátrányos helyzetű térségekben – figyeltek fel arra a problémára, hogy a tanköteles korú lányok hiányzása az oktatási intézményekből jelentősen megnő menstruáció idején. A #RedCrossBox-ok a programban részt vevő iskolákban kerültek kihelyezésre, a piros ládákból pedig az iskola bármely tanulója – egyéni háttér vizsgálata nélkül – kérhet egészségügyi betétet szükség esetén. A betét mellé pedig igény szerint kaphat egy kiadványt is, amelyben sok hasznos információt talál a menstruáció, a tisztálkodás és a testi tünetek kezelésével kapcsolatosan.

Felnövünk kiadvány

A Lányból nővé program két fő célja, hogy egészségügyi termékek biztosításával enyhítse a menstruációs szegénység által kialakult helyzetet, illetve, hogy egy oktatófilm levetítésével az iskolások többet tudjanak meg a menstruációról. A Magyar Vöröskereszt ezzel is szeretné elősegíteni, hogy a menstruáció témája ne legyen többé tabu, és hogy a nővé válás folyamata szégyenérzet helyett büszkeséggel töltse el a fiatalokat, amely pszichés fejlődésük szempontjából is nagyon fontos. Az elmúlt két év tapasztalatai alapján nem csak a lányok, de a fiúk körében is fontos ennek az üzenetnek az erősítése, hogy minél kevesebb esetben fordulhasson elő bántó, stigmatizáló viselkedés a kamaszok körében.

A program részeként az iskolákban is bemutatásra kerül majd egy oktatófilm, amelyet a Magyar Vöröskereszt készített a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karának közreműködésével. A filmben Perge Anna, az egyetemen oktatója egy könnyen érthető prezentáció segítségével mesél a menstruációról a hatodik osztályos tanulóknak.

Arról hogy hazánkban pontosan hány embert érint a menstruációs szegénység még mindig nincs pontos adat. A Lányból nővé projekt 2019-es indulásakor anonim kérdőívet töltöttek ki a felmérésben részt vevő iskolás lányok, amelyben arra a kérdésre kereste a szervezet a választ: előfordult-e, hogy egészségügyi eszköz hiányában hiányzott az iskolai tanítás alól? A kérdőívek kiértékelésekor mintegy 10 %-os érintettség volt látható a megkérdezett 4300 fő körében.

A 2021-22-es tanévben októbertől jövő év május végéig rendelkezésre állnak az intimhigiéniás termékek az oktatási intézményekben. Minden szükséget szenvedő fiatal lányt biztatunk arra, hogy forduljon bizalommal az intézmény pedagógusaihoz, akik megfelelő diszkrécióval tudják kezelni a helyzetet. A támogató segítségével szervezetünk legfontosabb célja, hogy a fiatal lányok természetes módon éljék meg a menstruációs időszakot, ne szenvedjenek hiányt és ne alakuljanak ki ebből fakadó traumák, stigmák. Legyenek büszkék arra az izgalmas folyamatra, ahogy lányból nővé válnak!