A jól megérdemelt nyaralás alatt kevésbé figyelünk oda a különböző baleseti tényezőkre, amelyek miatt gyakran kellemetlenné vagy akár rövidebbé is válhat a nyaralásunk. A gondtalan pihenés elősegítésére Magyar Vöröskereszt idén már 11. alkalommal indítja el a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát. A programban részvevő, közel 300 fiatal önkéntes a vízben és a vízparton szerzett sérüléseket látja el 12 Balaton-parti település 18 strandján, június 30. és augusztus 20. között. A tavalyi évben a vöröskeresztes önkéntesek 2710 esetben segítettek, sőt egy esetben életet is mentettek. A leggyakoribb sérülések közé tartozott a kagyló okozta vágás, a rovarcsípés vagy a különböző sportsérülések.

A jól megérdemelt nyaralás alatt kevésbé figyelünk oda a különböző baleseti tényezőkre, amelyek miatt gyakran kellemetlenné vagy akár rövidebbé is válhat a nyaralásunk. A gondtalan pihenés elősegítésére Magyar Vöröskereszt idén már 11. alkalommal indítja el a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát. A programban részvevő, közel 300 fiatal önkéntes a vízben és a vízparton szerzett sérüléseket látja el 12 Balaton-parti település 18 strandján, június 30. és augusztus 20. között. A tavalyi évben a vöröskeresztes önkéntesek 2710 esetben segítettek, sőt egy esetben életet is mentettek. A leggyakoribb sérülések közé tartozott a kagyló okozta vágás, a rovarcsípés vagy a különböző sportsérülések.Nyaranta hétvégére szinte teljesen kiürül a főváros, sokan töltik a hétvégét a Balatonnál, ezért a Magyar Vöröskereszt úgy döntött, hogy ezúttal Budapestre hozza el elsősegélynyújtás fontosságának üzenetét, felhívja a fővárosiak figyelmét a biztonságos fürdőzés szabályaira. A Pontoon-on megszervezett sajtóeseményen egy mintegy három méter hosszú, látványos installációval idézte meg a balatoni hangulatot a Vöröskereszt és egy élethű baleseti imitációs bemutatóval pedig a biztonságos nyári fürdőzésre hívták fel a figyelmet.

„A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, a programban résztvevő balatoni strandok minden évben nagy örömmel veszik, hogy a vöröskeresztes fiatalok vigyáznak a fürdőzőkre. Évről-évre egyre nagyobb kihívás a BESZ megszervezése, mely teljes egészében támogatói és adó egy százalékos felajánlásokból valósul meg” – mondta el Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. „Minden évben szeretnénk a BESZ-es strandok számát növelni, mert igény volna rá, de a forrásaink eddig ezt nem tették lehetővé. Bízunk benne, hogy a 1359-es adományvonalunkon és a www.voroskereszt.hu oldalunkon keresztül indított gyűjtéseink jól sikerülnek. Mindenkit arra buzdítok, hogy hívja fel a 1359-et és támogassa a jövő évi Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat munkáját 250 forinttal” – hívta fel a figyelmet a főigazgató.

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatban résztvevő települések és strandok

Északi part

 • Alsóőrs: Közösségi Strand
 • Balatonudvari: Központi Strand, Fövenyes Strand
 • Révfülöp: Császtai Strand, Szigeti Strand
 • Badacsony: Badacsonyi Strand, Tomaji Strand

Déli part

 • Balatonberény Közösségi strand
 • Balatonmáriafürdő: Hajóállomás. Fizetős strand
 • Balatonfenyves: Csalogány, Központi
 • Balatonboglár: Platán
 • Balatonlelle: Napfény Strand
 • Balatonszemes: Élményfürdő
 • Balatonszárszó: Központi
 • Balatonföldvár: Nyugati Strand, Keleti Strand

 Támogatóink

„A Paksi Atomerőmű a BESZ legrégebbi támogatóinak egyike: a program megalakulása óta segíti annak munkáját, ezzel pedig hozzájárul a nyaralás biztonságához. Az idei évben már nem „csupán” anyagi támogatást nyújtunk, de több ezer strand-csomagot is biztosítunk az elsősegély-nyújtók számára, akik ezzel is segítik és vigasztalják majd az ellátásra szorulókat. Támogatjuk a nyári véradásra mozgósító kampányt is, mert nagyon fontos ügynek tartjuk a vérellátás biztonságát; legalább olyan fontosnak, mint a villamosenergia-ellátás biztonságát. Talán ebből is jól látszik, hogy a mi életünkben minden a biztonság körül forog: ez határoz meg mindent, ez áll minden más szempont felett. És egy atomerőműben ez így helyes” – mondta Iványi Krisztina, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatójának helyettese.

Szintén pénzbeli támogatást nyújt a program megvalósításához az UNIQA Biztosító Zrt. és a Brit Vöröskereszt közreműködésével a Canon Europe. A BESZ telekommunikációs stratégiai partnere a Telenor, aki okostelefonokat és Hipernet 4G elérést is biztosít a parton dolgozó önkénteseknek. A Synaptel elektronikus esetnapló applikációval segíti az önkéntesek munkáját. Balatonmáriafürdő, Balatonudvari és Balatonfenyves önkormányzata fontosnak tartja az elsősegélynyújtás ügyét, ezért képviselőtestületi határozatban döntöttek a pénzbeli támogatásról.

A MÁV-Start Zrt. az önkéntesek számára 90%-os vasúti utazási kedvezményt biztosít. Az elsősegélynyújtók folyadékpótlásáról a Coca-Cola Magyarország gondoskodott, a Nestlé Hungária Kft. NESQUIK, CHEERIOS és CINI MINIS és COOKIE CRISP gabonapelyheket ajánlott fel az önkénteseknek. A VitaPlus Kft. 735 doboz kalcium tablettával segíti az önkéntesek munkáját.