Nem kell nagy tetteket végrehajtania, hogy valós segítséget nyújtson. Ha a hidegben lát egy alvó, első pillantásra nem magánál lévő rászorulót, lépjen oda hozzá, és kérdezze meg, hogy jól van-e! Amennyiben az illető nem képes válaszolni, mérje fel, hogy elsősegélynyújtásra van-e szüksége, és azonnal hívjon mentőt. Ha magánál van, de segítségre szorul, fontolja meg, mit képes tenni érte adott helyzetben: hozzon neki meleg italt, pokrócot, és kérje a télen helyt álló diszpécserszolgálatok segítségét!

Nem gondolná, de nagyobb veszélyben vannak a magányosan élő emberek

Az utcán élők mellett az otthonukba zárkózó, egyedül élő rászorulók is segítségre szorulhatnak. Erre utalhat, ha a szokásaikat hátrahagyva cselekszenek. Amennyiben a szomszédja évek óta minden reggel 8 órakor kimegy a postáért, de egyik nap már nincs nyoma a hóban, semmi jele, hogy elhagyta volna a háza ajtaját, csöngessen be hozzá. Ha a hideg ellenére nem látja füstölni a háza kéményét, csöngessen be hozzá. Ha napok óta nem látta senki a környéken a boltban, közösségi terekben, templomban, csöngessen be hozzá.

Amennyiben nem kap választ, azonnal hívja a 112-es segélyhívót! Ha kap választ, és így fény derül arra, hogy a személy segítségre szorul, fontolja meg, hogy mit tehet érte, és ezzel egyidejűleg értesítse az Önhöz legközelebbi vöröskeresztes szervezetet!

A teljes cikket elolvashatja a Családi Lap 2024. januárjában megjelent lapszámában.