A verseny fő célja a családi életre és az egészséges életmódra való nevelés támogatása. A szervezők emellett motiválni kívánják az ifjúsági korosztályba tartozókat (az általános, középiskolás diákok és egyetemi hallgatók) a csecsemőgondozás fogásainak megtanulására, hogy szükség esetén segíteni tudjanak családtagjaiknak, és természetesen a későbbiekben szülőként is már rutinosak legyenek. A kezdeményezés további célja, hogy a verseny hatássára a fiatalok pozitívan tekintsenek a család intézményére  és a gyeremkvállalás a jövőképük része legyen.

A koronavírus-járvány miatt idén a verseny online került megrendezésre.  A módosított versenystruktúra alkalmazkodni kívánt a COVID-19 világjárvány által bevezetett magatartási és rendezvényszervezési korlátozásokhoz, elősegítve a járvány elleni sikeres védekezést. A megváltozott körülmények között nagyobb szerepet kapott a résztvevők kreativitása, amelyre a legtöbb feladat során alkalmazniuk kellett.

Fontos változás, hogy idén egyénileg nevezhettek a versenyzők a megszokott három fős csapatok helyett. Az idei verseny továbbá szakított a területi alapú felmenő rendszerrel. A rendhagyó megmérettetés három fordulóból állt: az első fordulóban a fiatalok elméleti tudását mértük fel egy teszt segítségével, míg az azt követő két fordulóban okostelefonjaik és a kreativitásuk segítségével oldottak meg gyakorlati feladatokat. Ennek részeként például a fiatalok gyurmák segítségével mutatták be a várandósok egészséges életmódját, de videók is készültek a kisgyermek helyes altatásának folyamatáról. Az egészséges étkeztetéssel kapcsolatos ismereteikről egy bevásárlólista összeállításával, valamint egy ízletes ebéd videóban összefoglalt elkészítésével adtak számot a versenyzők.

A kreatív megoldásokat összefoglaló videót ajánljuk minden érdeklődő figyelmébe:

A verseny helyezettjei:

Gyermek kategória

I. helyezett Streck Leila Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Budapest
II. helyezett Toldi Richárd Suli Harmónia Általános Iskola és Óvoda Vas megye
III. helyezett Orbán Erika Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Ifjúsági kategória

 

I. helyezett Vörös Vanda Boglárka Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Sándor Szakképző Iskolája és Kollégiuma Zala megye
II. helyezett Hajba Sára Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium Vas megye
III. helyezett Sejben Maja Szegedi Deák Ferenc Gimnázium Csongrád-Csanád megye
Felnőtt kategória

 

I. helyezett Szabó Viktória Budapest