A HUSZÁR Mentőszervezet egy városi kutató-mentő csapat, amelyet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) felügyel és koordinál szakmai szempontok alapján. A csapatot több önkéntes különleges kutató-mentő egység alkotja. A mentőszervezet egészségügyi komponensét a BM OKF-fel kötött megállapodás alapján a Magyar Vöröskereszt H-HERO csapata biztosítja. A humanitárius szervezet 2015-ben alakult önkéntes szakmai csoportja 2017 óta látja el ezt a feladatot a HUSZÁR Mentőszervezetben, jelenleg két-két orvossal és mentőorvossal, valamint négy ápolóval.

A kutató-mentő csapat katasztrófa esetén hazai és nemzetközi segítségnyújtásban is bevethető. Ahhoz azonban, hogy külföldön is alkalmazásba lehessen vonni, a kezdeti minősítést követően ötévente szükséges azt megújítani. Az ENSZ Nemzetközi Kutatás és Mentési Tanácsadó Csoport (INSARAG) által jegyzett irányelveknek és módszertannak való megfelelést idén újra ellenőrzik.

A mostani minősítési folyamat keretén belül Magyarországra látogatott Petr Vodicka. A mentor a Magyar Vöröskereszt katasztrófavédelmi raktárában ismerkedett meg a H-HERO-val, mint a HUSZÁR mentőszervezet egészségügyi komponensével január 30-án. A bemutatót dr. Sáfár Brigitta, a humanitárius szervezet katasztrófavédelmi vezetője, egyben a HUSZÁR mentőszervezet csapatvezető-helyettese nyitotta meg, majd Kériová Anikó mutatta be az önkéntes csapatot. Az egészségügyi koordinátor ismertette, hogy a H-HERO számos hazai és nemzetközi gyakorlaton vett már részt. Szintén kitért azokra a fejlesztésekre, amelyek a legutóbbi minősítés óta megvalósultak. Megjegyezte, a Spanyol Vöröskereszt adományai nagyban segítik az önkéntes csapat munkáját, de példaként említette azt a képzést is, melyet a Norvég Vöröskereszt tábori kórházának orvosa tartott, és amelyen a H-HERO önkéntes szakemberei az amputációk végzésének gyakorlására kaptak lehetőséget. A mentor látogatása a H-HERO egységénél az eszközök, felszerelések megismerésével zárult.

Az eseményen készült fotók itt érhetőek el.

Fotó: dr. Barta Ágnes, dr. Tímár Tamás