Az ezredforduló óta egy ENSZ-határozat nyomán december 18-a a migránsok nemzetközi napja a migráns munkavállalók és családtagjaik jogainak védelméről szóló egyezmény alapján. Ennek apropóján a Magyar Vöröskereszt kerekasztal beszélgetésre hívta azokat a hazai karitatív szervezeteket és állami szereplőket, akik jelenleg a menekült ellátás és migráció területén tevékenykednek. Az eszmecserén a Magyar Vöröskereszt szakemberei mellett, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat, a Kalunba Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft. és a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal képviselői vettek részt.

Az összejövetel célja a 2017-es esztendő eredményeinek, tapasztalatainak megtárgyalása és a további humanitárius kihívások feltérképezése volt.

A találkozónak a most elkészült Empathy adott helyet, mely ezzel a rendezvénnyel nyitott meg, mint közösségi tér. Az Empathy Café&Bistro 2018 tavaszán további funkciókkal bővül majd. A tervek szerint a közösségi tér kibővül egy kávézóval és bisztróval. A Vöröskereszt célja, hogy egy olyan kulturális és szellemi tér jöjjön létre Budapest szívében, mely nyitottságra és elfogadásra tanítja az oda betérő embereket. Ennek szellemében alakították ki a szakemberek a kávézó belső enteriőrjét is és ezt a célt szolgálják majd a különböző nyitott meet up-ok, kulturális rendezvények is. Mindenki, aki az Empathy-ban fogyaszt, a Vöröskereszt humanitárius tevékenységét támogatja majd.

A Magyar Vöröskereszt Empathy kávézó és közösségi tér főtámogatója a Google.org, a Google cég karitatív ága, amely jelentős pénzbeli támogatással tette lehetővé az egyedi kezdeményezés megvalósítását. A kávézó megépüléséhez jelentős értékű termék- és szolgáltatás adománnyal járult hozzá a tervezést és kivitelezést is kedvezményesen felvállaló Studio Stisze Építészeti és Mérnöki Szolgáltató Bt., az LG Electronics Magyar Kft., a Saint-Gobain Construction Product Hungary Kft. Rigips divizio, a Mapei, az Euronorm Group Hungary, a Mobilsofa Kft., az ÖkOstore Kft, a Zalakerámia Zrt. és a Hoduna Kft.