A humanitárius szervezet ezúttal Nyíregyházán, május 16-án tartja központi világnapi ünnepségét.

Ismét vidéki helyszínen, ezúttal Nyíregyházán tartja központi világnapi ünnepségét a Magyar Vöröskereszt. A Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom május 8-án ünnepelte világnapját. Egyúttal ezen a napon ünnepli megalapításának 133 éves évfordulóját a Magyar Vöröskereszt. A hazai legnagyobb humanitárius szervezet 1881. május 16-án alakult meg Esztergomban Magyar Szent Korona Országai Vörös-Kereszt Egylet néven. Ezen a napon azon önkéntesek, támogatók, vöröskeresztes munkatársak vehettek át kitüntetéseket, elismeréseket, akik segítik a Vöröskereszt humanitárius tevékenységét.

A Humanitárius Települések IV. Országos Találkozójának Kocsord ad otthont május 17-én, szombaton. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település maga is büszkélkedhet a Humanitárius Település címmel. A Magyar Vöröskereszt 2007-ben alapította ezt az elismerést. Azok a települések nyerhetik el, akik segítik a nehéz helyzetben élőket, fontosnak tartják az egészségre nevelést, beleértve a véradásra mozgósítást, az elsősegély nyújtási ismeretek terjesztését, s mindezt a fiatalok bevonásával valósítják meg. A cím megalapítása óta tizenhat település nyerte el a díjat.

A Humanitárius Települések találkozójának célja elsősorban a jó gyakorlatok és tapasztalatok átadása, de folytatódik a két éve megkezdett hagyomány is, az elmúlt évi országos találkozót szervező település egy vándorbotot ad át Kocsord község polgármesterének, aki egy évig őrzi azt.