Hogyan lehetne ezt a számot csökkenteni? A több szervezet összefogásával megvalósuló Közterületi Életmentő Porgrammal (KÉP) lehetséges. Október 13-án üzembe helyezték az első, mindenki számára elérhető defibrillátort.

Magyarországon szerencsére egyre több helyszínen van már defibrillátor, de ezek többsége nem érhető el közvetlenül a segítséget kérők számára. A Sportime Magazin és a Pajzs Reklám kezdeményezésével létrejött Közterületi Életmentő Program (KÉP) célja, hogy Magyarországon minél több közterületen legyen bárki számára elérhető defibrillátor, mely vészhelyzet esetén azonnal használható.

Az első, mindenki számára elérhető KÉP-készülék Budapest egyik legforgalmasabb pontján, az Erzsébet téren került elhelyezésre. Az első KÉP pont hivatalos átadásán a Magyar Vöröskereszt önkéntesei látványos újraélesztési bemutatót tartottak, melyhez Csabai Edvin, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatója is csatlakozott. A helyszínre érkező érdeklődőknek lehetőségük volt kipróbálni a defibrillátor használatát és elsajátítani az újraélesztési módszert. A tesztüzem után, a program hivatalosan 2015 januárjában indul el.