A járvány kezdetén, a bezárkózás időszakában nagy szükség volt a pozitív gondolatokra, az emberek felismerték az egymásra való odafigyelés, az empátia fontosságát. A Magyar Vöröskereszt és az Empathy Cafe & Bistro működését is meghatározzák a fenti értékek, mely utóbbi vendégtere a járvány alatt rendkívüli véradóhelyként üzemelt, emellett a kávézó korábban is teret adott különféle kiállításoknak, így az online kiállítás ötlete szinte adta magát a kávézó közösségi oldalait kezelő Rewart Kft. munkatársainak.

A képeket az Empathy Cafe Facebook és Instagram oldalán, valamint a képeket készítő művészek social media felületein követhették az érdeklődők május közepétől június végéig. A kiállítás célja az volt, hogy a művészek szemén keresztül bemutassák az „Empathy-érzést”, a kávézó hangulatát és a felvállalt értékeket, egyúttal további cél volt pozitív gondolatok megjelenítése is, hisz az utóbbi időben ezekre is nagy szükség volt. A felkért művészek úgy alkották meg a képeket, hogy a kávézó rövid ismertetőjén kívül egyéb instrukciót nem kaptak, hisz a saját elképzeléseikre, stílusukra, gondolataikra voltak kíváncsiak a szervezők.

A kiállítás nagy sikert aratott a kávézó és a művészek követői között, így az online kiállítás a kávézó fizikai terébe költözik augusztusban. Simon Gabriella, a kiállítást megvalósító Rewart Kft. munkatársa így foglalta össze a kiállítás megvalósítását:

„A kávézó a pandémiát megelőzően mindig szívesen fogadott be különböző kiállításokat közösségi terébe. Az alapötletet ez a művészetszeretet adta. Szerettünk volna a kávézó közösségének egy olyan esszenciát adni, ami megidézi számunkra a kávézó hangulatát, amíg személyesen nem tudnak ellátogatni oda. Számos csodálatos alkotással örvendeztettek meg minket és követőinket az alkotók. A sokszínűség, elfogadás és közösen eltöltött minőségi idő jelenik meg legtöbbször a képeken és ez igaz a kávézó életére is. Ezért döntöttünk úgy, hogy offline is megvalósítjuk a kiállítást.”

„Az egy csésze Empátia” kiállítást augusztus 10-én, hétfőn ünnepélyes keretek között, a járványhelyzetre való tekintettel azonban zárt körben nyitottuk, melyre meghívtuk az alkotókat is.

Az kiállítás emellett az Empathy Cafe & Bistro két éves fennállását is ünnepli. A kávézót a Magyar Vöröskereszt nyitotta meg 2018. augusztusában.

Szervezetünk Arany János utcai székházának földszintjén megnyílt hely nem csak egy charity vendéglátóhely, hanem egy közösségi és alkotótér is egyben. A hely fő mottója az „Üljünk egy asztalhoz! Tegyük félre az előítéleteinket”. Ezzel a merész vállalkozással tudatosan kerestünk olyan új utat, amivel a segítő tevékenységét még szélesebb körben tudjuk végezni.  Mindenki, aki betér ide, fogyasztásával a Magyar Vöröskereszt munkáját támogatja.

A kiállításmegnyitó képei megtekinthetők az alábbi galériában:

Fotók: Jóri András / Magyar Vöröskereszt