A Magyar Vöröskereszt tevékenységei között hosszú évtizedek óta kiemelkedő fontosságú az elsősegélynyújtás elméleti és gyakorlati ismereteinek minél szélesebb körben történő terjesztése, a társadalmi elsősegélynyújtás népszerűsítése.

Az újraélesztés technikáit – elméletileg – sokan ismerik, mégis kevesen mernék alkalmazni; a korábbi évek statisztikái szerint Magyarországon 1000 emberből mindössze 17-en nyilatkozták azt, hogy szükség esetén képesek lennének az újraélesztés gyakorlati kivitelezésére. Fontos tény, hogy Magyarországon évente több mint 20 ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében. Az Országos Mentőszolgálat tapasztalatai alapján a halálozások több, mint kétharmada megelőzhető lenne, ha a laikusok időben megkezdenék az újraélesztést.

Ennek egyik lehetséges oka az, hogy a nyugati országokkal ellentétben hazánkban nem kap kiemelt szerepet az újraélesztés technikáinak minél szélesebb körű megismertetése.

Nem az aprót kell dobálni bele

Ezen szeretne változtatni a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete vadonatúj eszközével, a „First Aid Game”-mel. Az eszköz lényege, hogy a tantermi keretekből kilépve játékosabb formában, a szórakozás oldaláról közelíti meg ezt az – egyébként nyers, de életfontosságú – témát. Hogyan lehetséges ez? A First Aid Game egy olyan különleges flipper, ami csak akkor enged hozzáférést a játéktérhez, ha a játékos elsajátította az elsősegélynyújtás legelemibb fogásait. Mindezt a flipper tetejére rögzített ambufantomon keresztül teheti meg; ha sikeres az újraélesztés, a játékos előtt megnyílik a gép tematikus játéktere, és megkapja megérdemelt jutalmát: megkezdődhet a megérdemelt játék.


A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet „First Aid Game” flipperével rendezvényeken, iskolai programokon hetente akár 5-600 fő is elsajátíthatja, gyakorolhatja az újraélesztés fortélyait.