A helyzet

 • 2015. április 25-én 7.8-es erősségű földrengés sújtotta a Katmandu és Pokhara közötti területet, 81 km-re Katmandutól észak-nyugatra.
  A katasztrófa Nepál 75 kerületéből 39-et érintett.
 • 2015. május 12-én, egy 7.3-as utórengés csapott le Dolakha-ra, 76 km-re Katmandu észak-keleti részétől, mely 32 kerületet érintett és tovább növelte azoknak a területeknek a sebezhetőségét, melyeket az első földrengés is sújtott.
 • A 2015. május 20-i adatok szerint a két katasztrófa 5,6 millió embert érintett, közülük 8.604 veszítette életét és 17.932 ember sérült meg. Ezek a számok a következő hetekben várhatóan tovább fognak növekedni.
 • A két földrengés együttes hatása komoly károkat okozott az infrastruktúrában, 542.864 ház dőlt romba és 308.787 ház rongálódott meg. 985 egészségügyi létesítmény semmisült vagy rongálódott meg.

Forrás: Nepáli Vöröskereszt

A Vöröskereszt és Vörösfélhold katasztrófa válaszadása a mai napig

 • Április 25-én, közvetlenül a földrengés után a nepáli kormány rendkívüli állapotot hirdetett és nemzetközi segítséget kért a katasztrófa elhárítására. A Nepáli Vöröskereszt kiemelt segítője a kormánynak a katasztrófa-válaszadásban.
 • Április 27-én, a Nepáli Vöröskereszt kérésére, a Nemzetközi Vöröskereszt sürgősségi felhívást tett közzé 33 millió svájci frank összegyűjtésére, mely 75.000 ember ellátását teszi lehetővé.

Május 16-án válaszul a megnövekvő igényekre, a Nemzetközi Vöröskereszt felülvizsgálta segélyfelhívását és 85 millió svájci frank összegyűjtését célozta meg, melyből 700.000 embernek nyújthatnak segítséget 24 hónapon keresztül. Az pénzalapokon keresztül több területen is segítséget nyújt a Vöröskereszt: sürgősségi menedékek kialakítása, az újjáépítés, a megélhetés támogatása, élelmiszersegélyek, egyéb segélycikkek osztása, tiszta ivóvíz és a higiéniai feltételek biztosítása, egészségügyi és ápolási ellátás, beleértve a pszicho-szociális segítségnyújtást is.

 • A mai napig több mint 6.500 vöröskeresztes önkéntest és munkatársat, köztük a nemzetközi és helyi katasztrófa-válaszadási, kutató-mentő, elsősegélynyújtó, víztisztító, pszicho-szociális segítségnyújtó és család újraegyesítő csapatokat mozgósítottak a leginkább érintett területeken. A Nemzetközi Vöröskereszt segítségnyújtása a következőket foglalja magában:
  • A mindennapokhoz szükséges nem élelmiszersegélyek 13.000 ember számára
  • Takaró 34.310 embernek és higiéniai csomagok 20.880 embernek
  • Sürgősségi menedék biztosítása sátor és ponyva formájában 290.000 embernek. A menedék továbbra is elsődleges fontosságú azok számára, akik elveszítették otthonukat.
  • Egészségügyi és ápolási szolgáltatások 20.589 ember számára, elsősegélynyújtás, egészségügyi ellátás a klinikákon és mobilkórházakban, vérellátás biztosítása és pszicho-szociális ellátás.
  • Tiszta víz és higiénia biztosítása 20.000 ember számára, víztisztító tabletták és orális rehidratáló sók osztása, sürgősségi latrinák építése, kézmosási lehetőség biztosítása és a betegségek megelőzése érdekében a higiéniai fontosságát ismertető aktivitások 16 táborban.
  • Család újraegyesítés 1.100 embernek
  • A holtestek méltóságteljes kezeléséhez 600 halottas zsák és 32.800 gumikesztyű és maszk.
 • A Nepáli Vöröskereszt sürgősségi és katasztrófa-készenléti beavatkozása mellett a Nemzetközi Vöröskereszt és több partner nemzeti társaság több szektorból is felmérő csapatokat vetett be a katasztrófa okozta károk mértékének felmérésére. Aggodalomra ad okot a közelgő monszun, mely nem csak a károk enyhítését nehezíti, de a helyi lakosságot is nagyobb kockázatnak teszi ki.
 • A Nemzetközi Vöröskereszt 9 gyorsreagálású mobilegységet (egészségügyi ellátás, logisztika, segélyezés, víz-és higiéniai ellátás, telekommunikáció) valamint 27 regionális katasztrófa-válaszadási csapatot vetett be. 26 vöröskeresztes nemzeti társaság támogatja a Nepáli Vöröskereszt munkáját.

A Nemzetközi Vöröskereszt sürgősségi felhívása

A következő hetekben az egész Vöröskereszt mozgalomra kiterjedő operatív tervet kell kidolgozni, hogy összehangolja az egyes nemzeti társaságok eltérő aktivitásait egy tervben, beleértve a helyreállítási és hosszú távú tervezést.

Ezen belül az első három hónapban a kiemelt beavatkozási területek a következőek:

Menedék:

 • A menedék kétségkívül a legfontosabb. Azonnali menedékhelyek, sátrak és ponyvák biztosítása 200.000 embernek
 • A Nepáli Vöröskereszt közép és hosszútávon is támogatni fogja azokat, akik vissza akarnak térni otthonaikba és a megrongálódott házaikat javítani, újjáépíteni szeretnék
 • Megfelelő kommunikációs eszközök elérését segítik elő az érintett területeken élő emberek és a máshol élő rokonaik számára, hogy újra fel tudják venni a kapcsolatot. A Nepáli Vöröskereszt és az ICRC május 25-én létrehozta a familylinks.icrc.org/nepal-earthquake weboldalt, hogy megkönnyítse a család újraegyesítést. Május 5-ig 200.000 látogatója volt az oldalnak és 209 keresést adtak ki, mely három ügyet leszámítva sikeresen lezárult. A Nepáli Vöröskereszt mozgósította önkénteseit, akik továbbra is nagy erőfeszítéseket tesznek ezekben az ügyekben.

Élelmiszer-segély:

 • A Világ Élelmezési Program támogatásával a Nepáli Vöröskereszt rizst osztott az érintett családoknak, hat kerületben. A következő hetekben, figyelembe véve a sürgős élelmiszerigényt, a Nepáli Vöröskereszt készételekkel segít 14 ezer háztartásnak a 14 legsúlyosabban érintett területen.

Nem élelmiszer segély cikkek és feltétel nélküli készpénz támogatások:

 • A Nepáli Vöröskereszt annak érdekében, hogy fedezze a közvetlen szükségleteit azoknak, akiknek a tulajdona elpusztult, 300.000 embernek alapvető háztartási cikkeket és 40.000 háztartásnak vissza nem térintendő, 115 svájci frank készpénztámogatást ad.

Egészségügy:

 • Egészségügyi alapellátást biztosító egységeket és mobilkórházakat telepítettek azokra a területekre, ahol károkat szenvedtek, vagy nem működnek a helyi egészségügyi intézmények, 40.000 családnak nyújtottunk egészségügyi ellátást.
 • Közösségi alapú, betegségmegelőzést, járványokra való felkészülést és egészségfejlesztést célzó tevékenységeket indítanak, és pszichoszociális segítségnyújtást biztosítanak az érintett közösségeknek.
 • A középtávú tervek között szerepel a katasztrófa utáni rehabilitáció, a károkat szenvedett egészségügyi létesítmények és vérellátó intézmények helyreállítása és felszerelése
  , valamint a közösségi alapú járványügyi és járvány megelőzési tevékenységek megvalósítása.

Víz és higiénia:

 • Közel 200 ezer ember részére biztosítanak biztonságos ivóvizet és megfelelő és higiéniai körülményeket, valamint egészségfejlesztési aktivitásokat. Ezek a tevékenységek magukban foglalják a biztonságos ivóvíz és higiéniai körülmények megteremtésének rövid távú megoldásait, a vízellátás átmeneti helyreállítását az azonnali hozzáférés érdekében, valamint egy részletes felmérést követően a vízellátó és szennyvízelvezető rendszerek rehabilitációját.

Megélhetés

 • A szükségletek alapos felmérést követően a Nepáli Vöröskereszt segítséget nyújt az újrakezdésben. A becslések szerint 1.800 háztartás kap feltételhez között pénztámogatást vagy hozzájárulást az újrakezdéshez.
 • A kisméretű vállalkozások is újrakezdési támogatást kapnak vállalkozásaik újraélesztéséhez, vagy átszervezéséhez, valamint gyakorlati segítségben és képzési lehetőségekben részesülhetnek.

Család újraegyetésítés

 • Megfelelő kommunikációs eszközök elérését segítik elő az érintett területeken élő emberek és a máshol élő rokonaik számára, hogy újra fel tudják venni a kapcsolatot. A Nepáli Vöröskereszt és az ICRC május 25-én létrehozta a familylinks.icrc.org/nepal-earthquake weboldalt, hogy megkönnyítse a család újraegyesítést. Május 5-ig 200.000 látogatója volt az oldalnak és 209 keresést adtak ki, mely három ügyet leszámítva sikeresen lezárult. A Nepáli Vöröskereszt mozgósította önkénteseit, akik továbbra is nagy erőfeszítéseket tesznek ezekben az ügyekben.

A halottak méltóságteljes kezelése

 • A halottak megfelelő és méltóságteljes kezelése alapvető eleme a katasztrófák felszámolásának és az egészségügyi és alapvető szolgáltatások helyreállításának. Az elhunytak alapvető joga a méltóságuk megőrzése, az, hogy azonosítsák őket és visszakapják nevüket, amit tiszteletben kell tartani, amikor csak lehetséges. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága együttműködik a helyi hatóságokkal, hogy biztosítsák az elhunytak megfelelő kezelését a földrengést követően, különös tekintettel azokra, akiket nem tudnak azonosítani.