A H-HERO elnevezésű vöröskeresztes csapat pénteken indul és az egészségügyi ellátásban vállal szerepet.

A Magyar Vöröskereszt külföldi egészségügyi humanitárius missziót indít Görögországba, annak érdekében, hogy a nemzetközi mozgalmi feladatok részeként, görög testvér-szervezetének segítséget nyújtson az országot sújtó menekültválság kapcsán. A bilaterális alapokon nyugvó misszió, a Görög Vöröskereszt szakmai irányítása alatt, az egészségügyi ellátásban vállal szerepet a Thesszalonikiben működő mobilklinikán. A csapattagok között egy orvos, egy mentőtiszt, egy szakápoló és egy logisztikus van. A H-HERO elnevezésű vöröskeresztes csapat a tervek szerint március 5-ig marad a térségben. A humanitárius misszió költségeit teljes egészében nemzetközi forrásokból oldja meg a Magyar Vöröskereszt.

A misszió tagjait Sáfár Brigitta, a Magyar Vöröskereszt országos katasztrófavédelmi szakmai vezetője indította útjára.

A tavaly Magyarországot érintő menekültkrízis kapcsán, a Magyar Vöröskereszt felállított egy Egészségügyi Gyorsreagáló Egységet, a H-HERO-t (Hungarian Red Cross Healthcare in Emergency Response Operations). A mobilegység az elsősegélynyújtástól egészen a sürgősségi betegellátás előírásai szerinti, akut- és krónikus esetek ellátását is el tudja látni.

A Magyar Vöröskereszt tervei szerint ezzel az egységgel a későbbiekben képes lesz hazai és nemzetközi katasztrófahelyzetekben is mobil egészségügyi ellátást biztosítani.