A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) 2030-as Stratégiájának egyik célkitűzése, hogy elősegítse az idősebb korosztály önkénteseinkhez való csatlakozásának lehetőségét és a generációk közötti együttműködést. 

Budapest Fővárosi Szervezetünk minden kerületben programok széles skáláját nyújtja az idős emberek számára a kirándulásoktól kezdve a bűnmegelőzési előadáson át, a Kreatív Klubig, de ezeken túl édességgel és higiéniás szerekkel is igyekszünk ellátni nyugdíjas klubok tagjait. 

Az említetten kívül számos más formában igyekszünk az idős emberek napjait szebbé, tartalmasabbá tenni, annak érdekében, hogy a lehető legjobban megőrizzék testi és szellemi állapotukat. A Miskolcon működő “Hajlék” szociális otthon egész évben izgalmas programokat, foglalkozásokat szervez lakóinak, hogy tartalmasan teljenek napjaik, miközben saját alkotásaikkal szépítik lakókörnyezetüket vagy tartják meg a jelentősebb ünnepeket.   

A legrégebbre visszanyúló idősekkel kapcsolatos programunk a Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete révén, hogy minden évben támogatja az „Ezüst Nyár” Somogyi Szépkorúak Táborát. 2021-ben volt a 38. tábor! A tábort a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége szervezi augusztus végén Balatonszemesen. A résztvevők száma 100-120 fő, vannak visszajáró nyugdíjasok, de akadnak új résztvevők is. A tábor sokszínű programjához szervezetünk elsősegélynyújtási bemutatóval járul hozzá. A tábor legkedveltebb programja a jelmezbál. A táborlakók jelmezeinek elkészítéséhez a ruházatot, eszközöket is szervezetünk gyűjti össze, és adja át a táborvezetőségnek. Somogy Megyei Szervezetünk ezen túl is megye-szerte támogat idősek számára szervezett programokat, hol a tombolához, hol a higiéniás feltételekhez hozzájárulva, de van, hogy önkénteseink szolgáltatják a műsort! 

A sok-sok Hajdú-Bihar megyei tevékenységünk közül egyet kiemelve megemlítjük, hogy Tiszacsegén idén nyáron 115 nyugdíjas állapotát vizsgáltak meg a Magyar Vöröskereszt megyei munkatársai és önkéntesei augusztus 24-én a Hajdú-Bihar Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége szabadtéri programján.

Bár az idő nem volt felhőtlen, de a hangulat maradéktalanul felhőtlen volt a Hajdú-Bihar Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetségének „Szabadidő, sport és egészségügyi napján”, melyre szűrővizsgálatokkal települtek ki a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének önkéntesei és munkatársai. Összesen 115-en jöttek az ismert emblémát viselő sátrakhoz, hogy ellenőriztessék vérnyomásukat és testtömeg-indexüket, közülük 101-en nők és 14-en férfiak voltak. 

Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Szervezetünk kiemelt figyelmet fordít az idős, rászoruló személyek természetbeni adományokkal való támogatására, egészségmegőrzéssel, elsősegélynyújtással kapcsolatos előadásokat tart számukra, de emellett be is vonja az időseket a mindennapi munkába: az  „Aktív segítség időskorban” kisközösség 2019. elején jött létre, nyugdíjas tagjai a mai napig bekapcsolódnak szervezetünk életébe.  

Komárom-Esztergom Megyei Szervezetünk alapszervezetei több településen (pl. Komárom, Kisbér, Bana, Leányvár, Tárkány, Tokod) is részt vesznek az Idősek Világnapja alkalmából szervezendő összejöveteleken. A leányvári települési alapszervezet teljes mértékben az alapszervezet szervezi meg a programot és a vendégül látást is, a helyi önkormányzat pénzbeli támogatásával. A többi alapszervezetnél főleg a szervezési feladatokon belül a meghívók kihordása, a vendégül látásnál az ételek felszolgálása és a kedves hangulat kialakítása a fő feladat. Több helyen nem lesz idén személyes találkozó, de személyesen házhoz visznek tagjaink ajándékokat a jeles nap alkalmából.