Ma van az AIDS Világnapja – emlékeztet ez alkalomból a betegség elleni küzdelemfontosságára az ERNA (European Network of Red Cross/Red Crescent Societies on HIV/AIDS) – az európai Vöröskereszt/Vörösfélhold társaságok HIV/AIDS elleni prevencióval és annak oktatásával, a betegséggel élőknek nyújtott támogató programokkal kapcsolatos tapasztalatok cseréjével foglalkozó hálózata az alábbi statisztikákkal:

A HIV fertőzés továbbra is az egyik legnagyobb globális közegészségügyi kérdés, amely ez idáig több mint 34 millió ember életét követelte. 2014-ben 1,2 millió ember halt meg a HIV fertőzéshez kötődő okokból világszerte. Mintegy 36,9 millió a HIV fertőzéssel élők száma a 2014.év végi adatok szerint és 2 millió ember vált új HIV-fertőzötté 2014-ben a világon. A szub-szaharai Afrika továbbra is a leginkább érintett régió, 25,8 millió ember élt HIV fertőzöttként 2014-ben, és a becsülések szerint jelenleg a fertőzötteknek csak az 51% – a tud az állapotáról. A HIV továbbra is az egyik vezető halálok a fogamzó képes korú nők között és a közúti balesetek után a második gyilkos ok, amely fiatalok és serdülők halálához vezet. Ebben az évben a világon 15 millió HIV pozitív ember részesült antiretrovirális kezelésben.

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt hagyományaihoz híven ez évben is HIV/AIDS prevenciós vetélkedővel, egész napos közösségi programokkal hívja fel a figyelmet az AIDS elleni küzdelemre, a megbélyegzés helyett a felvilágosítás és a megelőzés fontosságára.

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tizenharmadik éve szervezi meg HIV/AIDS prevenciós versenyét. A felmenő rendszerű megmérettetés két kategóriában zajlik (középiskolások, felsőoktatásban tanulók), a megyei és online fordulók győztes csapatai mérik össze tudásukat a keddi döntőben. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt emellett a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületével, az Országos Egészségfejlesztési Intézettel és a Civil AIDS Fórummal közösen számos aktivitást szervez a Corvin Plazában és környékén, hogy felhívja a figyelmet a HIV/AIDS prevenció fontosságára és a betegséggel élők elfogadására. Anonim HIV szűréssel, HIV tanácsadással, AIDS lepedő kiállítással és interaktív illetve kreatív játékokkal várjuk az érdeklődőket. Az ifjú vöröskeresztesek Budapest szívében kifeszítik az ország legnagyobb AIDS-szalagját, ezzel is kifejezve szolidaritásukat a betegségben szenvedők és elhunytak iránt.