Az idén 140 éves Magyar Vöröskereszt önkéntesei jelen voltak a hazánkat érintő legfontosabb történelmi eseményeknél, hogy kiálljanak azok mellett az alapelvek mellett, amelyek meghatározzák a szervezet alaptevékenységeit. Napjainkban az ország minden megyéjében aktívan tevékenykednek vöröskeresztes önkéntesek, a segítséget kérők sokszor emlékeznek azokra a kedves szavakra, vagy arra a megértő jelenlétre, amit vöröskeresztes önkéntesektől kaptak.

A koronavírus-járvány megjelenésével a Magyar Vöröskereszt önkéntesei a szervezet alaptevékenységein túl több mint 90.000 munkaórában támogatták az egészségügyi intézmények munkáját, többek között 17 megyében mintavételhez kapcsolódó különböző feladatok ellátásával, logisztikai feladatok elvégzésével. A Közép-magyarországi régióban szűrőbuszokon teljesítettek szolgálatot, miközben folyamatosak voltak a lakossági élelmiszer- és tisztaságicsomag-osztások az ország minden pontján.  Diszpécserszolgálatunkban 9 megyéből vettek részt önkénteseink, a járvány alatt 7 megyében segítették a határállomásokon való beléptetést, 4 megyében oltópontokon nyújtottak segítséget, emellett  országos szinten járultak hozzá a biztonságos véradások és elsősegélyvizsgák lebonyolításához.  Önkénteseink így kapcsolódtak be a hivatalos szervek tevékenységeibe, ezzel is csökkentve az egészségügyre nehezedő nyomást, és segítve a koronavírus-járvány által veszélyeztetett embereket és közösségeket.

Az Akváriumban tartott ünnepség sajtótájékoztatóján Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója kiemelte, hogy az önkéntesek mellett a sokszoros véradókat is december 3-án köszöntötte a szervezet, így a mai nap igazán különlegesnek számít a Magyar Vöröskereszt életében. Az ünnepségen önkénteseket beszédében köszöntötte Dr. Fábián Károly is, a Magyar Vöröskereszt alelnöke is.

Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, a Karitatív Tanács elnöke is köszöntötte az önkénteseket a világnap alkalmából, és háláját fejezte ki a Magyar Vöröskereszt munkáját segítő önkénteseknek.

Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója arról beszélt, hogy a mentőszolgálat munkájában már bajtársakként gondolnak a vöröskeresztes önkéntesekre, és megköszönte a Magyar Vöröskereszt önkéntesei által végzett szolgálatot.

Berta Péter, a WHC Csoport ügyvezetője úgy fogalmazott, hogy a járványhelyzet rávilágított arra, mennyire sérülékenyek vagyunk, hogy csakis összefogással, egymás segítésével tudunk egy ilyen kihívásokkal teli, nehéz helyzeten felülkerekedni. Az ilyen váratlan helyzetekben érzékeljük igazán, hogy szükségünk van olyan emberekre, olyan segítő kezekre, akikre számíthatunk, akik önzetlenül segítenek.

Decemberben, az önkéntesek nemzetközi napja alkalmából, megköszönjük önkénteseinknek az általuk tanúsított elhivatottságot, bátorságot, és azt, hogy még egy világjárvány nehézségeivel is szembeszállnak embertársaik segítéséért.

Fotók: Szalai Csaba

A teljes galéria az alábbi linken érhető el.