Sajtóközlemény

A Magyar Vöröskereszt december 5-én az önkéntesség nemzetközi napja alkalmából köszöntötte önkénteseit, akik nap mint nap segítik a szervezetet missziójának betöltésében.

Az önkéntesség olyan tevékenység, amelyet a közjó érdekében szabad akaratból, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzünk. Egyéni helyzetétől, körülményeitől függetlenül bárki vállalhat segítő tevékenységet. Az önkéntesség a társadalomban meglévő szolidaritás egyik legközvetlenebb kifejeződése.

Henry Dunant, a Vöröskereszt alapítójának hívó szavára a közeli települések asszonyai érkeztek szabad akaratukból, hogy ápolják a sebesülteket Solferinóban a XIX. században. A Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom elképzelhetetlen az önkéntesek nélkül. Megalakulása, létrejötte óta folyamatosan jelen vannak a Mozgalom életében, napjainkban közel 15 millió önkéntes segíti világszerte tevékenységeink megvalósulását.

Jelen humanitárius válsághelyzetben is hasonló összefogásra volt, és van szükség. A szervezet nem működne önkéntesek nélkül. Ők viszik sikerre a közös ügyet, ők azok, akik megszámlálhatatlan munkaórányi időt és energiát áldoznak hónapról hónapra alapelveink szellemében a Magyar Vöröskereszt feladatmegvalósításának sikeréért. Ezt bizonyítja az ebben a humanitárius válsághelyzetben végzett sokszínű tevékenység, amelyekért december 5-én, az önkéntesség világnapja alkalmából is minden évben köszönetet mondunk.

Az ország valamennyi megyéjében aktívan tevékenykednek vöröskeresztes önkéntesek, a segítséget kérők sokszor emlékeznek azokra a kedves szavakra, vagy arra a megértő jelenlétre, amit vöröskeresztes önkéntesektől kaptak. Az elmúlt évben közel 800 helyszínen mintegy 10.000 főnek – felnőttnek, fiatalnak, gyereknek segítettetek szabadidejüket nem kímélve, abból megközelítve 50 ezer órát fordítottatok segítésre.

Az ENSZ kezdeményezésére mondunk köszönetet minden évben december 5-én az önkéntesek nemzetközi napja alkalmából. A Magyar Vöröskereszt országos rendezvény keretén belül is megköszönte önkénteseinek az általuk tanúsított elhivatottságot, bátorságot, és azt, hogy még a humanitárius válság alatt is segítik embertársaikat. A Budapesten, mintegy 130 fő részvétele mellett megtartott országos világnapi eseményen az ünnepi köszöntő beszédek után Kocsis Tibor előadását hallgathatták meg a vendégek.

 

Fotó: Szalai Csaba