AZ ICRC SAJTÓKÖZLEMÉNYE
2023. április 13.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) budapesti regionális küldöttségének munkatársai április 16-án vasárnap, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján részt vesznek az Élet Menetén abból az alkalomból, hogy idén 120 éve született Friedrich Born, a Világ Népeinek Igaza, aki 1944-ben a Nemzetközi Vöröskereszt magyarországi küldötteként embereket mentett.

Más embermentők erőfeszítéseihez csatlakozva, Friedrich Born vezetésével a Vöröskereszt 15 000 embert mentett meg Budapesten, köztük 7 000 zsidó gyermeket, akik a vöröskeresztes menlevelek segítségével  menekültek meg a deportálástól, illetve a Vöröskereszt védelme alatt álló házakban élték túl a vészkorszakot. Friedrich Born helytállásának elismeréseként a jeruzsálemi Yad Vashem Intézet 1987-ben, posztumusz a Világ Népeinek Igaza címet adományozta neki.

Az ICRC részvétele az idei Élet Menetén a szervezet alapításának 160. évfordulójával is egybeesik.

„Az alapítása óta eltelt 160 évben a Nemzetközi Vöröskeresztnek mindig is az volt a küldetése, hogy védelmezze az embereket, és csökkentse szenvedéseiket fegyveres konfliktusok és más vészhelyzetek idején. Ezt cselekedte egykori budapesti küldöttünk, Friedrich Born 1944-ben, és ezt tesszük ma is, amikor a világ legkülönbözőbb, fegyveres konfliktusoktól sújtott térségeiben élő embereket védelmezzük” mondta Denise Duran, az ICRC budapesti regionális küldöttségének vezetője.  

Az ICRC pártatlan, semleges és független szervezet, amelynek kizárólagos humanitárius küldetése, hogy védelmezze a fegyveres konfliktusok áldozatainak életét és méltóságát, valamint segítséget nyújtson nekik. A szervezet először a II. Világháború idején tevékenykedett Magyarországon, majd 2022-ben regionális irodát nyitott Budapesten. A regionális küldöttség fő feladata az ICRC ukrajnai tevékenységeinek támogatása Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia területén.

Illusztráció: ICRC