Diszpécser szolgálat

Október elejétől vöröskeresztes önkéntesek újra bekapcsolódtak az Országos Mentőszolgálat irányítóközpontjának munkájába, és egy diszpécserszolgálat keretein belül telefonon egyeztették a hatósági COVID szűrések időpontjait és menetét az érintettekkel.

Decemberig a fővárosban és hat megyében láttak el diszpécseri feladatokat vöröskeresztes önkéntesek minden hétköznap és hétvégén is. Az év végén, december 24-én délig, valamint december 28-30 között egész nap támogatják a munkát. A diszpécser szolgálat január 3-tól a megszokott formában folytatódik majd.

Az elmúlt három hónapban a diszpécserszolgálat keretein belül 200 önkéntes 1248 műszakban, több mint 7012 órát dolgozott. Ez idő alatt nem kevesebb, mint 62.400 telefonhívást intéztek.

Minden újonnan belépő önkéntes egy online felkészítést kap, melynek keretében megismeri a legfontosabb tudnivalókat és feladatokat, valamint alapvető ismereteket szerezhet a krízis kezelésről és a pszichoszociális támogatásról is.

Az egyes műszakok alatt mindenki számára biztosítunk egyszerhasználatos maszkokat, két liter folyadékot valamint igény szerint egyszeri melegétkezést. A Hanaplast jóvoltából december elejétől minden önkéntes egy egyedi arculattal ellátott repoharat is kap, így megelőzve a túlzott hulladéktermelést.

Kollégáink folyamatosan tartják a kapcsolatait valamennyi, a diszpécserközpontban feladatot vállaló önkéntessel és részletes után követést végeznek, mely felméri a szolgálatban résztvevők tapasztalatait.

Önkénteseink közül sokan rendszeresen részt vesznek a szolgálatban, beszámolóik szerint többségében elégedettek, és örömet okoz számukra, hogy másokon segíthetnek ebben a nehéz helyzetben. Ahogy a saját szavaikkal elmondták:

„Nagyon jól éreztem magam minden alkalommal. Fárasztó volt, mégis feltöltött energiával!

„Nagyon jóleső, hogy részt vehetek ebben, egy valóban jól megszervezett, lelkes, inspiráló csapattal.”

 

COVID szűrőpontok

A Magyar Vöröskereszt az Országos Mentőszolgálat és a Nemzeti Népegészségügyi Központ kezdeményezésére november közepén bekapcsolódott a COVID mintavételi pontok üzemeltetésébe. Munkatársaink és önkénteseink a háziorvosi irányításra a helyszínre érkezők szűrését végezték egy ún. antigén teszt segítségével, mely rövid idő alatt képes eredményt produkálni. Pozitív teszt esetén a páciensnek automatikusan karanténba kell vonulnia, negatív eredmény esetén pedig az érkezőket tovább irányítjuk a helyszínen PCR tesztelésre.

November 13. és december 31. között a Magyar Vöröskereszt Budapest-Fővárosi szervezetének, és a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének kollégái, valamint a folyamatosan jelentkező önkéntesek összesen 10 helyszínen (Óbuda, Csepel, Ferihegy, Hungexpo, Vác, Cegléd, Monor, Szentendre, Hungaroring, Szigetszentmiklós) teljesítettek szolgálatot. Év végéig 3744 óra alatt összesen 20.401 antigén gyorstesztet végeznek el. Kiegészítve a május óta megyei szinten történő teszteléssel a Magyar Vöröskereszt ezidáig összesen 21.954 antigén teszt felvételt teljesít 2020-ban.  A műszakok alatt dolgozóink végig teljes testet elfedő védőoverált. latex kesztyűt, FFP 2-es maszkot, valamint arcot eltakaró plexipajzsot, vagy védőszemüveget viselnek, mellyel garantálható a biztonságuk.

A szűrőhelyszínek az ünnepek alatt csökkentett szolgálattal várják a tesztelésre érkezőket. December 29-31 között a Csepeli és Ferihegyi szűrőállomások üzemelnek majd.

Január 4-tól mindkét feladatkörre folytatjuk az önkéntesek toborzását honlapunkon.

Minden önkéntesünknek köszönjük, hogy 2020-ban az Országos Mentőszolgálat valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ kollégáival vállvetve harcoltak a koronavírus ellen, és félelmet nem ismerve, önzetlenül vettek részt a járvány elleni összefogásban! Egészségben és sikerekben gazdag új esztendőt kívánunk.