A programban idén is több mint 300 fiatal önkéntes vesz részt, akik a vízben és a vízparton szerzett sérüléseket látják el 13 Balaton-parti település 19 strandján minden nap 10 és 18 óra között.

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat alatt az önkéntesek olyan szaktudást sajátítanak el, amely felkészíti őket, hogy akár a legváratlanabb helyzetekben is azonnal és hatékonyan tudjanak reagálni, életet menteni. Tavaly közel 2 500 esetben segítettek a nyaralóknak, az ellátott esetek között gyakoriak voltak a kagyló okozta vágások, a rovarcsípések és a különböző sportsérülések, de az utóbbi években többször előfordult, hogy az önkéntesek gyors és szakszerű beavatkozásának köszönhetően sikeres újraélesztéssel mentettek életet.

Bár az önkéntesek minden eshetőségre felkészültek, továbbra is kiemelten hangsúlyozzuk a megelőzés fontosságát. Felhevült testtel nem szabad a vízbe ugrani, illetve ugrás előtt a vízmélységet is szükséges ellenőrizni, elkerülve a baleseteket. Alkoholfogyasztás után nem ajánlott a vízbe menni, a nyári hőség miatt pedig fontos az állandó folyadékpótlás.

A Magyar Vöröskereszt programja idén már 16. alkalommal valósul meg elkötelezett támogatóinak köszönhetően. Szervezetünk ezen a nyáron is támogatók bevonásával tudta elindítani a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatot, amelynek fő támogatója az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., a KulcsSoft Esély Alapítvány, a Szerencsejáték Zrt., valamint a Balatoni Fejlesztési Tanács. A szolgálat telekommunikációs partnere a Yettel Magyarország. Az önkéntesek folyadékpótlásáról a Coca-Cola Magyarország, kiegészítő étkezésükről a Nestlé Hungária Kft., bőrük védelméről pedig a Dr. Kelen gondoskodik. A MÁV-Start Zrt. és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 90%-os utazási támogatást ad az önkénteseknek a szolgálat központja és a strandok közötti közlekedésre. A strandolók ellátását a VitaPlus Kft. közel 1500 doboz Kalcium Plus pezsgőtablettával támogatta.