A Somló Térségi Program foglalkoztatási programelemének keretében, Devecserben kialakításra került Re-Cikli Műhely fő profilja használt kerékpárok felújítása és újra használatba helyezése lesz, de a műhelyben – a térségi lakossági szükségleteknek megfelelően – egyébszolgáltatási tevékenységek is helyet kaphatnak majd. A műhelyt 2015. december 16-án a Magyar Vöröskereszt és Devecser Város Önkormányzata közösen adja át ünnepélyes keretek között.

2015 őszén a Magyar Vöröskereszt Devecser Város Önkormányzatával, valamint a debreceni székhelyű Revita Alapítvánnyal együttműködésben egy társadalmi célú vállalkozást hozott létre.Az ilyen típusú, hazánkban egyelőre még kevéssé ismert vállalkozások üzletileg fenntartható módon törekednek helyi társadalmi – gyakran foglalkoztatási – problémák megoldására. A kezdeményezés mintáját egy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Baktalórántházán működőhasonló vállalkozás adta, amit szintén a Revita segítségével hoztak létre és működtetnek sikeresen egy helyi szociális szövetkezet tagjai.A Devecserben kialakításra kerülő társadalmi vállalkozás fő profilja a kerékpárok felújítása és újra használatba helyezése lesz. Az elkészült kerékpárok egységes arculattal rendelkeznek majd, és elsősorban webes felületen kerülnek értékesítésre.A devecseri foglalkoztatási projekt 2015 szeptemberétől 2016 májusáig tart. Az idei évben a vállalkozás működésének előkészítése történt meg annak érdekében, hogy a műhely 2016 elejétől üzleti alapokra helyezve végezhesse tevékenységét.

A projekt során – a Vöröskereszt anyagi, valamint a Revita Alapítvány szakmai támogatásával – már megtörtént a munkatársak szakmai felkészítése, beszerzésre kerültek a szükséges berendezések és eszközök, valamint felújításra került a műhelynek helyet adó, Devecser központjában található önkormányzati épület is. A működés kereteinek és módjának, valamint a teljes szolgáltatási palettának a kialakítását – szükségletfeltárásra és piackutatásra alapozott – üzleti tervezés előzte meg. A cél az, hogy a műhely a projekt zárását követően pénzügyileg önfenntartó módon működjön.A műhelyben három helyi – a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévő (pályakezdő, tartósan munkanélküli, illetve megváltozott munkaképességű) – munkatárs dolgozik majd. A devecseri Re-Cikli Műhely – egy helyben megalakuló szociális szövetkezet működtetésében – 2016 januárjában kezdi meg üzleti tevékenységét.A devecseri Re-Cikli Műhely 2016 tavasza folyamán a helyi lakosság felé nyílt nap keretében, a szakmai nyilvánosság felé pedig egy szakmai műhelymunka során mutatkozik majd be.

Képek a műhelyátadóról: galéria