A Kis-Hortobágy, vagy ismertebb nevén a Borsodi Mezőség ad otthont a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete szociális farmjának, ahol megváltozott munkaképességű emberek segédkeznek a kecsketartásban, hogy a sajtüzemben elkészülhessenek a háztáji portékák. A termékeket, „Háztáji íz gourmet sajtba rejtve” szlogennel, Miskolcon és a környező településeken elsősorban termelői vásárokon értékesíti majd a Major.

A Kis-Hortobágy Major egy új társadalmi vállalkozás Mezőcsáton. Alapja az a mintaprojekt, amelyet a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete hozott létre az EFOP (1.11.1-17-2017-00016) pályázata segítségével a szociális gazdaság erősítése és a leghátrányosabb helyzetű csoportok elhelyezkedése érdekében. Non-profit szervezetek és vállalkozások együttműködése révén, a Magyar Állam és az Európai Unió társfinanszírozásával egy olyan termelőüzem alakult, amely szociális farm jelleggel működik Mezőcsáton, és innen látja el a környéket – elsősorban Miskolcot – egészséges kecskesajttal.

A Kis-Hortobágy Major kialakítását és működtetését a magyar állam és az Európai Unió közel 50 millió forint pályázati összeggel támogatta, és további – mintegy – 30 millió forinttal járult hozzá a fejlesztéshez a tulajdonos a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete.

A 10 – új, frissen képzést szerzett – foglalkoztatott 80%-a roma, megváltozott munkaképességű vagy fogyatékos munkavállaló. Az üzem és a mintagazdaság a pályázat keretében akadálymentesített és felújított saját ingatlanban valósul meg; azokkal az újonnan beszerzett eszközökkel, amelyek nélkülözhetetlenek a minőségi termelés beindításához.

A Kis-Hortobágy Major sajtjai tájjellegű, hagyományos „háztáji” portékák. Nem tartalmaznak tartósítószert és színezőanyagot; csakis teljes tejből készülnek. A sajtüzemben a majorból érkező napi 200-300 liter kecsketejen túl feldolgoznak még tehéntejet is, amelyet a nagy múltú geleji tehenészettől vásárol a fenntartó Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete. A síkság és a hegyvidék találkozásának különleges mikroklímája, az állattartásra kiválóan alkalmas környezeti adottság, az itt honos legeltető állattartás mind-mind a majorsági kecsketartásnak és sajtkészítésnek kedvez.

A fejlesztés hatásaként egy olyan márkát alakít ki a Borsodi Mezőségben a Magyar Vöröskereszt, amely erősíti a mezőcsáti térség pozitív megítélését gazdasági és gasztroturisztikai tekintetében egyaránt.