Polacsek Györgyi a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatát vehette át állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából. Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke a belügyminiszter felterjesztése alapján részesítette a Magyar Vöröskereszt munkatársát az elismerésben. Polacsek Györgyi a humanitárius szervezet szociális és gyermekvédelmi intézményhálózatának kialakításában vállalt szerepe, valamint szerteágazó közösségi és önkéntes tevékenysége elismeréseként vehette át a rangos kitüntetést.

A Magyar Vöröskereszt korábbi mozgalmi tanácsadója, valamint szociális és egészségnevelési szakmai vezetője 1991-től idei nyugdíjba vonulásáig látta el feladatait a szervezetnél.

Az 1990-es évek elején szakmai közreműködésével alakult ki a Magyar Vöröskereszt szociális és gyermekvédelmi intézményhálózata, többek között az első professzionális hazai anyaotthon, számos hajléktalanellátó intézmény és kárpátaljai népkonyhák is.

A Magyar Vöröskereszt képviseletében szakértőként részt vett az 1997. évi gyermekvédelmi törvény megalkotásában.

A szervezetnél Polacsek Györgyi kezdeményezésére indult el a Nemzetközi Vöröskereszt támogatásával megvalósuló első, aktív részvételen alapuló közösségfejlesztési program, amely hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő emberek segítését célozta meg Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár Bereg vármegyei szegregátumokban.

A Dán Vöröskereszttel közös Remény Program keretében – amelyet Polacsek Györgyi vezetett – a Magyar Vöröskereszt által fenntartott Családok Átmeneti Otthonai megújultak, az új eszközök és beruházások mellett új szakmai sztenderdek is kialakultak, az anyák és gyermekek szélesebb körű jogi, pszichoszociális és életvezetési segítséget kaphattak.

Az általa, áramszolgáltatókkal közösen életre hívott program keretein belül több száz család számára sikerült megelőzni az áramellátás megszüntetését, illetve elérni az áramellátásba való visszakapcsolást.

Nevéhez mindezeken túl számos segélyezési, közösségfejlesztési, szociális és gyermekvédelmi program fűződik.

Polacsek Györgyi aktivitása mind a Magyar Vöröskereszt, mind pedig a hazai humanitárius szakma életében példaértékű. Munkáját mindig magas színvonalon végezte, szakmai tapasztalataira a Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei mindenkor számíthattak; a szervezet tevékenységének teljes vertikumát kiválóan ismeri. Gratulálunk munkatársunknak, büszkeséggel tölt el minket, hogy ilyen magas rangú elismerésben részesült” – hangsúlyozta Fodor Antalné dr., a Magyar Vöröskereszt elnöke.

(Fotó: MTI/Mónus Márton)