A Hétcsoda egy önkéntesek által létrehozott és működtetett élményterápiás tábor, mely önmaguk és egymás elfogadásában segíti a gyerekeket. A 4.5 millió forint költségvetésű tábort idén is támogatók bevonásával hívta életre a Vöröskereszt.

58 különleges nevelési igényű gyermek kereste a csodát magában és társaiban az idei Hétcsoda élménytáborban augusztus 17. és 22. között, Balatongyörökön. A Hétcsoda egy különleges közösségi tér, amely hidat képez egészségesek, fogyatékkal élők, bevándorlók, kisebbségi, gyermekvédelmi gondoskodásban részesülő és hátrányos helyzetben élő gyermekek között. A táborban 50 vöröskeresztes önkéntes és kettő munkatárs foglalkozott a gyerekekkel. Az önkéntesek többsége gyógypedagógus, pedagógus, óvópedagógus, szociális munkás végzettségű vagy annak tanul.

A gyerekek minden nap interaktív élményterápiás foglalkozásokon, programokon vehettek részt. Mindeközben bejárták a Balaton-felvidék nevezetességeit. Ellátogattak a balatonedericsi Afrika Múzeumba, a sümegi várba, Badacsonyban egy hajókiránduláson vettek részt, bepillantást nyerhetnek a sármelléki repülőtér működésébe és részt vehettek Keszthelyen az augusztus 20-i forgatagban, ahol a Vöröskereszt játszóházat üzemeltetett.

A Hétcsoda Élménytábor idén is támogatók bevonásával valósulhatott meg. A Cargill Magyarország Zrt. idén negyedik alkalommal segítette a tábor létrejöttét főtámogatóként. A vállalat évente egyre nagyobb támogatással áll a tábor mellé, emellett munkatársai közül tavaly 31-en önkéntesként segítették a tábor megvalósulását. Idén is lelkesen vetették bele a tábori életbe a cég önkéntesei.

Az Amerikai Nagykövetség már harmadik éve támogatta a Magyar Vöröskereszt élménytáborát.

A balatonedericsi Afrika Múzeumba tervezett programot egy sivatagi autós-kamionos bemutató színesítette Kőváry Barna autóversenyző és a Sandlander team jóvoltából, a múzeum pedig múzeumlátogatást és a hozzátartozó programokhoz nyújtott kedvezményt. A Hotel Kapitány a Sümegi Vár látogatását tette lehetővé kedvezményesen, ahol a gyerekek egy sérült lovagot részesíthetnek elsősegélyben, lovagi tornán és középkori lakomán vehettek részt. A Hévíz-Balaton Airport Kft. jóvoltából a Sármelléki Repülőtér várójában elköltött reggeli mellett a gyerekek jelen lehettek egy nagy gép fel- és leszállásánál, tűzoltó autóval és mentőhelikopterrel ismerkedhetntek, aszfaltrajzot készíthettek. A Balatoni Hajózási Zrt. kedvezményes Badacsonyi sétahajózást biztosított. A Keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ térítésmentesen biztosított területet a tábor vöröskeresztes játszóháza részére a Szent István Ünnepen.

A Hétcsoda további támogatói: A Nestlé Hungária Magyarország Kft., a Zalai Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány, Kalandstrand Gyenesdiás, ÉNYKK Közlekedési Központ Zrt., ISUZU, Gyenesdiás Önkormányzata, Magyar Vöröskereszt Kenedi Alap. Szakmai együttműködő partnerek: Mozdulj Egyesület, Doktor Mancsok Állatasszisztált Terápiás Közhasznú Alapítvány.