Télen, és a különösen az ünnepek közeledtével a Magyar Vöröskereszt évről évre kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a szegénységben élő családok is méltó körülmények között tölthessék el az ünnepeket. A PENNY-vel együttműködve tavaly 30 tonna tartós élelmiszert sikerült összegyűjteni, ami nagyon szép eredménynek számított a járványügyi korlátozások időszakában. Idén szerettek volna még ezen is felülteljesíteni, ami sikerült is!

„Vállalatunk a társadalmi felelősségvállalás jegyében egész évben különösen fontosnak tartja, hogy ahol tud, ott segítsen. Az ünnepek közeledtével kiemelt feladatunknak érezzük, hogy szebbé-jobbá varázsoljuk a rászorulók karácsonyát. A legnagyobb hazai humanitárius szervezettel karöltve a közös célunk az, hogy a magas téli szezonális kiadások, mint például a fűtés, és a koronavírus-járvány kapcsán fellépő nehézségek ellenére is mindenki megfelelő mennyiségű, jó minőségű élelmiszerhez jusson a téli hónapokban” – mondta el Florian Jens Naegele, a PENNY vezérigazgatója.

„Igazán nagy öröm mindannyiunk számára, hogy a Magyar Vöröskereszt munkatársainak és önkénteseinek lelkes segítségével, illetve a PENNY közreműködésével, idén is nagy mennyiségű alapvető élelmiszerrel és tisztítószerrel támogathatjuk a nehezebb helyzetben élőket az ünnepek alatt is. Továbbá nagyon hálásak vagyunk minden kedves vásárlónak, akik részt vettek az idei élelmiszergyűjtő akcióban” – tette hozzá Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

A Magyar Vöröskereszt munkatársai december 10-én és 11-én, 10 és 18 óra között voltak jelen és vették át az adományokat a PENNY üzletekben. A vásárlókat most is egy lista segítette, amelyen az adományozás szempontjából leghasznosabb termékeket tüntették fel.

A kétnapos gyűjtés során a legnagyobb humanitárius szervezet összesen 41.246 kilogramm adományt gyűjtött össze, amelynek a tartós élelmiszerek mellett részét képezi csaknem 2167 kilogramm édesség, valamint további 337 kilogramm tisztító- és tisztálkodószer is. A hétvége alatt országosan 332 vöröskeresztes munkatárs és 676 önkéntes fogadta és rendszerezte a vásárlók által leadott adományokat az áruházakba kihelyezett gyűjtőpontokon.

Az akció keretében a legtöbb élelmiszert Borsod-Abaúj-Zemplén megye gyűjtötte (6411 kg), de Békés (4512 kg) valamint Baranya (3365 kg), Jász-Nagykun-Szolnok (2984 kg) és Bács-Kiskun (2839 kg) megyében is átlagon felüli mennyiségű felajánlás érkezett. A legtöbb gyűjtőponton sikerült a tavalyi mennyiséget meghaladni.

A felhalmozott készletekből a Magyar Vöröskereszt dolgozói élelmiszercsomagokat készítenek, amelyeket az egyes megyei és területi szervezetek juttatnak el az adott megyében élő rászorulóknak. A több mint 5400 adománycsomagból egyaránt részesülnek nélkülöző családok és egyedülálló emberek.

Kiemelt kép: unsplash.com