Az akcióhoz a Magyar Vöröskereszt is csatlakozik, összesen 76 élelmiszer áruházban (Tesco, Lidl, CBA) gyűjti a pénzadományokat szervezetünk.

Az akcióban részt vevő szervezetek:

A Karitatív Tanács tagszervezetei: Magyar Vöröskereszt, Katolikus Karitász, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Református Szeretetszolgálat, Baptista Szeretetszolgálat

Csatlakozó szervezetek: Johannita Segítő Szolgálat, Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat, Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség.

Az akció lényege:

Nem csak az adományok szállítását, hanem a gyűjtését is közösen, az ökumenikus imahéthez kapcsolódóan végzik a szervezetek. Cél, hogy tartós élelmiszert, tisztítószert, gyógyászati segédeszközöket juttassunk el a rászorulók számára Kárpátaljára, és a Kárpátokon túlra.

A gyűjtés teljes időtartama: 2016. január 17- 24 közötti időszak. Ez idő alatt várják gyártók, forgalmazók tartós élelmiszer, tisztítószer, gyógyászati segédeszköz stb. felajánlásait.

A lakossági pénzadományok gyűjtésére 2016. január 22-én és 23-án kerül sor a CBA, a TESCO, a LIDL és a SPAR meghatározott áruházaiban, ahol a szervezetek képviselői, önkéntesei, naponta 10 és 18 óra között fogadják az elsősorban pénzbeli felajánlásokat. Az ország különböző pontjain, több száz áruházban van lehetőség a pénzadományok eljuttatására.

A Magyar Vöröskereszt 76 helyszínen gyűjti az adományokat:

Az összegyűjtött adományokat – hasonlóan a 2015. júniusihoz – a karitatív szervezetek Kárpátalján, Kárpátokon túl működő partnereinek közreműködésével juttatják el a rászoruló személyekhez, intézményekhez.

A szervezetek munkája közvetlenül is támogatható, elérhetőségeiket, és a részleteket a http://karitativtanacs.kormany.hu/ honlapon találják meg.

Előzmény

A Karitatív Tanács öt tagszervezete – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány – és a hozzájuk csatlakozott három szervezet – az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Johannita Segítő Szolgálat, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat – 2015 júniusában nyolc kamionból álló szállítmányt vitt Ukrajnába. Kárpátaljára 4 kamionnyi szállítmányt, főként tartós élelmiszereket, és a Kárpátokon túlra is 4 kamionnyi szállítmányt, elsősorban gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket.