Kárpátaljai parókiák és plébániák támogatására indítanak gyűjtést a karitatív szervezetek, hogy az ott élő közösségeknek a téli időszakban segítséget nyújthassanak – jelentette be sajtótájékoztatón Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára október 8-án Budapesten.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar emberek az évek során már bizonyították szolgálatkészségüket és az elesett emberek iránti odafigyelésüket akár az árvíz, akár a vörösiszap-katasztrófa idején, most pedig egy olyan határon túli magyar közösség van bajban, amelyet Magyarországról is segíteni kell.

A nagy karitatív szervezetek gyűjtéséhez a Magyar Vöröskereszt is csatlakozott, a szervezet a K&H 10405004-00026542-00000005 bankszámlaszámra várja az adományokat.

Bölcskei Gusztáv református püspök kiemelte: már augusztusban azon gondolkodtak, hogy a tél beköszöntével segíteni kell a kárpátaljai közösségeken a fűtési nehézségek miatt. Mint hozzátette, már elkészültek a felmérések, hogy milyen szükségleteik vannak például a parókiáknak, plébániáknak, iskoláknak. Az összegyűlt adomány majd lehetővé teszi, hogy fűthető közösségi tereket alakíthassanak ki, ahová nappal vagy akár éjszaka is betérhetnek melegedni a rászorulók.