A Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom arra szólítja fel munkatársait, önkénteseit és az együttérző embereket világszerte, hogy további források mellett pozitív üzenetekkel, lélekben is erősítsék és “reménykeltő szavakkal” segítsék a járvány ellen küzdő közösségeket, hogy végleg véget vethessenek az Ebolának.

Genf/Budapest – Egy évvel ezelőtt tört ki az Ebola-járvány Nyugat-Afrikában, amely a térségben számos közösséget és országot sújtott és emberek ezreinek életét tette tönkre.

A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom nyilatkozata szerint az Ebola körül kialakult hallgatás és csend jelenleg a legnagyobb ellensége a betegség legyőzésének, ezért nemzetközi figyelemfelkeltő kampányt indítanak, hogy “reménykeltő szavak üzenetével” is támogassák a betegség ellen küzdőket.

Az “Add a szavad kampány célja, hogy elősegítse a járvánnyal kapcsolatos tudást és tudatosságot, enyhítse a félelmet, legyűrje a betegség körül kialakult hallgatást és világméretű támogató közösséget hozzon létre annak érdekében, hogy az új Ebola fertőzéseket megállítsák.

A “medical hardware” – az orvosi tudás – önmagában már nem elég. Változtatni kell a szemléleten, és a szavakban rejlő erő a lehető legjobb megoldás erre. Ez azonban időt vesz igénybe, és rendíthetetlen elkötelezettséget kíván.

Folyamatosan lendületben kell maradnunk

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) és a Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) genfi vezető tisztviselői közösen hívják fel a figyelmet arra, hogy az Ebola elleni műveletek lendülete nem csökkenhet, hanem folyamatosnak kell maradnia annak érdekében, hogy a nyugat-afrikai embereket ne hagyják magukra a járvány elleni harcban.

“Válaszút előtt állunk” – jelentette ki Yves Daccord, az ICRC főigazgatója. “Az egyik út előttünk a folyamatos nemzetközi szolidaritás, a helyi önkéntesek és egészségügyi dolgozók még nagyobb hősiessége mellett. Ebben rejlik a járvány megszüntetésének lehetősége, az ebolás esetek nullára redukálása, az egészségügyi rendszerek megszilárdítása, és a közösségek felépülése az Ebola által ejtett sebekből. ”

“Ha a másik utat választjuk, és megelégszünk az eddigi fáradozásainkkal, az Ebola könnyen csendes katasztrófává válhat, ami megnehezíti a közösségekkel való munka folytatását és nemcsak a kilábalást, hanem az eddig megtett erőfeszítéseinket is veszélyezteti, – figyelmeztetett a főigazgató.

Csak együtt tudjuk megállítani az Ebolát

Az „Add a szavad” kampány párhuzamos média eseményekkel indult a héten Európában és Nyugat-Afrikában.

“A szavak erejéhez fordulunk, hogy eloszlassuk a tévhiteket, ösztönözzük a párbeszédet, a gyógyítást, a megbékélést, és elkötelezzük magunkat abban, hogy legyőzzük a gyógyítással kapcsolatos ellenállást, elősegítsük a szokások megváltoztatását, hogy végül nullára redukáljuk az Ebola esetek számát” – nyilatkozta Elhadj As Sy, az IFRC főtitkára.

Az elmúlt évben csökkent az egyik legfontosabb probléma előfordulása, ami az esetek számát leszoríthatja: kevesebbszer fordult elő az a járványveszélyt rejtő helyi rituálé, amely szerint az elhunytak még mindig fertőző holttestét a gyászoló rokonok mosdatják – bár helyenként még mindig folytatják az ilyen nem biztonságos temetkezési gyakorlatot.

Az Ebola által legsúlyosabban érintett három ország – Guinea, Libéria és Sierra Leone – szakemberei továbbra is azt jelzik, hogy a közösségek elutasítják az együttműködést a közegészségügyi intézkedések terén, és a segítőket még támadások is érik.

Elhadj As Sy szerint: “Szavakkal és tettekkel változtathatunk a helyzeten”. Ezek egyengethetik számunkra az utolsó mérföldet ahhoz, hogy az élet visszatérjen a rendes kerékvágásba. A szavak megtörhetik a megbélyegzést, ami az egészségügyi dolgozókat és a túlélőket éri, szavakkal megelőzésre nevelhetünk, a világ minden részéből érkező együttérző szavak pedig azt üzenik az érintett embereknek és közösségeknek: „Nem hagyunk benneteket cserben, együtt véget tudunk vetni az Ebolának.”

Az “Add a szavad kampány célja, hogy elősegítse a járvánnyal kapcsolatos tudást és tudatosságot, enyhítse a félelmet, legyűrje a betegség körül kialakult hallgatást és világméretű támogató közösséget hozzon létre annak érdekében, hogy az új Ebola fertőzéseket megállítsák.

Készíts selfie-t a mellékletben levő szavak valamelyikével, ahogyan a Magyar Vöröskereszt vezetői és munkatársai is tették, és töltsd fel a facebookra! Oszd meg posztodat a Magyar Vöröskereszt facebook oldalán is!

Válassz a tweetek-ből is, és küldd el követőidnek twitter oldaladon!

Tudj meg többet az Ebola elleni küzdelemről a http://wordsagainstebola.org/ oldalon, és ismerd meg az Ebola ellen küzdők fotógalériáját és személyes történetüket