A program még 2016 januárjában indult el és a Dán, a Bolgár és a Román Vöröskereszt együttműködésében valósult meg, amelyet az Európai Unió támogatott. A program szakmai megvalósítója a Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezete volt, mely Családok Átmeneti Otthonát és Krízisközpontot is tart fent a válsághelyzetben lévő nők segítésére.

Az innovatív programban 30 érintett nő és körülbelül 60 gyermek vett részt, akiket 30 önkéntes segített. Ők a Vöröskereszt szakmai felkészítése alapján pszichoszociális segítséget adtak: életviteli tanácsok mellett közösségi élményeket nyújtó szórakozási lehetőségeket is biztosítottak a rászorulóknak.

A program legfontosabb célja az volt, hogy a bántalmazott kapcsolatot elszenvedők testileg és lelkileg is felépüljenek; önbizalmukat, öntudatukat és érdekérvényesítő képességeiket is fejlesszék. A kezdeményezéshez egy microsite-ot (http://www.abigelprogram.com/) is létrehoztak a szervezők annak érdekében, hogy a téma kapcsán a társadalmat is érzékenyítsék, valamint lehetőséget biztosítsanak a tájékozódásra mind a bántalmazott nők, mind pedig a civil lakosság számára.  Az oldalra több olyan tréninganyag és kézikönyv is felkerült, melyek a későbbiekben segítséget jelenthet más civilszervezetek számára.

Az Európai Unióban minden harmadik nőnek volt már része fizikai erőszakban, de hazánkban is nagyon magas, 22 %-os ez az arány (EC Violence Index). Az Abigél program ezért egy átfogó szakmai konferenciával is megpróbálta felhívni a figyelmet a témára, a bántalmazás visszaszorításának fontosságára, amelyen nem csak a program vezetői és önkéntesei vettek részt, hanem az állami szervezetek is képviseltették magukat, így a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviselői is jelen voltak.

„Az Abigél valóban reményt adott, segített a bántalmazó kapcsolatban élő nőknek és gyermekeiknek. Számunkra is igazán érdekes és tanulságos volt ez a kétéves projekt. Különböző programokat szerveztünk a rászorulóknak, és jó volt látni hétről-hétre a felépülésüket, azt, ahogy megerősödnek és ismét igazi nőnek érzik magukat” – mondta el Dávid Zsuzsanna, az Abigél program projektvezetője.

A kétéves innovatív projekt decemberben ugyan lezárul, de a Zala megyei Vöröskereszt a nagy érdeklődésre, valamint a pozitív visszacsatolásra való tekintettel tovább folytatja a munkát, elsősorban EFOP pályázati erőforrásokból valósítják meg a folytatást.